Піти по-французьки: Ашан вперше закриє магазин в Україні

Піти по-французьки: Ашан вперше закриє магазин в Україні

31.10.2018 05:30
  2661
Виктор Нагорский

Стало відомо, що Novus планує відкрити супермаркет в столичному ТРЦ SkyMall. Зараз на цьому місці працює торговий об’єкт французької мережі Ашан.

Як уточнили в прес-службі Novus, компанія досягла домовленості з менеджментом SkyMall про відкриття в ТРЦ свого супермаркету. Договір оренди підписаний на 10 років. Загальна площа орендованого приміщення – близько 12 000 кв. м. Відкриття попередньо заплановано на початок 2020 року.

Відповідно, гіпермаркет Ашан, розташований в ТРЦ зараз, піде з об’єкта. Чому французька торгова мережа виходить з проекту, як це вплине на результати компанії та що отримає Novus завдяки відкриттю на його місці – в матеріалі RAU.

Активний розвиток

Ашан вийшов на український ринок рівно 10 років тому – в 2008 році компанія відкрила перший в країні магазин на проспекті Степага Бандери, 15-а, поруч зі станцією метро Петрівка (зараз – Почайна). З тих пір український підрозділ французького рітейлера зріс до одного з лідерів продуктового роздробу України.

За сумарною торговою площею на середину 2018 року мережа Ашан була третьою за величиною після АТБ і групи Fozzy, з показником понад 189 000 кв. м.

Значне зростання сталося в останні два роки. Зокрема, в 2017-му компанія придбала у Сергія Хрипкова та Олексія Гордієнко мережу Караван. Під управління Ашан перейшли дев’ять гіпермаркетів загальною площею 58 000 кв. м. Завдяки цій покупці компанія істотно розширила географію присутності, і тепер вона представлена у всіх містах-мільйонниках.

Ашан

Крім цього, в поточному році Ашан почав розвиток в країні торгових точок нового формату. Так, в квітні мережа відкрила класичний супермаркет площею близько 3 500 кв. м в дніпровському торгово-розважальному центрі Дафі. А в червні в Києві відкрився перший Ашан формату «магазин біля дому». Таким чином, зараз французи управляють 22-ма торговими об’єктами в країні, 10 з яких працюють в Києві.

Крок назад

Тепер же Ашан буде змушений закрити один зі своїх магазинів. І це станеться вперше за час роботи компанії в Україні, якщо не враховувати вимушене припинення діяльності в окупованому Донецьку. Причина виходу Ашан зі SkyMall – завершення терміну дії орендної угоди.

Судячи з усього, домовитися про нові, прийнятні для обох сторін, умови розміщення гіпермаркету в ТРЦ не вдалося.

Як же вплине вихід Ашан зі SkyMall? З одного боку, компанія втратить свій єдиний торговий об’єкт в одному з найбільш густонаселених районів столиці – Троєщині. З іншого, зможе розраховувати на зростання показників товарообігу в інших торгових об’єктах, доїхати в які з Троєщини досить просто.

Йдеться про гіпермаркети Ашан на проспекті Бандери, а також в ТРЦ Проспект біля станції метро Чернігівська. Звичайно, частина клієнтів Ашан в SkyMall робитиме покупки в новому супермаркеті Novus. Однак, з огляду на більш високі ціни Novus, лояльна аудиторія, швидше за все, переорієнтується на інші торговельні об’єкти мережі.

У самому Ашан тему можливого закриття гіпермаркету коментують досить стримано. «Договір оренди з ТРЦ SkyMall все ще діє, наш магазин працює в звичайному режимі і мова про його закриття в найближчі місяці не йде. Ближче до терміну завершення договору оренди будемо приймати рішення про його продовження», – прокоментували в прес-службі компанії.

Виграшна рокіровка

На думку опитаних RAU експертів, зміна продуктового якоря може піти на користь усім. А особливо – торгово-розважальному центру. За словами аналітиків ринку, сформований в ТРЦ tenant-mix більшою мірою орієнтований на аудиторію «середній-середній плюс», в той час як дискаунт-гіпермаркет Ашан – це, скоріше, споживачі цінового сегмента «середній-середній мінус».

«Novus набагато краще підходить під цільову аудиторію SkyMall. Цей продуктовий «якір» може залучити додаткову аудиторію в ТРЦ і зміцнити його позиції в конкуренції з Blockbuster Mall», – говорить джерело RAU на ринку торговельної нерухомості.

Нагадаємо, новий проект бізнесмена Вагіфа Алієва – ТРЦ Blockbuster Mall – повинен відкритися вже 1 грудня на проспекті Степана Бандери, 34. Площа першої черги об’єкта складе 190 000 кв. м. При цьому вже зараз відомо, що якірним орендарем Blockbuster Mall стане ще один великий гравець українського ринку продуктового рітейлу – Сільпо. У новому ТРЦ він відкриє один з найбільших магазинів мережі – гіпермаркет площею 9000 кв. м в новому форматі.

Жорстка конкуренція

Слід зазначити, що останнім часом учасники ринку продуктового рітейлу говорять про активну боротьбу за локації між Сільпо та Novus. «Особливо запекло ця «війна» ведеться якраз в Оболонському районі та на Троєщині, де Сільпо намагається перешкоджати активній експансії Novus, перебиваючи їх пропозиції з оренди нерухомості», – розповів RAU на умовах анонімності представник великої продуктової мережі.

За його словами, домовленість Novus про відкриття в ТРЦ SkyMall можна назвати локальною перемогою компанії в цій боротьбі.

За рахунок відкриття тут магазину мережа може розраховувати на істотне розширення аудиторії клієнтів.

Деснянський район Києва, в якому і розташований житловий масив Троєщина, є другим за чисельністю населення в Києві після Солом’янського. За даними головного управління статистики Києва, станом на 1 вересня 2018 року тут проживало понад 368 000 чоловік.

Дивно, що мережа Novus, більшість торгових об’єктів якої розташовані в Києві, досі обходила цей район стороною. Зараз найближчі до Троєщини магазини компанії працюють поруч зі станціями метро Лівобережна, Чернігівська та Лісова, а також на проспекті Героїв Сталінграда, 4А на Правом березі Дніпра. Однак ці торгові об’єкти за своїм місцем розташування складно назвати зручними для жителів Троєщини. Тому з відкриттям супермаркету в SkyMall Novus фактично починає експансію в новий для себе район. Той факт, що ця експансія стартує з ТРЦ, який по суті «закриває» в’їзд на Троєщину з боку центру міста і Оболонського району, може стати ще однією важливою перевагою для рітейлера в конкурентній боротьбі на ринку.

Читайте також –

Ашан відкриє двоповерховий ТЦ у Львові з коворкінгом та рестораном


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку