Новий гравець: як ІТ-підприємець за рік створив онлайн-супермаркет Foodex24
Оборот Foodex24 сьогодні становить 15 млн грн на місяць, маржа — 26%. Як запорізький IT-бізнесмен створив новий технологічний онлайн-супермаркет і як планує розвивати далі.
Портал Dev.ua у своєму матеріалі розповів про ІТ-підприємця з Запоріжжя Владислава Савченко, який створив новий рітейл-формат для України — онлайн-супермаркет Foodex24. RAU публікує скорочену версію матеріалу.
Як все починалось
Рік тому, в березні-квітні 2020-го, перший загальнонаціональний локдаун перетворив роботу магазинів і сервісів доставки на колапс. Zakaz.ua, Glovo, Raketa і навіть добровольці з Kabanchik.com не могли впоратися з кількістю замовлень. В супермаркетах для замовлення продуктів треба було бронювати час на кілька днів вперед.
У IT-підприємця, засновника компанії Powercode Владислава Савченка було що їм запропонувати, але його ніхто не хотів слухати. «Ми зверталися до всіх великих мереж, писали листи до Ашану, Метро, спілкувалися з топами Сільпо, АТБ», — розповідає він. Але, як це часто трапляється, з відповіддю рітейл-гіганти не поспішали. Тому Савченко вирішив обійтися без партнерів і створив новий рітейл-формат для України — онлайн-супермаркет Foodex24.
За рік оборот нового столичного бізнесу Савченка збільшився в 15 разів. І тепер до нового нетипового рітейлера шикуються черги з постачальників, а незабаром Foodex24 з’явиться в інших містах і за кордоном.
Мегавиклик
Переговори з рітейлерами виявилися непродуктивними. Бізнесмен почав реалізувати свою задумку без партнерів. Але з великою кількістю платних порадників. «Всього у мене паралельно працювало п’ять консалтерів: комерційний (категорійний менеджмент, товарна матриця), два — по процесах, логістичний та консалтинг з маркетингу», — згадує підприємець.
Сьогодні частина фахівців, що консультували стартап, працюють в штаті компанії. А щоб підкріпити власну упевненість у розпочатій справі, бізнесмен запустив YouTube-челленж — створити супермаркет за 14 днів. Кожен свій крок Савченко описував в детальному влозі на YouTube. І така медійність спрацювала: до проекту підключалися волонтери, а також Foodex24 зацікавилися інвестори.
«Я став суперменом, який ніколи не займався торгівлею. Айтішником, який продає їжу», — розповідає Савченко.
Уже на перших тижнях проекту бізнесмен отримав 57 пропозицій щодо інвестицій з мінімальним чеком в $100 000, максимальним — $ 1 млн. «Євген Черняк (власник алкогольного холдингу Global Spirits) пропонував купити в проект 100 машин в обмін на частку в бізнесі, на нас дивився фонд Вікторії Тігіпко та Ventures», — наводить приклади Савченко.
Але підприємець на це не погодився і не шкодує. У проект бізнесмен вклав багато власних коштів — вже $1,6 млн. З них $200 000 — в покупку експертизи (консалтинг), $ 600-700 тисяч — в програмний продукт, і ще стільки ж — в обладнання, логістику, оренду, закупівлю товарів.
Новоспечений рітейлер вирішив зробити ставку на клієнтів сегменту «середній +». «Ми — сервіс, який допомагає залишитися ситим. Доставка до холодильника, не просто магазин», — розповідає засновник бізнесу.
За компанією щодня закріплені 30 автомобілів, які працюють за принципом Uber для продуктів — через спеціальний додаток для водіїв. І кількість транспорту може збільшуватися в разі необхідності, якщо у цьому є потреба. Таким чином, в Foodex немає проблем з пошуком кур’єрів, як в сервісах доставки. Всі товари доставляються впродовж максимум 1,5 години.
Три основні моделі роботи на ринку доставки продуктів:
- Класична. Коли асортимент, ціни, якість товару в онлайні абсолютно ідентичні тому, що покупець може самостійно вибрати на полицях рітейлера. Всі операційні процеси по збірці/упаковці також відбуваються на території самого магазину, а асортимент при цьому перевищує 25 000 — 30 000 товарних позицій. Для клієнта це можливість купити продукти в улюбленому магазині онлайн без націнки. У такій моделі працюють Zakaz.ua, Glovo, служби доставки ритейлерів.
- Робота з власного складу великого формату (більше 1 000 кв. м). Такому гравцеві потрібно повністю займатися формуванням асортименту (близько 10 000 найменувань), закупівлями, дотриманням санітарно-гігієнічних норм, контролем і списанням товарів, у яких закінчився термін придатності. Займатися ціноутворенням, впроваджувати системи складського обліку і забезпечувати логістику до клієнта. Всі ці процеси дуже дорогі і важко масштабуються. У цій моделі працює Foodex24.
- Робота з невеликих за обсягом складів по усьому місту. У даній моделі асортимент менше (від 3 000 позицій), а також необхідно управляти всіма процесами, але в більшому масштабі. Тут перевагою для клієнта буде отримання замовлення оперативно — до 60 хвилин. Фінансовий результат такої моделі часто негативний.
Три факапи на старті
Владислав особисто на собі відчув трансформацію з аутсорса в продуктовий бізнес. На момент запуску онлайн-супермаркету Foodex24 в Україні не було гравців з подібною моделлю. «Це — dark store. Ми хотіли повністю контролювати ланцюжок створення цінності для клієнта”, — зазначає новоспечений рітейлер. Прихід товару, його якість, логістика, склад, колл-центр — все з одних рук. Але оскільки бізнес створювався в найкоротші терміни, не обійшлося і без неприємностей.
Факап 1. Бізнес в Києві по Zoom. Савченко розповідає, що проект створювала команда з декількох десятків людей, які перебували в різних містах. «У нас команда сиділа частково у Києві і в Харкові, хтось — у Запоріжжі і Дніпрі. Ми по Zoom будували бізнес в Києві”, — згадує він. Така розпорошеність вносила свої корективи. Якби вся команда була в одному місці, було б простіше. Зараз для співробітників компанії обладнано спеціальне приміщення поблизу складів. Команда закупівельників, категорійні менеджери, маркетологи тепер працюють поруч.
Факап 2. Асортиментний. Спочатку, каже Савченко, супермаркет запускався з асортиментом в 850 найменувань. Цього виявилося замало: покупці часто приходили, не знаходили потрібний товар і йшли. «А потрібно було запускатися відразу з хорошим асортиментом — до 2500 позицій», — зазначає бізнесмен. Замість цього команда спочатку боролася з конверсією на сайті, але проблема була не в цьому. Вже зараз він розуміє, наскільки зростання асортименту впливає на кількість покупок, їх частоту, середній чек, кількість товарів в чеку.
Для порівняння: при запуску середній чек в Foodex24 був 700-800 грн, зараз він сягає 1500 грн. Середній чек в АТБ при цьому становить близько 100 грн, в Сільпо і Novus — 200-300 грн.
Факап 3. Логістичний. Оскільки запускати бізнес потрібно було максимально швидко, у підприємців не було часу вибирати зручні, оптимальні локації. І перший склад виявився дуже незручним. «Ми подивилися близько 150 оголошень, і вибрали у підсумку зовсім неприйнятний варіант», — розповідає Савченко. Це був склад площею 300 кв. м, і три холодних склади по 60 кв. м кожен. Все було розсереджено, а людей — мало. «Доводилося бігати», — згадує бізнесмен.
Зараз проблема вирішена: Foodex24 переїхав в більш зручне приміщення, орендувавши близько 2 000 кв. м складів в столиці, поблизу UnitCity. Частину обладнання докупили самі: чотири промислових холодильника, морозильні камери.
Бізнес на мільярд
За словами Савченка, від старту і до сьогодні проект виріс в 15 разів: кількість доставок зросла з 20 до 300 в день. «Ми приростаємо від 15% до 30% в місяць в грошах, кількість клієнтів збільшується. Але ми стартап, і я хочу рости в 2-3 рази”, — говорить він.
За словами засновника сервісу, оборот компанії становить 15 млн грн на місяць, а до грудня Foodex24 планується досягнути щомісячного показника в 40-50 млн грн. Савченко націлений подолати мільярдну позначку за підсумками року.
Маржа зараз — 26%. Плани до кінця року — 32-35%. Для порівняння — в 2019 році, за даними Forbes Україна, рентабельність продажів АТБ склала 4%, Novus — 2%, а сервіс доставки zakaz.ua працює з маржинальністю близько 10%. Передумови для досягнення амбітних цілей є: кількість доставок за рік зросла з 20 до 300 на день, а собівартість логістики знизилася з 200 грн за замовлення на старті до 80 грн за замовлення зараз.
Про окупність і повернення інвестицій у Foodex24 поки не думають. Головне завдання — масштабуватися. Тим часом проект вже генерує більше $100 000 «звітного» прибутку на місяць, розповідає Савченко. Але компанія заробляє поки менше, ніж вкладає.
Засновник сервісу запевняє, що бізнес може працювати в плюс уже зараз. Просто є бажання постійно витрачати гроші на його апгрейди. Тільки на доопрацювання софта в частині мобільних додатків потрібно $50 000 на місяць. CRM-система з’їдає ще $15 000. «Якщо всі ці витрати зрізати, отримаємо привабливий плюсовий бізнес, який буде приносити близько $10-15 тисяч на місяць», — ділиться стартапер.
Частка Foodex24 на ринку продуктового рітейлу поки незначна — всього 0,1%. Але якщо врахувати, що на онлайн доводиться поки тільки 0,6-0,7% покупки продуктів в магазинах, то бізнес Савченко на нинішньому етапі — серед таких же новачків, як і він сам.
Що далі?
Зупинятися на столичних клієнтах Foodex24 не збирається. У найближчих планах — вихід в нові міста і на закордонний ринок. Зокрема, розповідає Савченко, до липня Foodex24 запуститься у Вінниці і Львові, а до кінця літа в польському Бидгощі у незвичайному форматі.
«На Польщу ми виділили $500 000. Це буде магазин формату „магазин біля дому“ з ексклюзивним асортиментом — 80% українських товарів», — говорить бізнесмен.
Польський офлайн-магазин буде пов’язаний з dark store, з якого будуть йти відвантаження клієнтам. Аналогічний формат планується незабаром у Києві. Поки компанія готується до відкриття нового складу на Лівому березі столиці.
У перспективі, коли компанія почне генерувати стабільний прибуток, Foodex24 планує створити власний автопарк, а також розглядає поглинання конкурентів — інших брендів онлайн-доставки. «Наше завдання — отримати всю органіку з інтернету, щоб з 5-6 брендами зайняти 60% ринку онлайн-запитів», — розповідає Савченко.
До гіперактивного Foodex24 придивляються не тільки рітейлери і онлайн-агрегатори, а й інвестиційні фонди. Зараз, за словами Савченка, ведуться переговори з п’ятьма інвестиційними фондами. А минулої осені до компанії надійшло декілька пропозицій щодо її покупки. «Найщедріша з них — $3 млн. Але ми ще почекаємо», — інтригує Савченко.
Джерело: dev.ua
Читайте також –
Гарний ґазда: огляд регіональних торгових мереж заходу України