Новини food&beverage: Пузата хата, McDonald’s, ОККО Drive, Lviv Croissants, KFC та інші

Новини food&beverage: Пузата хата, McDonald’s, ОККО Drive, Lviv Croissants, KFC та інші

01.11.2024 08:30
  633
Дарія Осіїк

Пузата хата у Podil Mall, новий ОККО Drive у Львові, ще один McDonald’s у Львові, новий KFC у Білій Церкві, Lviv Croissants у Чехії та інші новини.

Пузата хата у Podil Mall

«Пузата хата» відкрила новий заклад у київському бізнес-центрі Podil Mall біля станції метро Тараса Шевченка.

Тут традиційно можна замовити перші й другі страви, гарніри, салати, вареники, млинці й десерти. Окрім того, доступні заморожені продукти: сирники, вареники, млинці, котлети й налисники. Заклад працює щодня з 09:00 до 21:00.

«Пузата хата» – одна з найбільших мереж ресторанів українських страв в Україні. Перший ресторан відкрили в Києві у 2003 році. Зараз заклади мережі працюють у Києві, Дніпрі, Львові, Запоріжжі, Луцьку й Одесі.

У кінці серпня «Пузата хата» й Uklon Delivery запустили спільну доставку. Оформити замовлення можна на платформі Choice без додаткових комісій.

ОККО Drive у Львові

На АЗК ОККО у Львові по проспекту В’ячеслава Чорновола, 14 відкрився ОККО Drive. Сервіс дозволяє замовити їжу та напої з асортименту кафе та магазинів, не виходячи з автомобіля.

Нагадаємо, дві пілотні точки запрацювали у Львові (вул. Наукова, 2 А) та Тернополі (с. Гаї-Гречинські по вул. Львівській, 9) буквально у липні, на черзі ще сім ОККО Drive на АЗК у Львові. Тестовий Drive було відкрито у Львові по вул. Личаківській ще у 2021 році, на ньому компанія відпрацювала всі процеси та проаналізувала попит клієнтів на даний сервіс. Попередні інвестиції у відкриття ОККО Drive у доопрацьованому й оновленому форматі становлять близько $1,8 млн. 

Щоб скористатися сервісом, треба під’їхати до стійки з меню на території комплексу, зробити вибір, після чого – переїхати до вікна видачі, розрахуватися у зручний спосіб і забрати сформоване та запаковане замовлення. Замовити можна як страви з асортименту кафе – піцу, бургери, хотдоги, снеки, випічку, каву/чай, так і товари з магазину.

Новий McDonald’s відкрився у Львові

27 вересня відкрився дев’ятий ресторан McDonald’s у Львові. Новий заклад розташований у ТЦ Арсен за адресою: проспект В’ячеслава Чорновола, 93, що неподалік від парку імені 700-річчя Львова.

Локація зручна як для жителів навколишніх забудов, так і для відвідувачів торгового центру й тих, хто прогулюється в парку.

Це 104-й працюючий McDonald’s в Україні, а загалом мережа наразі налічує 119 ресторанів (включно з 15, що тимчасово зачинені з вимог безпеки). Загальна площа закладу сягає 469,7 кв. м. У залі 127 посадкових місць, а на терасі — ще 126. Безперебійну роботу закладу під час відключень електроенергії забезпечує генератор. 

Відвідувачі можуть замовити страви в залі — на касі чи за допомогою терміналів самообслуговування, а також скористатися McDrive та службою доставки McDelivery.

“Один з основних напрямків стратегії McDonald’s в Україні — розширення мережі в містах-мільйонниках. Львів — одне з найбільших міст України, що стрімко розвивається. Перший ресторан McDonald’s відкрився тут 27 листопада 1999 року, і вже протягом майже 25 років ми докладаємо всіх зусиль, аби львів’яни куштували ті самі улюблені страви та отримували найкращий сервіс, відповідно до найвищих стандартів якості. І ми продовжуємо цю традицію, відкриваючи нові ресторани для наших численних поціновувачів. Крім цього, ми створюємо робочі місця в регіоні, наприклад, у новому закладі працюватиме близько 100 людей”, — коментує директор із розвитку McDonald’s в Україні Віталій Стефурак. 

За час великої війни кількість кав’ярень в Україні збільшилася на 35%

Попри війну, в Україні відбувається щось схоже на бум кав’ярень. За даними компанії з автоматизації закладів громадського харчування Poster, кількість кав’ярень за час повномасштабної війни збільшилася на 35 %. Також швидко розвиваються мережі вендингових апаратів з кавою. Водночас пабів, ресторанів, кафе, кондитерських, кальянних, пекарень за цей час поменшало. Навіть доставка їжі втратила позиції. Хіба що фаст-фуд зростав, хоча й меншими темпами, ніж кав’ярні.

У статистиці кав’ярень від Poster йдеться про заклади зі столиками та точки, які працюють на виніс. Загалом найбільше нових кав’ярень за час великої війни відкрилося у Києві: у квітні 2024-го їх було вже більше 2000, тобто на 160% більше ніж у грудні 2021 року. При цьому у столиці, Львові та інших відносно безпечних містах активно відкриваються кав’ярні зі столиками та їжею. Водночас ближче до фронту переважають МАФи. І, наприклад, у Херсоні вони працюють хіба що до обіду.

Учасники ринку та експерти називають декілька причин такого бурхливого розвитку. За словами засновника мережі Brewsell Антона Дихніча, вартість входу в кавовий бізнес в Україні доволі низька. Достатньо мати $15 000‑20 000 для оренди приміщення, мінімального ремонту і придбання дешевих меблів. До того ж багато кому кав’ярня видається доволі легким бізнесом при стабільно високому попиті, оскільки каву люди питимуть завжди. Ресторанний консультант і маркетолог зі Львова Всеволод Поліщук, каже про зрозумілість такого формату та велику кількість тренерів, які можуть навчити приготуванню і сервісу. А ще – коротке меню та невеликий штат, що зараз дуже важливо через брак працівників. Утім конкуренція вже доволі висока, і треба докласти зусиль, аби втриматися на ринку.

Четверте кафе Honey в Києві на Жилянській

16 жовтня ресторатори Анна та Стас Завертайли відкрили новий Honey у Києві на вулиці Жилянська, 25. Це четвертий заклад мережі. І перший, що розташований у бізнес-центрі.

Ресторатори коментують, що втілили в новому Honey всі свої знання про будування закладів за 10 років, тому важливими є не лише інтер’єрні рішення, а й технічні інновації, обладнання, правильне освітлення й опалення. Заклад може перевтілюватися й у вечірній концепт. Головним акцентом в інтер’єрі залишається вітрина – біла, яскраво підсвічена, на якій викладені десерти. 

Також заклад має великий озеленений літній майданчик на задньому дворі. 

У меню фірмові десерти, сніданки (подають з 08:00 до 13:00) й основні страви. З 13:00 до 21:30 можна замовити пасту, круасани, супи, салати та класичні основні страви на кшталт шніцеля з картоплею чи томленої качки з полентою.

Перший заклад Lviv Croissants у Чехії

Lviv Croissants у жовтні відкрили перший заклад у Празі – столиці Чехії. Заклад працює у ТЦ Palladium, який розташований біля Карлового мосту. Простір має площу 173 кв. м і близько 60 посадкових місць.

Меню закладу відрізняється від українського, оскільки в ньому переважають локальні й звичні для чехів продукти. Зокрема, тут пропонують круасани з куркою, яловичиною, лососем, свіжими овочами й зеленню, а також з фруктами, ягодами, шоколадом і кремом.

Франшизу придбали місцевий підприємець й українець, який проживає в Чехії. Обидва мають досвід у сфері громадського харчування й маркетингу.Чехія стала четвертою країною за межами України, де працюють ресторани мережі. У команді кажуть, що планують розвивати мережу в Празі й інших регіонах Чехії.

Новий KFC у Білій Церкві

30 жовтня новий ресторан KFC запрацював у Білій Церкві. Заклад став 62-м мережі в Україні і відповідає політиці регіонального розвитку. Він має сучасний дизайн із великими панорамними вікнами та акцентними елементами української культури в інтер’єрі.

Новий заклад знаходиться за адресою: вулиця Ярослава Мудрого, 1. Тут з 08:00 до 22:30 можна насолодитися фірмовими стравами. А для тих, хто полюбляє отримувати смачні замовлення просто до дверей, співпраця з Glovo дозволить легко організувати доставку у зручний час.

Простір закладу – 275 кв. м, він пропонує 78 зручних місць для відпочинку, оснащений 5 кіосками самообслуговування, гарна літня тераса з 48 посадковими місцями. Для ще більшого комфорту незабаром KFC планує відкрити формат Drive, який дозволятиме споживачам на авто швидко й організовано зробити та отримати замовлення, не виходячи з машини.

Фокус на комфорті для відвідувачів підтверджується і завдяки відповідності ресторану стандартам інклюзивності, оскільки для людей з обмеженими можливостями передбачені пандуси. Крім того, в ресторані діють ініціативи щодо мінімізації використання пластику та упаковки, відповідно до стратегічної ініціативи KFC з розумного споживання.

KFC працює в Україні вже 12 років, а з січня 2022 року компанія відкрила 17 нових ресторанів і розширила меню, продовжуючи радувати клієнтів фірмовим рецептом курки. Відкриття ресторану KFC у Білій Церкві стане внеском у розвиток міста, забезпечуючи нові робочі місця та підтримуючи економічний розвиток регіону.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку