
43,5 млн грн на ЗСУ і підтримка економіки: три роки повномасштабної війни у цифрах від Фокстрот


Принципи, які допоможуть оживити традиційну роздрібну торгівлю в епоху digital і дати споживачам принципово новий клієнтський досвід.
Цей текст доступний також російською мовою
З кожним роком все більше споживачів воліє замовляти товари, лежачи на дивані, а правило “головне відкритися, а покупці прийдуть” перестає працювати для традиційного рітейлу. Аарон Шилдс, директор по стратегії агентства FITCH, що входить в групу Landor, поділився з new-retail десятьма правилами, які допоможуть оживити традиційну роздрібну торгівлю в епоху digital і створити шопінг майбутнього.
Приклад першого у світі магазину без кас і продавців Amazon Go довів, що покупки за принципом «взяв і пішов» можуть стати популярними. Рітейлерам варто звернути увагу на технології, які дозволять зробити процес покупки максимально зручним, і реалізувати це в найближчому майбутньому.
Однак варто пам’ятати, що відсутність взаємодії персоналу зі споживачем може призвести до втрати контакту. Фокусуйтеся на тому, що зручно, не забуваючи про людей.
Оформіть магазин так, щоб в ньому хотілося не тільки робити покупки, але і проводити час. Покупцям все складніше змусити себе вийти з дому, і їм потрібен серйозний привід для того, щоб піти в магазин.
Наприклад, шопінг в IKEA нагадує час, проведений вдома: покупець вільно може прилягти відпочити на вподобаних ліжках або диванах, а потім перекусити в кафе. Саме тому брендам потрібен оптимальний баланс шопінгу і дозвілля. Вдалі рішення викличуть емоції, за якими покупці захочуть повернутися.
Замість того щоб підписувати договір оренди строком на п’ять або 10 років, рітейлеру потрібно в першу чергу думати про гнучкість і креативність.
Приміром, компанія BrandBox відкрила «третій шлях розвитку роздрібної торгівлі», створивши інноваційні простору для магазинів – щось середнє між поп-ап кіосками і постійними корнерами, які призвели традиційний рітейл онлайн-бренди.
Необхідність розкриття всього ланцюжка постачальників і прозоре ціноутворення – одна з найбільш обговорюваних тем. Зараз споживача складно обдурити. Він легко зможе визначити бренд, який намагається позиціонувати себе як виробника преміум-класу, хоча таким не є. Саме тому рітейлерам потрібно бути чесними і прозорими.
Практично будь-який продукт можна купити в пару кліків, і від поїздки в магазин покупці очікують чогось більшого, ніж просто покупки. Вони вже не питають «що я можу купити?», а хочуть дізнатися, як їм це продадуть. Бренди, які це розуміють, встановлюють більш тісний зв’язок з клієнтом і, в кінцевому підсумку, виграють.
Сьогодні покупці часто знають про товари більше, ніж продавці, тому консультант повинен виступати в ролі тренера, гіда або наставника.
Наприклад, в шоурумах нового автомобільного бренду Lynk & Co, що зробив нещодавно революцію в області продажів транспортних засобів, немає жодного автомобіля. У них консультанти продають, представляючи покупцям концепцію бренду і підхід компанії до мобільності.
Успіх більше не пропорційний розміру магазину. Нікому не приносять задоволення пошуки потрібного товару у великих заплутаних просторах. Час – нова шкала, за якою бренди повинні міряти досвід відвідування торгової точки.
Як би не хотілося передбачити, що буде популярно завтра, це просто неможливо. З огляду на феноменальну швидкість, з якою розвиваються галузі і змінюються очікування споживачів, час, протягом якого дизайн магазину може залишатися актуальним, скорочується. Саме тому розробіть дизайн торгового простору на найближчі десять місяців, а не років.
Для того щоб змінити підхід до роздрібної торгівлі, перегляньте метрики. Замість того, щоб аналізувати повернення інвестицій з кожного квадратного метра, подумайте про прибуток, який зможе принести покращений клієнтський досвід.
Наприклад, у кав’ярнях нового формату The Starbucks Reserve покупець не просто отримує стандартний напій, а пробує рідкісні сорти кави, заварені альтернативними способами, які недоступні для звичайних кафе Starbucks. Концепція “кава на винос” відходить на другий план, а досвід відвідування кафе – переходить на перший. Такий підхід допомагає і шанувальникам бренду, і тим, хто заходить в кав’ярню Starbucks вперше, встановити з брендом більш тісний зв’язок.
10. Аналізуйте дані і розвивайте персоналізацію
Покупці не хочуть більше повертатися в магазин, де немає персоналізованого підходу. Наприклад, Nike запустив проект з кастомізації послуг. Він дозволив продавцям сфокусуватися на потребах клієнта: спілкуючись в торговому залі з покупцем, вони могли побачити в спеціальному додатку рекомендації по стилю, які доповнять його вибір.
Таким чином, навіть нові співробітники могли впевнено розповісти про асортимент магазину і дати рекомендації щодо складання образу, а компанія-відстежити, як йдуть продажі і застосувати отримані дані на благо поліпшення клієнтського досвіду. В результаті конверсія магазинів збільшилася на 15%.
Читайте також
Майбутнє настає: актуальні digital-тренди в сучасному рітейлі