Як ракетні обстріли та відключення світла впливають на виручку ресторанів – дослідження Poster

Як ракетні обстріли та відключення світла впливають на виручку ресторанів – дослідження Poster

11.11.2022 08:00
  1851
Микола Маранчак

10 жовтня, у перший день масованих обстрілів інфраструктури, виручка закладів харчування України впала на 22% у порівнянні із тим же днем попереднього тижня. У Києві цей показник сягнув -27%. Ситуація покращилася лише на початку листопада.

Такі дані наводить українська компанія з автоматизації закладів Poster. Згідно з дослідженням, у другій половині місяця показники так і не відновилися: 17-23 жовтня виручка закладів України була на 19% менша за виручку 3-9 жовтня, у Києві – на 23%. Між тим, на початку листопада ситуація покращала. Так, виручка закладів Києва зросла на 6% у порівнянні із початком жовтня, Дніпра – на 5%, Львова – на 15%, Одеси на 30%. В цілому по країні зростання виручки на початку листопада становило 7%.

Ресторатори кажуть, що робота зараз нагадує гру в рулетку. Виручка дуже залежить від кількості повітряних тривог, наявності світла та води, а також генераторів. Але й останні не завжди панацея. У київській кав’ярні First Point попри придбаний генератор просадка виручки на початку листопада склала близько 20% у порівнянні із жовтнем.

«Жовтень ми витягли на показники вересня, хоча працювали ще без генератора. Потім купили генератор, убезпечили себе від відключень, налагодили стабільний інтернет, стали частіше працювати, але відчутно, що відвідувачі трошки роз’їхались. Найпоширеніший запит зараз в дірект: чи є в кав’ярнях світло. Тепер постійно транслюємо, що є. Але ввечері хочемо продумати якесь світло в вітринах на батарейках чи акумуляторах, щоб гості нас бачили і заходили», – розповів співвласник київської кав’ярні First Point Юрій Бездітний.

Але швидко перемикнутися на генератори можуть не всі. Для деяких енергомістких концепцій – це складна задача. «В ресторанах, де ключовим продуктом є піца, дуже складно перемикнутися на альтернативні джерела живлення, оскільки лише піч для піци споживає в піку 16 кВт, – говорить СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк. – Зазвичай сезонне падіння в нашій мережі становить 10-15%, але зараз спостерігаємо більш значне падіння реалізації. На початку листопада порівняно з початком жовтня виручка зменшилась на 40%. Найгірша динаміка — в столиці. Більшість київських закладів знаходяться в ТРЦ, а вони особливо чутливі до повітряних тривог та відключень електроенергії».

Складна ситуація також у львівських закладах. «Як нововідкритий заклад, ми розраховували на зростання трафіку на середину жовтня, але аварія нас підкосила. Ми втратили два робочі дні і довелося заново набирати темп. Хоча ті, хто адаптувався 10 і 11 жовтня, і зміг готувати їжу на альтернативній енергії, то гарно продалися. Я бачив людей, які у той період несамовито шукали по центру можливості випити кави і поїсти. Відновити зростання вдалося лише наприкінці місяця. Нам поки щастило, нас не зачепили віялові відключення», – поділився Сашко Боїм, співзасновник закладів Мрія, Боїм, Довгі Бурхливі Оплески.

В Дніпрі вважають, що в них з відключеннями світла ситуація поки контрольована і на прибуток поки не вплинула. Такої думки співзасновник White Coffeebar та обсмажки “Фунт кави” Фелікс Безрук. «10 жовтня, коли були обстріли, ми раніше зачинилися, бо дуже боялися співробітники. Звісно, в нас впала каса. Але до кінця тижня ми вирівнялися. І за результатом місяця було все добре: каса була більшою, ніж у вересні», – пояснив він.

Читайте також

Темні часи: як працюють ресторани при відключенні світла


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку