
RAU Workshop: «Цифрова трансформація фізичних магазинів. Як поєднати технології, дані та сталість» (фоторепортаж)


Річка від власників мережі Чорноморка, паб Garnison від ветеранів, Gastro Укриття на час повітряних тривог та ресторан турецької кухні Bayraktar у Києві, мамонти у Львові, «патріотично-мемний бар» Офензива на столичному Подолі та інші. RAU підготувала добірку закладів, які відкрилися у першу половину 2023 року.
Ресторан Річка – це новий формат закладу від мережі Чорноморка, в якому пропонують страви з річкової риби та фермерських продуктів. Зокрема, в меню можна знайти щучі котлети по-київські, карасі, коропи, соми. Також в ресторані є басейн з раками і равлики. Приміщення площею близько 400 кв. м розраховано на 120 посадкових місць. Власниця закладу Ольга Копилова описує його, як «перший у світі ресторан-ринок». Раніше в цій локації знаходився паб Патрік. Другий ресторан Річка відкрився у Львові вже у кінці червня. Заклад на вулиці Шевській у центрі міста відкрили на умовах франшизи разом із локальними партнерами, з якими Чорноморка співпрацює у Львові у форматі Анчоусна.
Арт-бар Офензива відкрили в Києві біля станції метро «Контрактова площа» у квітні. Заклад позиціонує себе як «патріотично-мемний бар». В інтер’єрі можна зустріти крило від збитого ворожого СУ-34, меми, оптику від БМП-1 і трофейну форму від окупантів. В меню пропонують такі страви, як “путін традиційний”, “путін з куркою”, ірландське рагу, деруни. У закладі пояснюють, що в слові “путін” наголос треба ставити на другий склад, адже так називається канадський стрітфуд із картоплею і топінгами.
Заклад Кухмістерня Мамут відкрили у квітні спеціально для шанувальників м’яса. Інтер’єр ресторану оздоблений під прадавню печеру. На вході гостей зустрічає муляж черепа мамонта з гігантськими бивнями, а стіни прикрашені зображеннями вимерлих тварин. Кухня в Мамуті – мультиформатна. В меню представлені американська піца, італійська паста, суші, роли та багато іншого. Заклад – pet-friendly, тому до нього можна брати своїх чотирилапих улюбленців. Мамут знаходиться поруч з парком імені Франка та Львівським національним університетом.
Власники мережі Honey Анна і Станіслав Завертайло відкрили у Києві друге кафе-пекарню Завертайло. Заклад знаходиться поблизу Софійського собору – на місці ресторану Рибний базар, який працював тут з 2007 року. Новий ресторан має два поверхи, винну крамницю, терасу, а також приміщення для VIP-відвідувачів на 8-10 осіб, доступне лише за попереднім бронюванням. В меню пропонують випічку, десерти, хліб, гастромерч та напої. При реконструкції під сходами приміщення була знайдена цегляна кладка – залишок фундаменту огороджувальної стіни Софійського монастиря XVIII століття.
Паб Garnison почав роботу 28 квітня у київському Пасажі. Як повідомляє The Village, відкрили заклад – п’ять воїнів-спецпризначенців підрозділу Legio V спільно з керуючим партнером Docker&Co та ресторану Krakow Світланою Яструбенко. Паб, присвячений добровольцям-захисникам України, а також волонтерам, почав роботу на місці арт-паб Docker’s ABC, та вміщує в собі також музей військових артефактів та світлин. У меню представлена піца, бургери, пательні з мʼясом і морепродуктами, закуски, а також велика алкогольна карта.
В травні біля станції метро «Лівобережна» почав роботу ресторан сучасної української й авторської кухні Gastro Укриття. Свою назву заклад отримав завдяки своєму розташуванню у підвальному приміщенні, що дозволяє йому бути відкритим під час повітряних тривог. Шеф-кухар “укриття” – Дмитро Сапронов, який має досвід роботи у Франції в закладах із зіркою Michelin. Меню складається з холодних та гарячих закусок, основних страв, салатів, гарнірів та десертів. Також Gastro Укриття пропонує доставку обідів додому та в офіс.
Ресторан турецької кухні Bayraktar відкрили на вулиці Саксаганського 20 березня. «Українці створювали пісні й кліпи про Bayraktar, називали так своїх дітей. Ми обрали таку назву для нашого турецького ресторану, оскільки ми знаємо важливість Bayraktar для України», – прокоментували вибір назви порталу The Village Україна засновники ресторани. У закладі можна скуштувати страви автентичної кухні Туреччини – шашлик, кебаби, традиційну турецьку страву «Сач тава» і пахлаву. Також пропонують сніданки, салати й супи. Раніше в цьому приміщенні працювали ресторани турецької кухні Kuzu й Ali Baba.
Двоповерховий заклад Котлета по-київськи з’явився біля метро “Площа Українських Героїв” навесні. Це третій заклад проекту – перший з них почав роботу у серпні 2022-го на Хрещатику як «віконце» зі стріт-фудом, пізніше ще один – на ВДНХ. Завдяки більшому приміщенню, в новій “Котлет” представили розширене меню. В закладі можна знайти п’ять видів котлет: класичну, з грибами та сиром, із філадельфією та шпинатом, з сиром чедер та паприкою, а також із чедером і перцем халапеньйо. На десерт пропонують шоколадну «котлету» і морозиво «Київ флурі».
В Солом’янському районі столиці почав роботу ресторан Yard. Заклад пропонує відвідувачам сніданки, перші страви, бургери, салати, а також круасани і десерти. У барній карті можна знайти каву, вино, фреші, чай, какао та лимонади. “У нашому кафе просторий інтер’єр, затишна атмосфера, де можна насолоджуватись стравами у приємній компанії друзів або родини”, – так описаний заклад на офіційних сторінках у соцмережах.
У Львові відкрили натхненну Іспанією таверну Salvador. Заклад відкрив свої двері ще взимку. Тут можна скуштувавши тапаси, паелья, креветки, рапани, страви з хамоном та інше. У барній карті – іспанське вино. Також в Salvador можна скуштувати «іспанську сієсту» – страву традиційного обіду в Іспанії. Заклад з’явився на місці бару №44, зачиненого в кінці минулого року.