Експерти SHEN: ринок клінінга та Facility-послуг – 2018 – підсумки року

Експерти SHEN: ринок клінінга та Facility-послуг – 2018 – підсумки року

14.01.2019 08:00
  491
rau

Клінінг є найбільш затребуваною послугою в структурі Facility менеджменту в усьому світі. Тому не дивно, що однойменний ринок активно розвивається показуючи значне збільшення.

Read in English

Цей матеріал також доступний російською мовою

Підводячи підсумки 2018 роки експерти SHEN проаналізували основні показники і тенденції на глобальному ринку прибирання.

Почнемо зі статистики. У 2018 році глобальний ринок клінінгу показав зростання, за різними оцінками від 5.2 до 6.4%. На сьогоднішній день ринок аутсорсингових клінінгових послуг оцінюється в $55 млрд. При збереженні темпів розвитку, експерти прогнозують, що ця цифра до 2023 року збільшиться до $78,8 млрд.

Найбільш активно в минулому році розвивався ринок клінінгу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, де приріст склав від 7 до 8%. Лідером тут є Китай, де оптимізація бізнес процесів є основою ведення комерційної діяльності, у зв’язку з чим, використання аутсорсингових послуг стає все більш популярним. Індія посідає друге місце в регіоні за темпами розвитку ринку, проте значно відстає від сусіда. Варто також відзначити, що ряд міжнародних Facility-компаній в 2018 році посилили свою присутність в цій країні і планують активно розвивати галузь в найбільших містах, таких як Мумбай і Делі.

У структурі ринку особливих змін в минулому році не відбулося, драйвером зростання як і раніше виступає комерційний сектор, за ним із значним відставанням слідує приватний або житловий сектор. Хоча варто відзначити, що розрив між цими двома сегментами у 2018 році дещо скоротився. Це пов’язано в першу чергу зі зміною стилю життя людей, прибирання квартир і приватних будинків більш не є розкішшю, а радше необхідністю. Серед усього спектру послуг, для комерційного сектора найбільш затребуваними є прибирання підлоги та миття вікон, а для житлових приміщень щотижневе прибирання.

Ринок клінінгових послуг є висококонкурентною сферою діяльності практично в усіх регіонах нашої планети. Безліч дрібних компаній борються за дрібних і приватних клієнтів, тоді як великі компанії зацікавлені в більш великих бізнес клієнтах. Ситуація, що склалася в світовій економіці, Brexit, проблеми з емігрантами, економічні війни привели до активізації угод по злиттю і поглинанню в секторі клінінгу. Кілька міжнародних корпорацій зміцнили свої позиції в різних країнах скуповуючи більш дрібних гравців, а також укладаючи угоди по злиттю з постачальниками обладнання, інструментів і засобів для прибирання.

На початку минулого року про своє банкрутство заявила відома у всьому світі Facility-компанія Carillion, яка ще на кінець 2016 року показувала значний прибуток. Це змусило найбільших світових гравців на ринку клінінгу переглянути свою стратегію, і такі компанії як ISS заявили про закриття своїх представництв в декількох країнах в найближчі 2-3 роки для оптимізації і збільшення прибутковості.

Як і в багатьох інших секторах економіки на клінінг все більший вплив мають технології та еко тренд. Автоматизація процесів в тандемі з використанням штучного інтелекту як для машин, так і для програмних продуктів стає все більш актуальним. В цьому році в ході міжнародної виставки Interclean 2018 у Амстердамі представники компанії SHEN, відзначили ряд цікавих розробок у цій галузі. Відразу кілька виробників обладнання для клінінгу представили свої автономні машини для миття підлоги і пилососи, які в найближчі роки можуть стати головними трендсеттерами в цій сфері.

Українські реалії

У структурі Facility-менеджменту послуги клінінгу також як і в світі займають значну частку. Ще 7 років тому 50% від усіх Facility-послуг припадало на прибирання. Зараз ця цифра становить вже 39%.

Зростання ринку дещо сповільнилося в останні два роки, після сплеску в 2015-2016 роках, коли щорічний приріст становив до 20%. На даний момент ця цифра становить 8-9%

Слід зазначити, що український ринок клінінгу більш стійкий до криз, ніж інші галузі економіки. Тому незважаючи на непростий для України 2019 рік, сектор послуг з прибирання за прогнозами експертів буде показувати стабільне зростання.

У висновку відзначимо, що 2018 рік був досить динамічним для ринку клінінгу. Події що відбулися в минулому році і нові тренди будуть впливати на галузь ще не один рік.

Читайте також –

Експерти SHEN: Які проекти сьогодні цікаві для інвестора


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку