Савелій Лібкін: Ресторанний ринок в найближчий рік точно не повернеться до колишнього рівня
Найвідоміший одеський ресторатор про вплив карантину на ресторанний бізнес, літні майданчики й роботу закладів громадського харчування після зняття карантину і економічної кризи, що почалася.
Цей матеріал доступний російською мовою
Ресторани та кафе – один з найбільш постраждалих сегментів українського бізнесу в період карантинних обмежень. В інтерв’ю LIGA.net одеський ресторатор Савелій Лібкін, в активі якого ресторани Компот, Дача, Тавернетта й інші, розповів про те, як його бізнес виживає в карантин. RAU публікує основні тези цієї бесіди.
Про роботу в карантинному режимі
Всі десять ресторанів закриті, але три з них працюють на доставку: Компот на Дерибасівській, Дача і Компот на 5-й Великого Фонтану.
До початку карантину у нас в штаті налічувалося близько 700 осіб. Зараз більшість у відпустці за свій рахунок. На мінімальній ставці працюють 100 чоловік. З ними працюємо з нульовим прибутком.
Про нову мотивацію покупки їжі в ресторані
Середній чек сьогодні – 500 грн. Але цю цифру не можна порівнювати з тим, що було до карантину, коли люди ходили в ресторани. Тоді був середній чек за інше, доставки не було. Так само не можна порівнювати кількість гостей з кількістю клієнтів доставки. Це непорівнянні речі, ці показники ніяк не корелюють між собою.
Будь-яке порівняння або узагальнення, що їжу у нас замовляють люди, які відвідували наші заклади – гіпотетика. Люди замовляють їжу з одних причин, а в ресторан ходять по іншим.
Що допомагає вижити
Що стосується оренди, то поки, принаймні, ми не платимо, і велика частина орендодавців пішли нам назустріч. 90% власників приміщень, в яких розташовані наші ресторани, увійшли в наше становище і скасували плату за оренду.
У мене є доставка їжі, яка активно працює. Ми також повернулися до піци, якою колись займалися. За рахунок цього я можу платити людям, які ходять працювати. Але цього занадто мало, щоб виплачувати зарплати персоналу, який перебуває вдома.
Дозвіл роботи літніх майданчиків – це вихід для мільйона людей, які залишилися без роботи. При цьому вихід очевидний і безпечний.
Про терміни відновлення ринку
Я впевнений, що ресторанний ринок в найближчий рік точно не повернеться до колишнього рівня, на це у нас просто немає шансів. Тому що кількість зобов’язань, які належить оплачувати кожному рестораторові, – велика. І найближчим часом ми просто будемо оплачувати раніше підписані векселі. Я впевнений, що так будуть робити 100% людей на ринку.
Навіть якщо нам дозволять працювати в режимі терас та літніх майданчиків, то туристів не буде, і говорити про повернення якогось статус-кво не доводиться взагалі.
Джерело: LIGA.net
Читайте також –
Тарас Середюк, Mafia: Якщо попит знизиться на 20-30%, то закриється половина ресторанів