Поганий рік: за перше півріччя 2020-го злиття та поглинання в сфері споживчих товарів склали всього $7 млн

Поганий рік: за перше півріччя 2020-го злиття та поглинання в сфері споживчих товарів склали всього $7 млн

06.08.2020 10:00
  129
rau

Як свідчать результати дослідження KPMG, вартість угод M&A в 2020 році є найменшою в Україні за останні п’ять років.

Цей матеріал доступний російською мовою

Глобальна економічна нестабільність, спричинена пандемією вірусу COVID-19, викликала швидке падіння українського ринку M&A, який зростав двозначними темпами останні три роки поспіль.

За даними нового дослідження KPMG «Радар M&A в Україні за I півріччя 2020 року» економічний спад, спричинений спалахом вірусу, призвів до значного падіння ринку M&A в Україні за цей період. За шість місяців було укладено лише 25 угод, що на 43% менше, ніж аналогічний показник 2019 року. Порівняно із 2015 роком вартість угод упала на 79%  – до $159 млн.

Для порівняння: на глобальному ринку M&A у І півріччі 2020 року кількість угод скоротилася на 32%, а їхня вартість – на 53%, до $0,9 трлн проти $1,9 трлн роком раніше.

У цілому, як і попереднього року, в центрі уваги інвесторів у першому півріччі 2020 року перебували сільське господарство, нерухомість, транспорт та інфраструктура, інновації та нові технології, на які разом припадає 91% вартості всіх укладених угод.

На ринку споживчих товарів було зафіксовано всього чотири угоди, та лише по одній з них є відкрита інформація, а саме: придбання інвестиційною компанією Horizon Capital 6,8% акцій виноробної компанії Purcari Wineries PLC (Молдова) за $7 млн. Інші три угоди – це внутрішні інвестиції українських гравців.

Так само переважну більшість угод на ринку M&A в інших галузях склали угоди з українськими інвесторами. Проте  іноземні інвестори все ще залишаються активними на ринку. Так, за перше півріччя 2020-го зафіксовано 8 угод придбання українських активів іноземними інвесторами. Найбільша з них – залучення $10 млн інвестицій українським стартапом Preply (міжнародний EdTech-маркетплейс для вивчення іноземних мов).

«У другій половині 2020 року активність на ринку M&A залишатиметься невисокою, оскільки покупці та продавці зосереджені на збереженні свого бізнесу та уникненні руйнівних наслідків пандемії. В Україні падіння ВВП очікується на рівні 8%, і ринок M&A, природно, зазнаватиме впливу погіршення ситуації в економіці. Проте у цілому наші очікування у середньостроковій перспективі залишаються оптимістичними», – сказала Світлана Щербатюк, КPMG в Україні.

Серед умов, які впливають на відновлення ринку M&A в Україні, з одного боку, стратегічне територіальне розташування між Європою, Близьким Сходом та Азією, що надає можливість використати цю перевагу у боротьбі за нові ланцюги постачання на глобальному ринку. З іншого, привабливими є високоосвічена та конкурентна робоча сила, безліч привабливих об’єктів для інвестицій у приватному секторі.

Позитивним фактором також є висока стійкість ринку M&A до економічних криз. Після фінансового спаду у 2013-14 роках, коли падіння кількості угод з M&A склало 67% за два роки, ринок відновився, і кількість угод у наступні чотири роки зростала в середньому на 22% на рік.

Через зміни у поведінці споживачів, імовірне поширення переходу на дистанційну роботу та перенесення ланцюгів постачання ближче до власних кордонів країн. Відбудуться структурні зміни у бізнес-моделях, які рухають процесами M&A. Залежно від тривалості та глибини економічного спаду, в KPMG також очікують помітне зростання транзакцій з проблемними активами, зокрема у малому та середньому бізнесі України, який, незважаючи на історично низьку базову відсоткову ставку , все ще не має доступу до адекватних джерел фінансування.

Джерело: KPMG в Україні

Читайте також –

COVID-19: основні тенденції споживчої поведінки – дослідження KPMG


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку