Нові метри: які ТРЦ планують відкрити в Києві в 2018 році

Нові метри: які ТРЦ планують відкрити в Києві в 2018 році

16.01.2018 09:00
  4423
Виктор Нагорский

На цей рік в столиці України заявлено введення в експлуатацію 10 торгових центрів загальною площею більше 400 000 кв. м. Однак з високою вірогідністю відкриття найбільших ТРЦ знову буде перенесено.

Скоріше за все, в 2018-му в Києві відкриються лише невеликі торгові об’єкти площею до 15 000 кв. м. Серед них два торгові центри компанії UDP (Smart Plaza на Оболоні та КПІ), два об’єкти Іммошан Україна (перша черга ТРЦ Rive Gauche і Рітейл Парк Петрівка), а також невеликий ТЦ Good Life в Печерському районі столиці. Які ще торгові центри заявлені до введення в експлуатацію в 2018 році і наскільки ймовірне їх відкриття – в матеріалі RAU.

ТЦ Smart Plaza Polytech

Місцезнаходження: Київ, пр. Перемоги, 26

Орендопридатна площа: 15 000 кв. м

Девелопер: Ukrainian Development Partners (UDP)

Заявлений термін введення в експлуатацію: I квартал 2018 року

Спочатку відкриття торгового об’єкта, що будується поруч з однойменним житловим комплексом бізнес-класу, було заплановано на серпень 2017-го, проте будівельні роботи затягнулися і введення об’єкта в експлуатацію перенесли на початок 2018 року. Втім, це не завадило брокеру ТЦ заповнити його під зав’язку ще до відкриття: за інформацією компанії UTG, заповнюваність Smart Plaza Polytech за підписаними договорами становить 100%.

Якірним орендарем торгового центру стане супермаркет Сільпо, який займе близько 2 600 кв. м на першому поверсі. Також в ТЦ розміститься ресторан міжнародної мережі KFC. Заклад буде розташовано на двох рівнях торгового центру. Fashion якорями Smart Plaza Polytech виступлять магазини іспанської групи Inditex – Pull&Bear і Bershka. Магазин Pull&Bear розташується на площі в 800 кв. м, а для відкриття Bershka група Inditex орендувала 600 кв. м.

ТЦ Rive Gauche (1 фаза)

Rive Gauche

Місцезнаходження: Київ, вул. Здолбунівська

Орендопридатна площа: 30 000 кв. м

Девелопер: Іммошан Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: I квартал 2018 року

Торговий об’єкт, який не встиг відкритися в 2017-му, повинен почати роботу в лютому цього року. Якірним орендарем першої фази буде гіпермаркет Ашан, який займе 15 000 кв. м та обіцяє бути наймасштабнішим об’єктом мережі в Україні. Серед інших якорів торгового центру магазин турецького бренду одягу LC Waikiki площею понад 700 кв. м, гіпермаркет електроніки Eldorado в новому форматі площею 800 кв. м і супермаркет дитячих товарів Диволенд площею 400 кв. м.

У ТЦ також розміститься мережевий ресторан швидкого обслуговування KFC з цілодобовим drive сервісом площею 364 кв. м. Серед інших операторів закладів громадського харчування буде відкрито ресторан Крила площею 130 кв. м і піцерія Pizza King площею 200 кв. м. Бутікову галерею в Rive Gauche заповнять Brocard, Zarina, Золотий вік, Срібний вік, Столичная ювелірна фабрика, Lush, Yves Rocher, Idea Shop, Orner Store, Master Zoo, Samsung, Xiaomi, Київстар, Vodafone, Jasmine, Brabrabra, Krisstel, Giulia, Твоя Преса, Наша Аптека, Нова пошта, Coffeelat та інші.

Відкриття другої черги ТРЦ Rive Gauche заплановано на третій квартал 2019 року. З введенням в експлуатацію другої фази орендна площа об’єкта повинна зрости до 70 000 кв. м.

ТРЦ Smart Plaza Obolon

Місцезнаходження: Київ, вул. Маршала Тимошенко, 21

Орендопридатна площа: 12 000 кв. м

Девелопер: Ukrainian Development Partners (UDP)

Заявлений термін введення в експлуатацію: III квартал 2018 року

Другий об’єкт із серії Smart Plaza: трирівневий ТЦ Smart Plaza Obolon, інвестором якого виступає інвестиційно-девелоперська компанія UDP – повинен відкритися в третьому кварталі поточного року. Передбачається, що будівельні роботи на об’єкті будуть завершені вже в серпні. Зараз, за ​​інформацією брокера проекту компанії UTG, заповнюваність ТЦ Smart Plaza Obolon за підписаними договорами становить близько 60%. Нагадаємо, що загальна площа ТРЦ складе 16 000 кв. м, з яких 12 000 кв. м – орендна.

Уже відомо, що якірним орендарем торгового центру стане продуктовий супермаркет Сільпо площею близько 3 200 кв. м. Крім продуктового «якоря» тут буде представлено кілька ресторанів, а також галереї модного одягу і взуття.

Рітейл Парк Петрівка (1 фаза)

Місцезнаходження: Київ, пр. Бандери

Орендопридатна площа: 12 000 кв. м

Девелопер: Іммошан Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: I квартал 2018 року

Про намір побудувати перший в Україні торговий об’єкт формату рітейл парк Іммошан Україна повідомила в серпні 2016 року, а здати його в експлуатацію планувала в кінці минулого року. Тепер компанія розраховує відкрити об’єкт у першому кварталі цього року, відзначаючи, що будівельні роботи підходять до завершення, а заповнюваність рітейл парку становить 100%.

Уже відомо, що серед якірних орендарів об’єкта будуть магазини JYSK, LC Waikiki, дитячий розважальний парк «Дитяча Планета», двоповерховий ARGO, мережа зоомаркетів ZooLand, магазин техніки та електроніки COMFY. Також в Іммошан Україна повідомили, що в рітейл парку відкриється і новий для українського ринку гіпермаркет спортивних товарів. У компанії не уточнили назву бренду, однак, судячи з усього, мова йде про мережу Decathlon, про вихід якої в Україну раніше писав портал LIGA.net.

Нагадаємо, концепція рітейл парку передбачає облаштування значних площ для великих магазинів з окремими входами, де пропонується широкий асортимент товарів. Для французької Immochan, частиною якої є Іммошан Україна, це далеко не перший подібний проект. У світі девелопер управляє 2,5 млн кв. м. орендних площ, з який 1,4 млн кв. м припадає на об’єкти формату «рітейл парк».

ТЦ Good Life

Good Life

Місцезнаходження: Київ, вул. Іоанна Павла ІІ, 5

Орендопридатна площа: 7500 кв. м

Девелопер: Новопечерський Посад

Заявлений термін введення в експлуатацію: I квартал 2018 року

В кінці минулого року компанія UTG, яка виступає брокером торгового центру, повідомила, що будівельні роботи на об’єкті вийшли на завершальну стадію, а відкриття ТЦ заплановано на березень наступного року. Загальна площа ТЦ складе 10 000 кв. м, орендна – 7500 кв. м.

Як уточнили в UTG, зараз ведеться активна здача площ Good Life в оренду. Уже відомо, що якірним орендарем ТЦ стане супермаркет Novus в преміум-форматі, а також елітні ресторани, на частку яких прийдеться близько 40% площ.

В Good Life розмістяться п’ять видових ресторанів з терасами, що за задумом девелопера стане вагомою конкурентною перевагою нового об’єкта і приверне великі потоки відвідувачів. За підрахунками фахівців UTG, відвідуваність ТЦ Good Life складе близько 15 000 чоловік в день. Також в ТЦ працюватиме галерея з магазинами одягу та взуття.

ТРЦ River Mall

River Mall

Місцезнаходження: Київ, Дніпровська набережна, 10-14

Орендопридатна площа: 59 682 кв. м

Девелопер: Вільна Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: III квартал 2018 року

Терміни відкриття ТРЦ River Mall, який після відкриття стане найбільшим торговим об’єктом на Лівому березі Дніпра, неодноразово переносилися. Однак за останній рік девелопер активізував будівельні роботи на об’єкті і підписання договорів з орендарями.

В кінці 2017-го комерційний директор River Mall Михайло Нечипорчук повідомив, що компанія завершила найважливіший етап формування якірних орендарів для ТРЦ. Зокрема, River Mall підписав договір з супермаркетом Сільпо, який займе площу майже 5500 кв. м і буде реалізований в сучасній концепції.

Тоді ж в компанії заявили про підписання договору з мережею Papashon, яка представить сучасну зону дитячого відпочинку і розваг. Тут буде сучасний боулінг з великими світлодіодними екранами, бар з авторськими коктейлями, мьюзік-хол, інноваційне інтерактивне кафе і дитяче містечко. Крім того, на об’єкті вже йде підготовка до будівництва приміщень для ультрасучасного 10-зального кінотеатру мережі Планета Кіно.

ТРЦ Апрель (II фаза)

Апрель

Місцезнаходження: Київ, пр-т Леся Курбаса

Орендопридатна площа: 24 000 кв. м

Девелопер: Апрель Девелопмент

Заявлений термін введення в експлуатацію: IV квартал 2018 року

У торгового центру Апрель, перша черга якого була введена в експлуатацію в 2014 році, до кінця 2018-го може з’явитися друга черга. Як повідомляв Retailers, її загальна площа складе 30 000 кв. м, орендна – 24 000 кв. м.

У другій черзі ТРЦ буде три рівні. Основними якорями стануть кінотеатр, дитячий розважальний центр, супермаркет продуктових товарів, універмаги одягу і магазини дитячих товарів. Введення в експлуатацію заплановано на грудень 2018 року.

Відзначимо, що основними орендарями першої фази ТЦ Апрель виступають ресторан МсDonald’s, супермаркет Billa і магазин товарів для дому Jysk.

ТРЦ Retroville

ТРЦ Retroville

Місцезнаходження: Київ, пр. Правди

Орендопридатна площа: 80 718 кв. м

Девелопер: Stolitsa Group

Заявлений термін введення в експлуатацію: IV квартал 2018 року

Малоймовірним експерти вважають і відкриття в 2018 році торгово-розважального центру Retroville. Спочатку девелоперська компанія Stolitsa Group, основним акціонером якої є литовська BT Invest, що також розвиває в Україні мережу супермаркетів NOVUS, планувала здати в експлуатацію ТРЦ Retroville вже в 2015 році. Пізніше стало відомо про перенесення відкриття на 2017-й, а тепер введення в експлуатацію об’єкта заплановано на кінець 2018 року.

Станом на жовтень 2017-го будівельна готовність ТРЦ Retroville становила понад 60%. Як розповідала в інтерв’ю RAU генеральний директор ТРЦ Рената Якубчіенене, компанія вже підписала договори з основними якірними орендарями – супермаркетом NOVUS і кінотеатром Multiplex. За її словами, найближчим часом будуть підписані договори з дитячим розважальним центром, фітнес-центром, супермаркетом побутової техніки та електроніки, магазином товарів для дому та спортивним супермаркетом. Також в активній стадії знаходяться переговори з мережевими орендарями, ресторанними групами і операторами фуд-корту.

За словами Якубчіенене, завдання керівництва комплексу – почати роботу з 85% відкритих магазинів і більше 90% підписаних договорів оренди. Однак на думку учасників ринку, досягти такого показника в 2018 році ТРЦ не зможе і буде змушений знову перенести терміни відкриття.

Ocean Mall

Ocean Mall

Місцезнаходження: Київ, вул. Антоновича

Орендопридатна площа: 75 000 кв. м

Девелопер: Megaline

Заявлений термін введення в експлуатацію: IV квартал 2018 року

У вересні минулого року власник проекту Вагіф Алієв, придбавший Ocean Mall за $20 млн у Василя Хмельницького, заявив про намір побудувати ТРЦ вже до кінця 2018-го.

«Всі великі площі в Оcean Mall давно здані. У новому ТРЦ відкриються 500 магазинів загальною площею 100 000 кв. м, кінотеатр із залом IMAX і 4DX і гігантський розважальний Діджитал парк, площею 30 000 кв. м», – заявив Алієв.

У компанії-брокера ТРЦ NAI Ukraine повідомляли, що будівельні роботи на об’єкті ведуть відразу три компанії – Альтіс, Евроінтербуд і Основа, а запланована дата завершення будівництва – жовтень 2018 року. Однак з часу повідомлення про активізацію робіт на майданчику істотного просування в стадії готовності ТРЦ не відбулося, тому його відкриття в 2018-му експерти називають нереальним.

Blockbuster Mall

Blockbuster Mall

Місцезнаходження: Київ, пр. Бандери

Орендопридатна площа: 135 000 кв. м

Девелопер: Megaline

Заявлений термін введення в експлуатацію: IV квартал 2018 року

У вересні 2017-го гендиректор компанії NAI Ukraine Віталій Бойко повідомив порталу ABCnews, що будівництво ТРЦ Blockbuster Mall відновиться вже в жовтні 2017-го, а відкритий торгово-розважальний центр буде восени 2018 року. Як стверджував Бойко, торговий центр Blockbuster Mall, розташований на столичній Петрівці (поблизу майбутнього парку «Почайна») почне працювати одночасно з Ocean Mall, в листопаді 2018 року. «Ми підписували пакетну угоду з орендарями на три проекти: Lavina Mall, Ocean Mall і Blockbuster Mall. І свою обіцянку виконаємо», – підкреслив він.

Втім, це вже не перша гучна заява про швидкі терміни закінчення будівництва та введення в експлуатацію київських довгобудів. Однак в українських реаліях обіцяні девелоперами терміни будівництва ТРЦ рідко збігаються з реальними датами відкриття об’єктів. Наприклад, інший великий ТРЦ Вагіфа Алієва – Lavina Mall, спочатку повинен був відкритися ще в 2014 році, проте терміни відкриття торгового центру неодноразово зміщувалися. В результаті найбільший в столиці ТРЦ почав роботу лише в грудні 2016 року.

Також слід зазначити, що поки що жоден великий рітейлер, представлений в Україні, офіційно не повідомляв про свою участь в проектах Ocean Mall або Blockbuster Mall. Тому ймовірність відкриття обох ТРЦ в 2018-му близька до нуля.

Бонус – ТРЦ Respublika

ТРЦ Respublika

Місцезнаходження: Київ, вул. Кільцева Дорога, 1А

Орендопридатна площа: 135 000 кв. м

Девелопер: К.А.Н. Девелопмент

Заявлений термін введення в експлуатацію: невідомо

Мабуть, головний довгобуд на ринку нерухомості останніх років – це ТРЦ Respublika. Будівництво об’єкта, інвестиції в який оцінювалися в $350 млн, почалося в 2012 році, а інвесторами проекту виступали Дмитро Фірташ і Вагіф Алієв. Здача в експлуатацію планувалася в 2014-му, потім відкриття перенеслося на 2015-й. Загальна площа ТРЦ повинна була скласти 298 000 кв. м, що дозволило б йому стати на той момент третім за величиною в Європі.

Однак згодом проект будівництва ТРЦ було припинено. Пізніше Фонд гарантування вкладів фізосіб отримав дозвіл продати ТРЦ для компенсації коштів, виплачених вкладникам банку Надра, що належав Дмитру Фірташа. Втім, нового власника у ТРЦ немає до сих пір. У 2017-му ФГВФО кілька разів намагався продати актив, однак навіть зниження ціни з 2,5 млрд грн до 1,1 млрд грн не допомогло ТРЦ знайти власника. На думку експертів, головною причиною відсутності покупців є той факт, що на торги виставляється на сам об’єкт, а права вимоги за двома кредитами, в забезпечення яких передані майнові права на ТРЦ.

Нової дати проведення торгів з продажу ТРЦ Respublika поки немає, проте за оцінками консалтингової компанії UTG, у разі продажу об’єкта новому власнику знадобиться для його запуску до півроку. На момент зупинки будівництва він був готовий на 98%, а його заповнюваність за підписаними договорами становила близько 75%. Тому теоретично його відкриття в 2018-му можливо. А чи відбудеться воно фактично – покаже лише час.

Читайте також –

Затишшя після бурі: підсумки ринку торгової нерухомості України-2017


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку