
43,5 млн грн на ЗСУ і підтримка економіки: три роки повномасштабної війни у цифрах від Фокстрот


Попри повномасштабну війну в Україні мережа KFC активно відкриває нові заклади, Клопотенко запустив сервіс Makitra, щоб кожен охочий міг запросити додому професійного шеф-кухаря, мережа кав’ярень Makers відкрилася у прифронтовому Ізюмі та інші новини food-ритейлу.
Мережа ресторанів KFC набрала активний темп та попри повномасштабну війну в Україні відкриває нові заклади.
На початку травня запрацював перший в місті Чернівці ресторан KFC. Він знаходиться за адресою вул. Університетська, 7 В. Заклад має два поверхи, велику кількість посадкових місць, панорамні вікна та багато освітлення. Також в нових закладах мережі можна зустріти елементи української символіки.
В середині травня запрацював ще один заклад бренду KFC за 5 км від Києва, в с. Крюківщина в ТРЦ Наше Nebo (вул. Балукова, 1 Е). Його площа – 325 кв. м, на який зручно вміщуються 74 посадкових місця. Також відмітимо, що через зріст кількості замовлень на касах самообслуговування, KFC збільшує їх присутність в ресторанах.
Також незабаром очікуємо відкриття першого ресторану KFC в Закарпатській області – в місті Ужгород.
Відкриття українського ресторану в Японії
Посольство України в Японії повідомило, що наприкінці квітня в місті Беппу префектури Оіта (острів Кюшю) відкрився заклад Little Ukraine. У ньому працюють евакуйовані українські громадяни, а частина прибутку від роботи закладу буде використовуватися на потреби української громади міста, яка налічує 30 осіб.
«Дякуємо команді NPO «Beautiful World» на чолі з неймовірною пані Яні Оно та всім друзям України, завдяки яким цей проєкт став можливим. Бажаємо успіху та з нетерпінням чекаємо можливості спробувати борщ в новому ресторані!» – йдеться в дописі на сторінці Facebook.
Під час повномасштабної війни попитом у клієнтів користуються здебільшого кав’ярні та заклади фаст-фуду. Про це пише ресторанне медіа Реве та стогне ресторатор з посиланням на дані компанії з автоматизації закладів Poster. Тож кількість кав’ярень в Україні у квітні 2024 року зросла на 35% у порівнянні з груднем 2021 року. Також на 15% зросла кількість і закладів фастфуду, проте є помітне падіння у кальянних (-35%), кондитерських (-34%) та барах (-32%).
Українська мережа благодійних кав’ярень Makers продовжує відкриватися у найнебезпечніших містах України. На початку травня почали варити каву у прифронтовому місті Ізюм (вул. Соборна, 61) – за 40 км від кордону з рф. До слова, перша кав’ярня Makers з’явилась у 2019 році у Харкові, потім у цьому місті засновник Дмитро Кабанець відкрив ще чотири заклади.
«Крім Харкова, кав’ярня Makers працює у Куп’янську за 7-8 км від лінії фронту, проте у 2024 році зачинялась через те, що працівниця Соня отримала контузію від прильоту біля свого дому», – йдеться в повідомленні в Instagram.
На початку травня, у Великодню ніч армія рф знищила виробництво мережі кав’ярень Kofein. Про це пише УРТЦ з посиланням на координаторку Specialty Coffee Association of Ukraine Крістіна Гавриш. Також асоціація відкрила збір для допомоги Kofein, до якого можуть долучитися небайдужі українці за посиланням.
Попри воєнний час та напругу в країні, ресторанна сфера України показує стійкість та динамічний розвиток. За 2023 рік лише в Києві було відкрито 300 нових закладів харчування: це і бари, і ресторани, і фаст-фуд. І у рамках щорічної ресторанної премії у додатку Bolt Food визначили найкращі ресторани у 10 різних номінаціях. Щоб обрати переможців премії Bolt Food Awards компанія провела двоетапний конкурс і визначила переможців:
Франчайзингова мережа Галя Балувана працює з 2018 року. Це спільний проєкт підприємців із Луцька, співзасновники якого є Алла та Олександр Теліга, а також Володимир Матвійчук. За кордоном співзасновники розвивають власні франчайзингові мережі окремо один від одного. Алла та Олександр Теліга – проєкт Wesoła Pani. Володимир Матвійчук – MultiCook.
Франшиза Wesoła Pani розвивається з 2021 року у двох країнах – Польщі та Нідерландах. А нещодавно додалася ще одна країна. Як пише Delo.ua у квітні Алла та Олександр Теліга запустили перший магазин під вивіскою Vesela Pani у Ризі (Латвія). Всього в мережі 126 франчайзингових точок.
Євген Клопотенко з командою втілює проєкт Makitra. Тепер кожен охочий може запросити до себе додому професійного шеф-кухаря, який приготує смачні страви з меню, яке включає понад 200 страв. Для зручності вони розділені на сім категорій – сніданки, закуски та салати, перші страви, основні страви, домашні, дитячі та десерти. Крім цього клієнт може обрати між двома послугами – «персональний шеф» для 1-7 осіб або «шеф на компанію» для 8-15 осіб.
Тобто шеф сам придбає продукти, приготує, прибере за собою ще й залишить клієнта зі смачними стравами на 4-5 днів, дбайливо запакованими у контейнери та промарковані інформацією з терміном зберігання та порадами із розігрівання, – йдеться на сайті Клопотенка.
Bolt Food працює в Україні з 2020 року, забезпечуючи доставку готових страв і продуктів у десяти містах. А в 2023 році компанія підбила підсумки популярних замовлень: