Gfk Ukraine: українці побоюються погіршення матеріального становища

Gfk Ukraine: українці побоюються погіршення матеріального становища

21.08.2018 02:10
  266
rau

Індекс споживчих настроїв в липні впав, найбільших змін зазнали оцінки поточного і майбутнього особистого матеріального становища, а також очікування по безробіттю.

Згідно з даними дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine, в липні 2018 індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 61,8 пункту, що на 3,8 п. менше, ніж минулого місяця.

Індекс поточного становища (ІПС) зменшився на 4,7 п. і склав 60,7. Склад цього індексу змінився таким чином:

  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 53,5, що на 6,1 п. нижче, ніж в червні;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 3,4 п. і зупинився на позначці 67,9.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) в червні знизився на 3,2 п. – до позначки 62,6. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зменшився на 7,5 п., в порівнянні з минулим місяцем, і досяг позначки 59,8;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) збільшився на 2,2 п. і склав 58,6;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) склав в липні 69,2, що на 4,2 п. менше червневого показника.

Очікування українців з безробіття в липні покращилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 5,7 п. І склав 127,8. Майже незмінним залишився індекс інфляційних очікувань – 187,6, що на 0,6 п. вище минулого місяця. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих 3-х місяців дещо погіршилися: індекс девальваційних очікувань піднявся на 3,4 пункту ─ до значення 154,2.

«У липні індекс споживчих настроїв зменшився і повернувся на рівень квітня 2018 року. Зниження відбулося за рахунок погіршення оцінки поточного становища і очікувань майбутнього особистого доходу. Індекс споживчих настроїв повторює динаміку індексу ділових очікувань, що його вимірює Національний банк і який дещо зменшився у другому кварталі 2018 року порівняно до першого кварталу. Незважаючи на коливання, середнє значення індексу споживчих настроїв за 7 місяців 2018 року перевищує середнє значення за 7 місяців минулого року» ─ коментують аналітики GfK Ukraine.

Читайте також –

Дослідження Nielsen: топ-20 категорій FMCG, які купують зі знижкою

 


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку