Огляд новин ТРЦ: Ocean Mall, Gulliver, Aladdin, ЦУМ, Smart Plaza Obolon та інші

Огляд новин ТРЦ: Ocean Mall, Gulliver, Aladdin, ЦУМ, Smart Plaza Obolon та інші

17.10.2018 08:20
  522
Микола Маранчак

Відкриття ТРЦ Smart Plaza Obolon в Києві, якірні орендарі ТРЦ Осеаn Mall, продаж столичного ТЦ Аладдін, новий CEO ЦУМ Київ, фінансовий звіт Arricano за півроку і плани одного з девелоперів за два-три роки побудувати в різних районах Києва 10 нових торгових центрів.

Відкриття ТРЦ Smart Plaza Obolon заплановано на 30 листопада

Як повідомляє брокерська компанія UTG – дилер ТРЦ Smart Plaza Obolon – торгово-розважальний центр розташований у Києві за адресою вулиця Маршала Тимошенко, 21. Орендна площа нового центру — 15 000 кв. м, і він на 90% вже заповнений орендарями. За словами директора компанії UTG Євгенії Локтіонової, в даний час ведеться підписання договорів оренди на решту площі.

Якірними орендарями ТРЦ стануть продовольчий супермаркет Сільпо, Comfy, EVA, ресторан Євразія площею 890 кв. м і дворівневий ресторан KFC. Всі орендарі виконують ремонтні роботи.

smart plaza obolon

Dragon Capital купує київський ТЦ Aladdin за $23 млн

Інвестфонд Meyer Bergman домовився з інвесткомпанією Dragon Capital про продаж ТЦ Aladdin. Про це LIGA.net розповіли три експерта — топ-менеджер мережі торгових центрів, глава інвестиційної компанії та консультант з нерухомості. Договір ще не підписаний, але сторони вже погодили суму угоди — $23 млн.

Об’єктом цікавилися троє потенційних покупців, розповів співрозмовник, знайомий з ходом переговорів. “Meyer Bergman віддав перевагу Dragon Capital, оскільки вони вже проводили подібні угоди. Наскільки мені відомо, сторони досягли згоди, але договір ще не підписали», — розповідає LIGA.net глава інвестиційної компанії на правах анонімності.

Орендна площа ТЦ-10 571 кв. м, в ньому розташовуються 120 магазинів. Вакантність в Aladdin — менше 1%. Щомісяця ТЦ, який знаходиться недалеко від станції метро Позняки, відвідує близько 325 000 чоловік. У прес-службі Dragon Capital повідомили, що не коментують чутки. У компанії Cushman & Wakefield від коментарів відмовилися, пообіцявши надати їх пізніше.

Вагіф Алієв має намір відкрити в Києві 10 нових ТРЦ

Бізнесмен Вагіф Алієв планує за два-три роки побудувати в різних районах Києва 10 ТРЦ площею від 350 000 до 500 000 кв. м. За його словами, по більшості проектів вже є домовленості про відкриття магазинів IKEA, Inditex і H&M. Про це власник компанії Mandarin Plaza і ТРЦ Lavina Mall розповів на прес-конференції, присвяченій презентації будується в Києві торговельно-розважального центру Ocean Mall.

За його словами, перший із запланованих ТРЦ – Blockbuster Mall – повинен відкритися вже в грудні цього року, потім – в 2019-му – буде відкрито ТРЦ Ocean Mall, а за ним послідує запуск Лісова Молл загальною площею близько 400 000 кв. м біля однойменної станції метро.

Також 16 жовтня стало відомо, що девелопер має намір до кінця 2018 року продати частину столичного бізнес-центру Парус класу «А», щоб на отримані гроші профінансувати будівництво мережі мегамоллов. «Так, ми продавати Парус будемо поверхами», — підтвердив Алієв в бліц-інтерв’ю агентству Интерфакс-Украина. Він повідомив, що зараз тривають переговори щодо угоди, проте ім’я покупця не озвучив.

Крім того, бізнесмен заявив про намір відкривати в своїх торгових об’єктах власні Будівельні маркети. Алієв уточнив, що цей проект він планує розвивати спільно із зарубіжними бізнес-партнерами, проте не став розкривати інших подробиць.

Оголошені якірні орендарі ТРЦ Осеаn Mall

Серед якірних орендарів торгово-розважального центру Ocean Mall, що будується в Києві, будуть Сільпо, IKEA, H&M, Inditex, і Планета кіно з лазерним IMAX. Про це власник компанії MandarinPlaza і ТРЦ Lavina Mall Вагіф Алієв розповів на прес-конференції, присвяченій презентації ТРЦ Ocean Mall.

«В Ocean Mall буде лазерний IMAX від Планети Кіно. Загальна площа під розваги складе 30 000 кв. м. Також тут буде делікатесний маркет», — сказав Вагіф Алієв, уточнивши, що мова йде про мережу супермаркетів Сільпо.

Нагадаємо, загальна площа будується поруч з ТРЦ Ocean Plaza об’єкта становить 300 000 кв. м, орендна – 100 000 кв. м. Проектом будівництва передбачено спорудження нової транспортної розв’язки для розвантаження Либідської площі, а також обладнання двох парковок загальною місткістю 4600 машиномісць.

OCEAN MALL

Торги з продажу прав вимог по кредиту МФК Gulliver не відбулися

Заявки на участь у торгах з продажу прав вимог по кредиту столичного МФК Gulliver подали 10 учасників, проте всі вони були відхилені. Про це йдеться в оголошенні про результати проведення аукціону, розміщеному в Системі електронних торгів арештованим майном (РАХУНКАХ). При цьому причини відхилення заявок не уточнюються.

Нагадаємо, права вимоги за кредитним договором, забезпеченням за яким виступає МФК Gulliver, були виставлені на продаж в кінці вересня цього року. Стартова ціна лота становила майже 18,2 млрд грн і була сформована виходячи з суми непогашеної заборгованості боржника перед кредиторами, пені та відсотків.

У права вимоги за договорами забезпечення входять торгово-офісний комплекс з об’єктами громадського призначення та паркінгом) загальною площею 151 800 кв. м і земельна ділянка 1,14 га в Києві на Спортивній площі, а також корпоративні права на 100% у статутному капіталі позичальника. За вказаною адресою знаходиться МФК Gulliver, в який входить ТРЦ загальною площею 56 000 кв. м і БЦ на 80 000 кв. м.

Замовниками аукціону виступали Ощадбанк та Укрексімбанк. Для участі в торгах на купівлю прав вимог за кредитним договором необхідно зареєструватися в системі СЕТАМ, подати заявку через Особистий кабінет і перерахувати гарантійний внесок у розмірі 909 млн грн.

ТРЦ Нікольський можуть відкрити вже в 2019 році

Про це розповів комерційний директор Budhouse Group і голова Національного Комітету ICSC в Україні Максим Гаврюшин. “Будемо робити наголос на будівництво ТРЦ Нікольський в Харкові. Він готовий приблизно на 60%. Розраховуємо цей об’єкт ввести в експлуатацію до кінця 2019 року. Після Харкова в пріоритеті будівництво Фабрика 2 в Запоріжжі, -поділився він.

За словами девелопера, будівництво ТРЦ Фабрика 2 в Запоріжжі почнеться паралельно з добудовою Нікольського. Зараз збирається необхідна документація для отримання дозволу на будівництво. На нього знайшли окреме фінансування – це власні кошти і партнери. Подробиць про суми і розподіл грошей поки не озвучують.

ТРЦ Нікольський розташований в центрі Харкова, на Вул. Пушкінській, 2. Загальна площа комплексу становить 105 000 кв. м, торгова – 52 000 кв. м. Проект передбачає 3 поверхи торгових площ, на яких розмістяться понад 150 магазинів. Продуктовим оператором раніше анонсувався Le Silpo. Девелопером проекту виступає група компаній Будхаус. Відкриття багатофункціонального комплексу Нікольський анонсувалося ще на кінець 2015 року, проте дата неодноразово переносилася.

Названі кращі ТРЦ України в містах-мільйонниках

Асоціація рітейлерів України провела вже П’яту церемонію нагородження “Кращий ТРЦ/Shopping Centre Awards”, яка пройшла в рамках Retail&Development Business Awards. За підсумками опитування Експертної ради та учасників ринку кращим великим ТРЦ за підсумками 2017/18 років визнано Київський Ocean Plaza. В номінації “Кращий середній ТРЦ” переміг Forum Lviv. Звання кращого серед малих ТРЦ знову за киянами – Globus. Серед аутлет-центрів переміг київський аутлет-містечко Мануфактура.

Arricano відзвітувала за півроку

У I півріччі 2018-го власник торгово-розважальних центрів Проспект, РайON, Сонячна галерея і City Mall отримав прибуток до оподаткування в розмірі $6,4 млн. Згідно консолідованої проміжної фінансової звітності за I півріччя компанії Arricano Real Estate PLC, це на 129% більше, ніж у січні-червні минулого року.  За аналогічний період 2017 року даний показник становив $ 2,8 млн. при цьому загальна виручка девелопера за звітний період зросла на 15%, — до $14,8 млн.

За даними прес-служби Arricano, загальна справедлива оцінка портфелю компанії збільшилася на $19,1 млн — до $240,4 млн. Позики залишаються помірними по відношенню до вартості нерухомості. Співвідношення позик до інвестицій в нерухомість знаходиться на рівні 16% станом на 30 Червня 2018 року, в порівнянні з 23,8% на 30 червня минулого року.

Показник заповнювання орендних площ ТРЦ компанії зріс до 99,7 % за станом на 30 червня 2018 року (на 30 червня 2017 року цей показник становив 98,8%). Протягом I півріччя департамент оренди Arricano уклав 68 нових договорів.

Нагадаємо, за підсумками 2017 року доходи Arricano збільшилися на 19% — до $27,5 млн, а загальна сума чистого прибутку досягла $25,8 млн.

Arricano

Генеральним директором ЦУМ Київ призначено екс-СЕО преміального бутіка Sanahunt

Генеральним директором столичного ЦУМ призначений Євген Мамай. Раніше цей пост займав Брайан Хендлі, вирішив повернутися до Великобританії за особистими обставинами. Як повідомила RAU прес-служба ЦУМ Київ, Євген Мамай володіє багаторічним досвідом роботи на керівних посадах у сфері люксового і преміального рітейлу, володіє експертизою у розробці та впровадженні електронної комерції. На позиції генерального директора Євген продовжить активний розвиток магазину формату department store.

Його основні завдання на новій посаді: розвиток власної компетенції закупівлі, зміцнення партнерських взаємовідносин з постачальниками, а також запуск нових проектів в рамках подальшого розвитку проекту ЦУМ.

ЦУМ

Інвестори виявляють інтерес до ТРЦ Respublika – НБУ

Національний банк відзначає інтерес українських та іноземних інвесторів до купівлі майнових прав на ТРЦ Respublika в Києві. Про це в інтерв’ю FinClub повідомив директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник. «Інтерес до цього активу великий як з боку українських, так і іноземних інвесторів», — повідомив він. За словами Будника, продаж даного об’єкта є частиною внутрішнього процесу узгодження між НБУ і Фондом гарантування вкладів. «Що стосується ціни і найбільш оптимального способу продажу, то ця інформація стане доступною ринку тоді, коли буде затверджена Фондом і погоджена Національним банком», — зазначив він.

27 вересня заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут повідомила, що НБУ не погоджує продаж цього об’єкта на голландському аукціоні зі зниженням ціни до мінус 80%. У ФГВФО вважають, що об’єкт потрібно продати, поки ціна на нього не знизилася ще більше.

“ТРЦ Respublika входить в зиму і для об’єкта це чутливий період, оскільки він вже багато років не опалюється і не будується. Ми, як заставодержатель, в даному випадку переживаємо, щоб предмет застави зовсім не втратив свою вартість», – зазначила Світлана Рекрут. Посилаючись на інформацію в ЗМІ, якийсь інвестор веде переговори про купівлю землі під забудову альтернативного ТРЦ по сусідству ТРЦ Respublika. «Якщо земля вже куплена, то після того, як почнеться будівництво нового ТРЦ, вартість прав вимог на ТРЦ Respublika суттєво впаде», – додала представник Фонду.

За її словами, в даний час ситуація щодо продажу ТРЦ Respublika знаходиться в «підвішеному стані». «Після останніх торгів, які не відбулися з ТРЦ Respublika, з мінімальною ціною 1,1 мільярда гривень, дирекція ФГВФО, як передбачено процедурою, запропонувала виставити права вимоги на ТРЦ на «голландський аукціон»: починаючи з балансової вартості і з поступовим зниженням ціни до мінус 80%. Ми відправили цю пропозицію на узгодження в НБУ. З липня центробанк його не погоджує і не дає жодних розпоряджень з приводу того, що нам робити далі», – прокоментувала Рекрут.

Раніше повідомлялося, що НБУ розглядає продаж даного об’єкта на іноземних торгових майданчиках. Така опція розглядалася, оскільки у «іноземців» є відразу три групи покупців на даний об’єкт — покупці з Росії, Китаю і Туреччини.

Нагадаємо, на останніх торгах ТРЦ не змогли продати за 1,1 млрд грн через відсутність покупців. Тоді як ще в лютому бізнесмен Олександр Ярославський заявив про інтерес до ТРЦ. Втім, з тих пір торговий об’єкт так і не знайшов нового власника. І причина цього – зовсім не у високій вартості лота. Докладніше про те, чому не продається найбільший ТРЦ країни, можна прочитати в обширному матеріалі RAU.

Respublika

В Гельсінкі відкрився один з найбільших ТРЦ Фінляндії

Urban Centre REDI, що відкрився 20 вересня в Гельсінкі, став найбільшим проектом фінської компанії SRV. Як пише Commercial Property, обсяг інвестицій в реалізацію ТРЦ REDI становив понад $1,1 млрд. Орендна площа об’єкта – 63 000 кв. м, що робить його одним з найбільших ТРЦ в країні. Заявлена мета-залучити 12 млн відвідувачів у перший рік роботи.

У новому торгово-розважальному центрі представлено близько 180 рітейл-операторів. На додаток до ресторанів, кафе і магазинів ТРЦ REDI пропонує такі розваги, як арена для скелелазіння, аеродинамічна труба та інші. Паркінг ТРЦ розрахований на 2000 машиномісць, в тому числі на кілька сотень електромобілів. Також передбачено 1500 місць для велосипедів.

Читайте також

Все під рукою: презентація першого в Дніпрі спортивного outlet-центру


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку