Битва за Магелан: Сбербанк закріпився в столичному ТРЦ

Битва за Магелан: Сбербанк закріпився в столичному ТРЦ

12.06.2018 11:47
  764
Ukrainian Retail Association

Сбербанк отримав більшу частину приміщень в ТЦ Магелан Анатолія Юркевича. Спірним об’єктом цікавляться Dragon Capital і DCH.

У протистоянні між Ощадбанком і структурами Анатолія Юркевича локальну перемогу святкують банкіри. «Банк переписав на себе приміщення площею близько 28 500 кв. м із 29 500 кв. м всього торгового центру і зайняв весь об’єкт», – розповів Юркевич порталу LIGA.net.

Орендарям надіслали повідомлення про необхідність підписати договори оренди з новою юридичною особою. Власники магазинів поки роздумують.

Юркевич має намір продовжити боротьбу. Після остаточної перемоги однієї зі сторін Магелан може викупити інвесткомпанія Dragon Capital Томаша Фіали. Це буде її дев’ята велика покупка за останні два роки.

Силовий прийом

Минуло десять днів з моменту силового захоплення ТЦ Магелан. Нагадаємо, пізно увечері 1 червня невідомі в масках заблокували входи в ТЦ і оголосили про зміну керуючої компанії. ТЦ захопили представники Ощадбанку, заявив тоді юрист Магелана Андрій Лошаков.

У Магелані минулого тижня працювали всі магазини за винятком гіпермаркету Ашан, розповів LIGA.net директор непродовольчої мережі, що базується в ТЦ. В прес-службі Ашана заявили, що магазин відкриється 11 червня.

«Покупців менше приблизно на 30% в порівнянні з середньостатистичним днем. Коридорами ходять люди спортивної статури, обстановка нервова», – розповів директор мережі магазинів одягу, що працює в Магелані. За його словами, всім орендарям надіслали повідомлення з проханням переукласти договори оренди на нову юрособу.

Рітейлери поки не поспішають, чекаючи стабілізації ситуації, і продовжують платити за оренду приміщень попередньому власнику – компанії Край Проперті бізнесмена Анатолія Юркевича.

Захоплення сталося незабаром після рішення Верховного суду, який не став забороняти відчуження заставної нерухомості. «Вони забрали всю будівлю, хоча в заставі у банку бала тільки частина приміщень», – каже Юркевич. За його словами, всі інженерні системи як і раніше належать ДП Край Проперті, так як були оформлені окремим договором застави.

«Захоплення може бути пов’язане з появою в Сбербанку менеджерів Валерія Хорошковського», — каже Юркевич. Хорошковський розпочав переговори про придбання «дочки» російського Сбербанку в кінці минулого року, писала раніше LIGA.net. У лютому багаторічний менеджер Хорошковського Ярослав Порохняк зайняв посаду начальника відділу проблемної заборгованості банку.

Банк отримав право власності на об’єкт 27 грудня 2017 року, говориться в повідомленні прес-служби Сбербанку. «Основна сума заборгованості компанії Край Проперті становила близько $68 млн. Після прийому закладених об’єктів у власність була погашена частина заборгованості в розмірі $23,7 млн. Однак цього виявилося недостатньо, щоб покрити загальну суму боргу. Група Юркевича залишається винна банку ще $45 млн», – йдеться в повідомленні прес-служби.

Кредитні історії

Як виник конфлікт? Сбербанк відкрив дві кредитні лінії компанії Край проперті на суму $56,2 млн в вересні 2011 року, писала раніше LIGA.net.

У заставі опинилися приміщення ТРЦ Магелан. Девелопер зобов’язався повернути гроші до кінця березня 2017 року, але не зміг розплатитися вчасно. «Через кризу, що почалася ми не могли платити по $6 млн кредиту і відсотків на рік і перераховували тільки $2 млн на рік. Банк відмовився йти на поступки, подав позов до суду і ми перестали платити», – розповідає Анатолій Юркевич. Справа перейшла до судів.

З труднощами зіткнувся і основний бізнес Юркевича – компанія Мілкіленд. У травні минулого року Печерський райсуд Києва заборонив Юркевичу залишати Україну через борги одного з підприємств Мілкіленд – компанії Фортуна. В кінця 2016 – на початку 2017 року він продав два заводи з виробництва сиру, щоб виконати умови договору про реструктуризацію $14,5 млн з Креді Агріколь Банком.

У минулому році Юркевич прострочив виплату $58,6 млн за синдикованим кредитом, залученим через UniCredit Bank Austria і Raiffeisenbank.

З польським кредитором Pekao Bank, який прокредитував дочірні компанії групи Мілкіленд Островія, Milkiland EU і UA Trade, бізнесменові вдалося укласти угоду про реструктуризацію кредиту на €1,8 млн. Згідно з фінансовим звітом Мілкіленд, в 1 кварталі 2017 року було погашено заборгованість на суму в €4,5 млн, ще на €0,3 млн – рефінансована. Станом на 31 березня 2017 року кредитний портфель зменшився на 3% – до €99 млн.

Привабливий актив

ТРЦ Магелан – привабливий актив, відзначає партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкін. «Він розташований в хорошому місці, його можна розширити, оновити і залучити великі міжнародні мережі. Продати його можна за $22-25 млн, і потенційні покупці є», – говорить він. Але, за словами Ращупкіна, вони очікують рішення конфлікту, оскільки ніхто не хоче купувати «квиток на війну».

Валерій Хорошковський, фото – LIGA.net

За інформацією іншого співрозмовника LIGA.net, до Магелану придивляється Dragon Capital. В її власність за останні два роки перейшли ТРЦ Victoria Gardens у Львові, БЦ Eco Tower в Запоріжжі, київські БЦ Торонто, Времена года, Прайм і Євразія, логістичний комплекс Термінал Буча, East Gate Logistic, West Gate Logistic тощо. У прес-службі Dragon Capital відмовилися від коментарів.

Магелан вивчає також компанія DCH Олександра Ярославського, яка володіє ТРЦ Караван в Києві, Харкові та Дніпрі, кажуть співрозмовники видання.

З втратою київського Магелана Юркевич може остаточно вийти з ринку торговельної нерухомості. У грудні 2016 року він підписав мирову угоду з ВТБ Банком і передав йому в рахунок боргу харківський ТРЦ Магелан. Банк виставив об’єкт на продаж, але бажаючих його придбати поки немає. У 2015 році він також продав мережу супермаркетів Край та Країна конкурентам з Каравану.

Анатолій Юркевич запевнив LIGA.net, що хоче повернути Магелан. Як це зробити? Своїх планів бізнесмен не розкриває.

Рішення суду про відсутність будь-яких заборон на продаж Магелага прийнято останньою судовою інстанцією і говорити про перспективи досить складно, каже директор юридичної компанії Prima Leader Group Діна Дрижакова. «Можна спробувати оскаржити дії реєстратора. І потім, визнавши договір іпотеки недійсним, можна повернути ситуацію до моменту початку судових розглядів», – говорить юрист.

Джерело: LIGA.net

Читайте також –

Новий претендент: навіщо Олександру Ярославському ТРЦ Республіка


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Володимир Поліщук, Родинна Ковбаска: Нова програма лояльності – бажання дати клієнтам реально відчутну перевагу

Chief Brand Officer мережі Родинна Ковбаска розповів, чому вирішили змінити програму лояльності та поділився, які мають...
time icon  
  91
Усі новини ринку