Порядок вдома чи розваги: аналітика OLX щодо змін у споживчих вподобаннях українців через локдаун

Порядок вдома чи розваги: аналітика OLX щодо змін у споживчих вподобаннях українців через локдаун

07.05.2021 07:45
  268
rau

Дослідження OLX про нові споживчі тренди, які з’явились через пандемію.

Читати російською

Вже другий рік поспіль у період локдауну покупці активно цікавляться товарами для краси й здоров’я. Цього року українці ще й прагнуть більшого комфорту в своїх оселях — адже часто шукають кліматичну техніку та товари для ремонту.  Ще детальніше про те, в яких категоріях побільшало відгукувачів за час весняного локдауну — в аналітиці OLX за березень-квітень 2021-го.

Покупки на карантині 2020 vs 2021: що змінилося

У березні 2020 року споживчими фаворитами українців стали побутова хімія та господарський інвентар. Під час суворих карантинних обмежень популярність цієї категорії зросла на 356%. Під час цьогорічного локдауну прибирання теж стало популярним — тому наприкінці першого місяця сезону у порівнянні з його початком можна було помітити зростання попиту у цій категорії товарів на 9%.

Минулого року у березні на +124% збільшився інтерес до категорії Краса та здоров’я. Цього року традиція продовжується — під часу локдауну зацікавлених за місяць стало +100%.

Під час весняного карантину 2020 року покупки продуктів харчування та напоїв на OLX зросли на +91%. Зараз зацікавлених купувати продукти онлайн поменшало — +17% у березні. Хоча ажіотаж приготуваннь до Великодня цього року цілком можна прослідкувати.

Розваги протягом минулої весни обмежувалися переважно домашнім дозвіллям, тому українці обирали різні способи відволіктися. Наприклад, настільні ігри та ігрові приставки купували на 79% і 51% більше за березень 2019 року. А цього року їх популярність дещо впала — на -14% та -9% відповідно.

У топі продажів-2020 вийшли індивідуальні засоби пересування — наприклад, кількість зацікавлених у покупці велосипеда на OLX Доставка за березень 2020-го зросла на 70%, а охочих придбати собі мотоцикл стало більше на 33%. Цього року, вже під час адаптивного карантину, можна спостерігати схожі настрої — +55% покупців у категорії “Вело”, і +22% у “Мото”.

Що змінилось у споживчих вподобаннях українців під час локдауну-2021

За рік українці звикли більшість часу проводити вдома, тому у фаворитах кінця березня-початку квітня 2021 року увійшла кліматична техніка. Зацікавлених обрати собі ідеальний кондиціонер на OLX стало більше на 650% за перший весняний місяць, а продавці підхопили хвилю, і оголошень побільшало на 167%.

Цього березня українці вирішили поексперементувати з самостійним пересуванням містом, і стали підбирати собі роликові ковзани на 104% частіше. Пропозицій теж побільшало — на 73%.

Оскільки через обмеження громадський транспорт все ще повинен ходити з лімітами на кількість пасажирів, а індивідуальне пересування підходить не всім — до найпопулярніших категорій потрапили перевезення та оренда транспорту. Ними стали цікавитися на 84% частіше.

Категорія “Краса та здоров’я” лишилася такою ж популярною серед пошукачів, як і у 2020, а ось пропозицій від продавців у ній поменшало на 33%. Натомість ще одним лідером серед покупців стали освіта та спорт — шукати собі можливості прокачати тіло та мозок почали вдвічі частіше, а протягом березня на 23% побільшало й пропозицій.

Через закриті кортони українці стали досліджувати свою країну. Із настанням першого весняного тепла вони стали цікавитися товарами для туризму з OLX Доставка на 100% частіше, хоча продавці ще не встигли вловити цю хвилю інтересу — адже оголошень поменшало на чверть.

Офісна робота на карантині майже повністю перекочувала в онлайн. Тож і послуги в категорії “Реклама, поліграфія, маркетинг та інтернет” стали користуватися більшою популярністю на +85%, а пропозицій додалось на 43%.

Українці почали масово покращувати власні домівки у весняному сезоні 2021, тому у категорії ремонти шукали товари на 82% активніше, а оголошення від продавців тут зросли на 32%.

Засоби для пересування українці підбирають не тільки для себе, а й для дітей — причому на 78% більше. Оголошень стосовно дитячого транспорту у березні додалося на 69%.

Довідка. OLX — один із найбільших онлайн-бізнесів в Україні. База ресурсу налічує майже 13 млн оголошень і щомісяця поповнюється на 4 млн нових пропозицій. Кожен другий український онлайн-користувач заходить на OLX мінімум раз на місяць. Сервіс входить в ТОП 10 найбільш відвідуваних торговельних майданчиків світу. А мобільний додаток OLX встановлений на кожному другому українському смартфоні і займає першу позицію в категорії “Купівлі” для IOS і Android за даними SimilarWeb.

Читайте также – 

Обхитрували вірус. Нова Пошта отримала майже мільярд гривень чистого прибутку


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку