Не домовилися: Marks & Spencer закрив вже два магазини в Україні з початку року

Не домовилися: Marks & Spencer закрив вже два магазини в Україні з початку року

18.06.2018 10:59
  1003
Виктор Нагорский

Одна з найбільших в Британії мереж універмагів Marks & Spencer планує закрити до чверті своїх торгових об’єктів. Що буде з магазинами бренду в Україні?

Культова британська мережа Marks & Spencer, заснована ще в 1884 році, переживає небувалу для себе кризу. В останньому фінансовому звіті компанія повідомила про колосальне скорочення річного прибутку: на 62,1% – до 66,8 млн англійських фунтів. За даними компанії, зіставні продажі одягу (like-for-like) впали на 1,9% за рік, а продуктів – на 0,3%.

Як повідомляє портал retail-life, оголошення про різке зниження прибутку з’явилося на наступний день після того, як рітейлер повідомив про плани щодо закриття 100 магазинів до 2022 року.

При цьому компанія вже закрила понад 20 універмагів, а витрати на закриття та реконструкцію склали 321 млн фунтів. Це рішення прийнято в рамках реструктуризації бізнесу на тлі падіння продажів і прибутку.

Виконавчий директор M & S Стів Роу сказав, що на бізнес компанії вплинули структурні зміни в світі рітейлу: продажі все більше йдуть в інтернет, і зростає популярність низькоцінових рітейлерів, таких як Primark, Aldi та Lidl. За його словами, оновлена ​​команда топ-менеджерів буде сформована до липня, а зараз компанія займається трансформацією, щоб зробити M & S швидшим, дешевим, більш комерційним і цифровим бізнесом.

«Програма модернізації полягає в тому, щоб закрити деякі з невеликих магазинів, де компанія не може надати повну пропозицію, і показати клієнтам у великих магазинах повний спектр того, що робить M & S», – підкреслив Стів Роу.

Нагадаємо, M & S була заснована в 1884 році у Великобританії Майклом Марксом і Томасом Спенсером. В даний час їй належить понад 1 300 магазинів, з них 874 – у Великобританії, і 489 ще в 59 країнах.

Українська франшиза

В Україні з початку 2018 року закрились вже два магазини Marks & Spencer з десяти. У лютому торгова точка мережі припинила роботу в харківському ТРЦ Караван, а в травні – в столичному ТРЦ Sky Mall. Однак закриття цих магазинів ніяк не пов’язано з реорганізацією британського рітейлера.

В Україні мережа магазинів Marks & Spencer не належить материнської компанії. Правами на розвиток бренду в країні по франшизі володіє турецька Fiba Group, а точніше її український підрозділ – компанія Марка Україна. Крім Marks & Spencer вона представляє в країні ще і американський бренд GAP.

Станом на початок 2018 року мережа компанії об’єднувала 14 торгових об’єктів в Україні загальною площею близько 12 500 кв. м.

У відповідь на запит RAU в компанії відзначили, що реорганізація Marks & Spencer жодним чином не вплине на діяльність мережі магазинів в Україні, а закриття двох магазинів в Харкові та Києві було пов’язано із закінченням термінів дії орендних угод з ТРЦ. «З цими ТРЦ у компанії закінчувалися договори оренди, очікування щодо оновлених комерційних умов і термінів у сторін були різні. У зв’язку з чим договори оренди не було продовжено», – повідомили в прес-службі Марка Україна.

При цьому в компанії підкреслили, що Fiba Group не планує йти з України, або скорочувати мережу магазинів, а навпаки – розглядає варіанти для відкриття нових торгових об’єктів в інших ТРЦ. «Вже 11 років бренд успішно працює на території України та намірів закривати бізнес у нас немає. Більш того, компанія готова розвиватися. Маючи 11-річний досвід роботи в Україні, ми дуже обережно підходимо до питань розвитку. У бренда є свої стандарти та вимоги, які, на жаль, далеко не всі ТРЦ можуть нам запропонувати. На даний момент ведемо переговори з декількома ТРЦ щодо відкриття нових магазинів. Дуже сподіваємося, що незабаром зможемо порадувати наших покупців новими магазинами мережі M & S», – підкреслили в компанії.

Читайте також –

Мінус один: Inditex вперше закрив магазин Zara в Україні


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку