Власник найбільшого рітейлера Росії продав свій бізнес – мережу Магніт

Власник найбільшого рітейлера Росії продав свій бізнес – мережу Магніт

16.02.2018 02:34
  508
rau

Сергій Галицький, власник мережі продуктових магазинів Магніт, що включає майже 15 000 торгових точок, продав 29,1% своїх акцій за $2,4 млрд.

Як повідомляє Forbes Russia, угода була підписана 16 лютого на інвестиційному форумі в Сочі. Покупцем найбільшого продуктового рітейлера РФ виступила група ВТБ. Сума угоди склала 138 млрд руб. – майже $2,4 млрд за офіційним курсом ЦБ Росії. Де-факто відтепер мережа Магніт належить державі, або, як мінімум, контролюється і управляється особами, безпосередньо пов’язаними з владою РФ. При цьому друга за розміром і перша по виручці роздрібна мережа Росії – X5 Retail Group (бренди Пятерочка і Перекресток) належить Альфа-Груп, ключовий власник якої, Михайло Фрідман, в січні цього року увійшов до «кремлівського списку», складеного Мінфіном США.

За даними Forbes, мережа Магніт, створена Сергієм Галицьким в 1994 році, налічує майже 15 000 торгових точок. Більшість з них працює в форматі «магазин у дому» – більше 11 000 точок. Також в корпорацію входять 240 гіпермаркетів, оптові магазини, супермаркети та косметичні магазини. Мережа Магніт працює в 2664 населених пунктах Росії. Виручка компанії в минулому році, за даними Forbes, склала майже 1,1 трлн руб. ($18,7 млрд). Капіталізація в листопаді 2017 року оцінювалася в $12 млрд.

Відзначимо, що після продажу 29,1% акцій Сергій Галицький залишається в числі міноритарних акціонерів Магніт – у нього зберігається приблизно 3% акцій. Група ВТБ після завершення угоди стає найбільшим мажоритарним акціонером. При цьому Галицький відходить і від управління компанією. «Мені вже 50 років – це вік навряд чи для того, щоб щось починати. Я буду жити в Краснодарі, напевно, буду займатися дитячо-юнацьким футболом», – заявив мільярдер, який займає 18 місце в списку найбагатших людей Росії зі статком $6,8 млрд.

Читайте також –

Звіт Deloitte: Глобальні тенденції рітейлу в 2018 році


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку