Forbes top-100: найбагатші рітейлери і девелопери України

Forbes top-100: найбагатші рітейлери і девелопери України

05.06.2020 08:30
  865
Микола Маранчак

Перший після перезапуску номер українського Forbes включає, серед іншого, і рейтинг найбагатших українців. Майже третина фігурантів списку пов’язана з рітейлом і девелопментом торгової нерухомості.

Цей текст доступний також російською мовою

Хороша новина для всієї бізнес-спільноти України: після довгої перерви знову почала виходити локалізована версія провідного світового ділового журналу – Forbes. Одна з “фішок” видання – рейтинги найбагатших бізнесменів світу і окремих країн, які вважаються в професійному середовищі одними з найбільш достовірних. Як правило, список “топ-100 найбагатших” складає місцева редакція, так як журналісти краще орієнтуються в локальних особливостях. Але всі факти багаторазово перевіряються, враховуються різноманітні деталі й різні варіації.

Так що тепер в Україні з’явилося ще одне видання (окрім НВ і журналу Фокус), яке презентує свою версію найбагатших бізнесменів країни. Відмінностям в рейтингах дивуватися не варто, адже переважна більшість фігурантів списку – непублічні бізнесмени, які неохоче говорять про свої активи та накопичення. А в українських реаліях укладачі топ – 100 не мають такого звичного для західних журналістів інструменту оцінки капіталу бізнесмена, як вартість акцій компаній на фондовому ринку. Тому в оцінці вартості активів найбагатших українців доводиться спиратися на непрямі показники, оцінку експертів, офіційні публікації про компанію. У зв’язку з цим дані кожного рейтингу можуть відрізнятися в той чи інший бік.

Зі свіжого списку Forbes Україна “Топ-100 найбагатших бізнесменів країни” ми вибрали тих, хто має відношення до рітейлу і девелопменту. Таких набралося чимало – 30 осіб, тобто майже третина списку. Зрозуміло, вибірка сформована з певними припущеннями: скажімо, основні активи Ріната Ахметова, Петра Порошенка, Вадима Новинського, Сергія Тігіпка і низки інших бізнесменів відносяться до інших галузей економіки. Але, тим не менш, їм належать мережі магазинів або торгово-розважальні центри.

Також в наш рейтинг ми включили представників паливного рітейлу: власника групи Галнафтогаз (бренд ОККО) Віталія Антонова і співвласника концерну Континіум (бренд WOG) Степана Івахіва. Обидві мережі, особливо в кризу, почали розвивати напрямок непаливних продажів і зуміли домогтися значних успіхів у цьому напрямку. Більше того – вже не раз компанії заявляли про свій намір відкривати й класичні магазини продтоварів з супутнім асортиментом.

У підсумку список найбагатших українців, пов’язаних з роздрібною торгівлею, виглядає так:

А рейтинг вітчизняних бізнесменів, які мають активи в девелопменті торговельної нерухомості, так:

Як рахували:

1. Forbes оцінює стан найбагатших людей світу за методикою, яка вдосконалюється з 1987 року. Для того, щоб визначити сотню найбагатших, видання оцінило статки більш ніж 300 мільйонерів, понад півтисячі їхніх бізнесів, а також об’єкти нерухомості в Україні та за кордоном.
2. Статки бізнесмена – це оцінка вартості активів, які йому належать: акцій підприємств, нерухомості, транспортних засобів, предметів мистецтва, рахунків у банках і готівки.
3. Ліквідні акції публічних компаній оцінені за ринковою вартістю станом на 1 травня 2020 року.
4. Приватні компанії оцінюються на підставі фінансових показників та інформації про обсяги продажів за останній доступний період шляхом порівняння з вартістю аналогічних українських і глобальних компаній, а також компаній, які були об’єктами злиття і поглинання в останні роки.
5. Для оцінки виручки компаній використана інформація YouControl – комплексного сервісу для аналізу діяльності підприємств.
6. Сімейні бізнеси, якими керують спільно, оцінені як сума часток всіх членів сім’ї. Бізнеси, якими де-факто керують одноосібно, враховані в оцінці їх фактичного власника, навіть якщо його частки формально належать іншим членам сім’ї або третім особам.
7. Активи, які не генерують грошовий потік, оцінені за ліквідаційною вартістю.
8. У список занесені тільки громадяни України.
9. Вік учасників списку вказаний станом на 1 червня 2020 року.

Читайте також

Топ-50: рейтинг найдорожчих брендів світового рітейлу в 2020 році


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку