Скільки магазинів оштрафували за продаж техніки без касового апарату

Скільки магазинів оштрафували за продаж техніки без касового апарату

14.12.2017 11:12
  365
Ukrainian Retail Association

З травня по грудень за невидачу фіскального чека податкова оштрафувала продавців комп’ютерів, смартфонів, холодильників та іншої побутової техніки лише на 189 тис. грн.

Державна фіскальна служба з початку року по грудень 2017-го провела 343 перевірки продавців техніки та електроніки, яка підлягає гарантійному ремонту і з травня 2017-го повинна продаватися виключно з видачею фіскального чека через касовий апарат (РРО). Про це повідомили в податковій на запит Delo.UA.

У ДФС повідомляють, що в 303 випадках (в 88%) виявили порушення порядку застосування РРО та видачі розрахункового документа. Сума санкцій, застосованих до всіх суб’єктів за невидачу фіскальних чеків або за видачу їх з порушеннями порядку застосування РРО, склала лише 189,2 тис. грн (в середньому за одне порушення – 624 грн).

При цьому загальний розмір штрафів, який податкова застосувала до продавців техніки та електроніки з початку року склав 1,77 млн ​​грн.

Нагадаємо, починаючи з 8 травня всі магазини, в тому числі і платники єдиного податку та інтернет-магазини, повинні продавати побутові товари тільки через касовий апарат. Відповідний перелік груп товарів, які надалі повинні продаватися виключно через РРО, визначений постановою Кабміну від 16 березня 2017 року №231.

У перелік потрапили понад 300 товарів: холодильники, плити, насоси, котли, кондиціонери, пральні машини, пилососи, бойлери, принтери, сканери, ноутбуки, телефони, колонки та навіть електронні книги з зовнішніми жорсткими дисками.

Чому мало штрафують

Згідно з інформацією Державної фіскальної служби, застосовувати касові апарати зобов’язали близько 10 тис. суб’єктів господарювання (в тому числі ФОП), які продають побутову техніку та електроніку. При цьому в податковій відзначають, що перевіряють мало магазинів, оскільки в ДФС дефіцит аудиторів, які займаються фактичними перевірками.

У відповіді на запит Delo.UA у фіскальній службі повідомили, що загальна кількість співробітників, які здійснюють перевірки торговців складними побутовими товарами по всій Україні, становить 287. При цьому в деяких регіонах, наприклад, в Черкаській та Луганській областях, працює всього 5-6 аудиторів.

Ще одна причина невеликого загального обсягу санкцій – незначні штрафи за перше виявлене протягом року порушення.

У фіскальній службі повідомляють, що застосовують санкції до магазинів, які не проводять продаж через РРО або проводять операції не на повну вартість товарів, не друкують розрахункові документи або проводять операцію без використання розрахункової книжки. Проте, якщо ДФС протягом календарного року вперше зафіксувала порушення, штраф складе лише 1 грн. За кожне наступне порушення штраф складе 100% вартості проданих з порушенням товарів або послуг.

Джерело: delo.ua

Читайте також – 

Які інтернет-магазини порушують права споживачів – дослідження центру ТЕСТ


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку