Культ їжі: ресторанний ринок Києва досяг піку

Культ їжі: ресторанний ринок Києва досяг піку

05.05.2018 11:35
  587
Ukrainian Retail Association

Ресторатори продовжують активно відкривати нові заклади, але фахівці стверджують, що ресторанний ринок перенасичений і перестав рости.

LIGA.net зібрала думки гравців ринку, для того щоб з’ясувати, що відбувається в сегменті ресторанного бізнесу.

За чотири місяці в столиці відкрилося близько 30 нових закладів, розповіла LIGA.net генеральний директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Але в грошовому вираженні ринок не зростає. Бізнесмени переоцінили фінансові можливості своїх гостей, тому кожен другий «новачок» не пропрацює і року.

Бурхливе зростання

У Києві працює 1850 закладів, але бізнесмени продовжують вкладати у відкриття нових ресторанів. Наприклад, в середині лютого власник Grill do Brasil і Star Burger Геннадій Медведєв відкрив ресторан Benjamin’s на бул. Лесі Українки. У березні власники мережі Mafia Тарас і Оксана Середюк разом з шеф-кухарем Ектором Хіменес-Браво відкрили ресторан в’єтнамської кухні NAM – Vietnamese Cuisine на Великій Васильківській. На початку квітня на Мечникова співвласники The Bar, The Burger, The Cake Дмитро Заходякін і Аліна Косичкина презентували великий ресторан української кухні Sho. Дмитро Борисов в квітні відкрив на Хрещатику «Білий налив».

Ресторан в’єтнамської кухні NAM – Vietnamese Cuisine

«Зараз модно бути рестораторами, тому така велика кількість бажаючих відкрити новий заклад», – каже Ольга Насонова. Частково це пов’язано з відносно невисоким порогом входження в бізнес. За словами Насонової, сума інвестицій в невелику кав’ярню стартує від $ 30 000, в заклад середньої цінової категорії – $ 100 000, заклад «середній плюс» – $ 300 000-400 000, в елітний ресторан – $ 1 млн. Термін окупності вдалих закладів, як правило, три-чотири роки.

«Попит на приміщення під відкриття кафе, бару чи ресторану дуже високі, а бажаючих стати рестораторами дуже багато», – розповідає Насонова.

Якби не брак майданчиків, в першому кварталі в Києві відкрилося б в півтора рази більше закладів.

Грошей не стало більше

Чи готові споживачі підтримати рестораторів? Власники бізнесу переоцінили можливості клієнтів, вважає партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкин. «Мені здається, в Києві немає достатньої кількості людей, які можуть заповнити дорогі ресторани площею 800-1000 кв. м із середнім чеком в 1000 грн », – говорить він.

Ресторанний ринок уже досяг свого «піку», підтверджує Насонова.

«Відвідуваність в першому кварталі не виросла, середній чек теж», – зазначає вона. Співвласник мережі «Піца Челентано», Pastateca, Гіві Рубінштейн Максим Храмов каже, що в першому кварталі продажі зросли на 10-15% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але ціни за цей період зросли на ті ж 10-15%.

За оцінкою Ресторанного консалтингу, за три місяці цього року ресторатори продали страв і напоїв на 900 млн грн. Це стільки ж, як і в січні-березні минулого року.

«Нові ресторани продовжать відкриватися незважаючи на те, що ситуація на ринку не дуже хороша. Бізнесмени налаштовані оптимістично і вважають, що вона буде поліпшуватися», – додає співвласник Aroma espresso bar і Pink Frеud Яків Лівшиць.

Ресторатори намагаються запропонувати закладу нових форматів і збільшити аудиторію. На зміну італійським і японським приходять пряні страви, які можна спробувати в східній кухні, каже Яків Лівшиць.

Активніше за інших розвиваються закладу невисокого (середній чек до 100-120 грн на людину) і преміум-сегмента (від 1000 грн з людини). Наприклад, в «Білому наливі», де всі страви і напої продають по одній ціні, черга стоїть на вулиці.

Багато ресторанів закриються за результатами першого року роботи, прогнозує Насонова. «Конкуренція дуже жорстка, і вижити зможе лише кожен другий новий ресторан, – зазначає вона.

Це не лякає новачків. Охочих спробувати щастя на місці закладу, що закрився вистачає.

Джерело: LIGA.net

Читайте також –

Новини ресторанів і кафе: Pizza Veterano, Salateira в Харкові, Domino’s Pizza в Одесі, Сушія і Білий налив


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку