Рік дій: українські рітейлери, які вийшли на ринок ЄС у 2023-му та компанії, які успішно масштабують бізнес

Рік дій: українські рітейлери, які вийшли на ринок ЄС у 2023-му та компанії, які успішно масштабують бізнес

16.01.2024 09:00
  3331
Валерія Байда

Війна в Україні – це втрати та випробування для українського рітейлу. Але разом з тим – нові можливості. Рітейлери почали підкорювати Європу. Хтось ринувся в Польщу, а дехто почав з Румунії і не прогадав.

RAU підготувала добірку тих, хто в 2023 році зробив експансію за кордон та тих, хто вже досяг шалених успіхів в цьому році.

Lviv Croissants

Перша спроба Lviv Croissants вийти на ринок ЄС (Польща) була ще в 2018 році, але вона була невдалою. Як розповів засновник, співвласник та СЕО мережі Андрій Галицький, тоді зробили ряд помилок, зокрема:

  1. Не вивчили достеменно, чи потрібна така послуга.
  2. Неправильно вибрана локація.
  3. Неправильна пропозиція по меню.
  4. Неправильно сформована цінова політика, бо в Польщі маркетинг працює так чином: «чим дешевше, тим краще», тому потрібно багато промо-акцій.
  5. Не було можливості експортувати власний продукт.

Проаналізувавши перший досвід, в Lviv Croissants прийняли рішення перезапустити проект ще до повномасштабного вторгнення, а реалізували його саме у війну. Наразі працює 11 закладів, здебільшого в центрі міст, де є мультигість. Як уточнює Галицький, якщо локація в спальному районі, часто зіштовхуються з місцевим патріотизмом, тобто споживачі віддають перевагу більше польському продукту. Зараз мережа вже експортує свій власний продукт та має варшавський операційний офіс, які є носіями мови.

Шалене зростання Нова пошта в ЄС

Своє перше відділення в ЄС Нова пошта відкрила 7 жовтня 2022 року, а в 2023 році круто масштабувалася за кордон. Уже відкрили десять відділень Nova Post у дев’яти містах Німеччини, а також в Італії, Угорщині, Латвії, Естонії та Словаччині.

«Що стосується нас – ми вирішили йти, і тепер біжимо дуже швидко», – каже співзасновник Нова пошта Вячеслав Климов.

Мережа мультипаркетів Аврора почала з Румунії

Мережа Аврора почала свій розвиток в ЄС з Румунії. На початку жовтня 2023 року перший магазин з’явився в місті Сучаві. А на початок грудня вже налічувалося чотири торгові точки. Як розповів в одному з інтерв’ю співзасновник компанії Тарас Панасенко, до кінця 2024 року планується відкриття 150 магазинів, а після – підкорення ринку Болгарії.

Multi Cook – 15 країн світу та понад 60 магазинів

Мережа із продажу домашніх напівфабрикатів Галя Балувана, яку започаткували у Луцьку, спочатку повністю покрила український ринок на умовах франшизи, а потім вийшла і на європейський з новим розширеним проектом Multi Cook. Важливо зауважити, що під час великої війни, жодна точка не закрилася через збитковість. 

В інтерв’ю для RAU співзасновник мережі Галя Балувана та засновник проекту Multi Cook Володимир Матвійчук розповів, що станом на листопад 2023 року магазини працюють в 15 країнах світу: Польща, Чехія, Туреччина, Кіпр, Греція, Болгарія, Румунія, Молдова, Латвія, Литва, Естонія, Угорщина, Хорватія, Іспанія, Франція. Всього відкрито більше 60 магазинів.

Також на початку 2024 року перша торговельна точка Галя Балувана під брендом Multi Cook з’явилася в Філадельфії (США). «Друзі, ми з великим задоволенням оголошуємо, що ми відкрили магазин в США. Ви так довго чекали, і тепер ваші улюблені українські продукти доступні в США. Запрошуємо вас до нашого магазину. Ви зможете насолоджуватись смаком неперевершених українських страв, включаючи вареники, пельмені, чебуреки та багато інших», – повідомив Матвійчук.

Bob Snail у Польщі

Наприкінці квітня у столиці Польщі відкрився перший фірмовий магазин натуральних українських солодощів Bob Snail. Польською назва звучить Ślimak Bob. Також продукцію можна купити в продуктових мережах, як-то: Auchan, Lidl та інших.

Молоко від Фермера в США

Українська мережа кафе-магазинів Молоко від фермера відкрила заклад у США, в Маямі під назвою Farmer’s Milk. Про це розповів співзасновник та СЕО компанії Тарас Мороз. Заклад відкрили у партнерстві з місцевою фермою Sutton у Флориді, з якої і будуть постачати свіже молоко. Інші продукти вироблятимуть в Україні та поставлятимуть в замороженому вигляді. 

Агромат в Польщі

У липні 2023 року в мережі Агромат повідомили про те, що відкривають офіс в Польщі – Agromat Polska.

«Завдяки Agromat Polska ми зможемо ще більше підтримувати наших клієнтів шляхом забезпечення доступу до фокусного асортименту плитки і сантехніки на нашому складі. Це дозволить нам прискорити процес реалізації та доставки продукції», – кажуть у компанії.

Мережа ресторанів Чорноморка

Для мережі Чорноморка 2023 рік – рік відкриттів, закриттів деяких форматів та продовження експансії за кордон. На початку листопада ресторан з’явився в Словаччині в місті Братиславі. І, скоріше за все, незабаром буде відкриття в Варшаві. На початку грудня мережа зробила допис, в якому просить допомогти з приміщенням для нового закладу. Тож спостерігаємо за гарними новинами. 

Кондитерська Namelaka в Дубаї

Наприкінці листопада українська кондитерська, яка повертає в дитинство, Namelaka здійснила експансію в Дубай в ТРЦ Dubai Hills Mall. Відео святкового відкриття заклад опублікував на сторінці в Facebook. Також нагадаємо, що в Україні працює один заклад в столиці за адресою вул. Межигірська, 63.

Інтернет-магазин Rozetka і поки жодної офлайн точки

У березні 2023 року Rozetka запустила сайт у Польщі https://rozetka.pl, на якому можна купувати та замовляти товари з доставкою по всій країні. Сайт доступний як польською, так і українською мовами. І наразі немає жодного фізичного магазину чи мерчантів. 

«Коли ти потужний і впізнаваний гравець в Україні, приходиш на інший ринок, де ти ніхто і ніщо, – це завжди непросто. Треба переконати і партнерів, і банківські установи, і покупців у тому, що ти заслуговуєш на повагу і увагу», – каже співзасновник та CEO маркетплейсу Владислав Чечоткін. 

«Ательє краси» Makeup у Польщі

В Україні Makeup є найбільшим маркетплейсом косметики та парфумерії. Весною в Польщі в місті Варшава з’явилася офлайн точка – Beauty Atelier, яке знаходиться в ТРЦ Wola Park на вул. Górczewska, 124.

Мережа Dnipro-M вийшла на ринок ЄС, почавши з Польщі

В квітні 2023 року перший магазин електроінструменту української мережі Dnipro-M відкрився в Польщі в місті Вроцлаві на вулиці Казимира Пуласького, 34. Двоповерховий салон площею 170 кв. м з окремою локацією для тестування та креативності, а також зоною для кава-брейку. У 2023 році компанія розмістила у Польщі логістичний центр для обслуговування європейських салонів, запущених за моделлю франшизи. Потім у серпні було відкриття у Варшаві, в жовтні – в Намислуві

А в грудні з’явився магазин в столиці Словаччини – Братиславі в ТРЦ Shopping Palace Zlaté Piesky. Про це повідомляється на сайті компанії.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку