Оксана Середюк, Mafia: Хочемо за два-три роки відкрити 200 ресторанів

Оксана Середюк, Mafia: Хочемо за два-три роки відкрити 200 ресторанів

18.12.2018 08:12
  1997
rau

Що відбувається на ресторанному ринку, підсумки роботи компанії за рік і відкриття яких ресторанів заплановані на наступний рік.

Оксана Середюк, співвласниця ресторанного холдингу, куди входять мережі Mafia, Casta, BAO, NĂM, Georgia, Brilliant Bar, Якіторія дала ексклюзивне інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна. RAU призводить скорочену версію матеріалу.

Про ресторанний ринок: на 100 відкриттів – 75 закриттів

У 2018 році ресторанний бізнес продовжував активно розвиватися. Якщо в 2019 році глобально нічого не станеться, то думаю, тенденція збережеться. У багатьох українських бізнесменів, які заробили капітал в іншому сегменті, є мрія – відкрити свій ресторан і приймати там гостей. Мотиви у всіх різні: для друзів, для душі, для себе, хтось для розвитку реального бізнесу. Тому, в будь-якому випадку, тенденція збережеться. Ресторанів відкривається багато, але на 100 відкриттів за рік – закривається 75.

Про фінансові результати та плани

Безумовно, хотілося б краще, хотілося б, щоб ресторани були більш прибуткові. Але на споживача, в тому числі, впливає ситуація в країні. Зростання було, але воно стихійне, сплесками, не так як зазвичай. У ресторанному бізнес є сезонність, але вона плавна і ми її розуміємо, знаємо і готуємося. Та вміємо виходити з неї: за допомогою персоналу, продуктів, проведенням акцій і свят зм’якшуємо коливання. В цьому році було все непередбачувано.

Зараз готуємося до відкриття в Києві грузинського ресторану Georgia. Об’єкт розміститься на площі 450 кв. м по вул. Хрещатик, 6, біля ресторану Mafia. Перший ресторан цієї грузинської мережі відкрився в 2016 році в Харкові і після цього набував популярності. І ось, нарешті, він стане доступним в Києві.

Mafia

У наступному році плануємо продовжувати розвивати бізнес по моделі франчайзингу. Будемо відкривати і власні ресторани, але глобально хочемо йти в сторону франчайзингу.

Зараз готується шість проектів під брендами Mafia, Casta, Georgia, відкриття яких планується в 2019 році. Три ресторани в наступному році відкриються в Молдові. Будується заклад в Волновасі, в 15 кілометрах від лінії фронту – великий двоповерховий ресторан, з караоке і дитячою кімнатою. Також зараз будуються об’єкт Mafia і Casta в Кропивницького.

У нас є бажання і намір протягом двох-трьох років відкрити по франчайзингу 200 ресторанів під нашими брендами. Не тільки в Україні.

У нас є три франчайзингові ресторани в Молдові. Ми маємо пропозиції по відкриттю ресторану BAO за межами України, але переговори ще ведуться. Бажання і фантазії з розвитку нових проектів є, але чим більше брендів, тим складніше ними управляти і обслуговувати якісно. В тому числі, з точки зору маркетингу. Тому нам хочеться втримати якість в уже відкритих ресторанах і активно розвивати вже наявні бренди.

Постачальники і власне виробництво

У нас є відкрита тендерна платформа, яка доступна всім постачальникам, які хотіли б з нами співпрацювати. Ми відкриваємо тендер на ту чи іншу продукцію, і постачальники виставляють свої ціни, після чого ми тестуємо продукцію на предмет якості.

У нас є фабрика-кухня площею 1500 кв. м з шефом і лабораторією. Вона оснащена професійним і дуже потужним обладнанням з великим об’ємом пропуску продукції, яку не може собі дозволити окремо взятий ресторан.

Рішення про закупівлі приймається не тільки керівником департаменту закупівель, тому що нам важлива не тільки ціна, але і смак. Продукт може бути дорожче, але смачніше. Тому в процесі присутній технолог, шеф, і, безумовно, власники. Ми беремо участь в ухваленні рішення.

Про відповідальність і філософію бізнесу

За другою освітою ми з чоловіком юристи. У нас абсолютно все відносини в бізнесі юридично прописані і зафіксовані. Тому що ми бізнес-партнери і у кожного є свій функціонал і завдання. Я відповідаю за HR, виробництво, кухню, чистоту, стандарти. Тарас – це більше маркетинг і фінанси. Так, ми розділили зони відповідальності. Але це не означає, що я не знаю, що відбувається в іншому департаменті.

Нещодавно у нас з’явилася нова наглядова рада. Ми запросили “топів” з інших бізнесів і дуже задоволені таким рішенням. Тому що вони нам реально допомагають побачити ситуацію з боку. Нещодавно минули другі збори директорів з наглядовою радою. Вони дають рекомендації, допомагають побачити тенденцію, напрямок для розвитку. Ми ж знаходимося всередині ситуації, а наглядова рада допомагає виринути назовні, щоб прийняти грамотне зважене рішення, оцінити всі ризики.

При вибудовуванні бізнес-процесів і довгострокових планів розвитку ми використовуємо філософію Kaizen Дао Тойота. Це не інструмент, це філософія. Ми так живемо і по-іншому не хочемо. Завжди орієнтуємося на довгострокову стратегію і прагнемо вийти на міжнародний ринок. В яких країнах у нас з’являться партнери – не важливо. Мені цікаві люди. Дуже важливо щоб бізнес був добром, тоді він буде успішний.

Читайте також –

Сімейна MAFIA: як Тарас і Оксана Середюк побудували бізнес вартістю в $50 млн


To the latest news To popular news Підтримати редакцію

Share this news on social networks


Read also

Норвезький інвестиційний фонд для України оголосив про першу інвестиційну ініціативу, спрямовану на індустріальний парк M10 у Львові

Норвезький інвестиційний фонд для України оголосив про першу інвестиційну ініціативу, спрямовану на індустріальний парк M10 у Львові

20 листопада Інвестиційний фонд для України (Ukraine Investment Fund) — новостворений фонд під управлінням норвезького державного...
time icon   
  14