Аналітика Nielsen: як змінюються уподобання і потреби споживачів (+інфографіка)

Аналітика Nielsen: як змінюються уподобання і потреби споживачів (+інфографіка)

07.08.2018 12:02
  802
Ukrainian Retail Association

Новий звіт Nielsen показує, що серед споживачів у всьому світі зростає попит на зручні рішення. Поняття зручності стає ключовим для покупця в його рішенні про покупку.

У звіті Quest for Convenience проаналізовано, як змінюються уподобання споживачів і їх потреби в різних сферах життя. 27% світових споживачів кажуть, що шукають продукти, які полегшують їхнє життя, і 26% шукають продукти, зручні у використанні. Якщо подивитися глибше на регіони, то в країнах Східної Європи, 31% споживачів кажуть, що шукають продукти, які полегшують їхнє життя і 31% шукають продукти зручні у використанні.

Кожен п’ятий у світі шукає продукти, які підходять для невеликих домогосподарств, а для 19% важливі продукти для конкретної цілі.

Незважаючи на те, що рівень попиту на зручність в деякій мірі залежить від регіону, в звіті Nielsen розкриваються шість ключових причин, які вказують на те, чому необхідність в зручності у споживачів зростає в усьому світі:

  • Урбанізація
  • Зменшення розмірів домогосподарств
  • Перевантажений міський транспорт
  • Перерозподіл ролей між жінкою і чоловіком
  • Потреби поколінь
  • Проникнення технологій

Ці фактори і зростаючий попит на зручні рішення і продукти, які допомагають спростити життя споживачеві, незаперечно впливають на різні галузі, особливо на ринок товарів повсякденного попиту (FMCG). Звіт показує, що вибір продуктів споживачами обумовлений досвідом в таких сферах як шопінг, споживання і взаємодія з брендом.

 

Зростаючий тренд «зручність у всьому» сприяє розвитку таких категорій товарів і послуг, як готові до вживання продукти, пропозиції по доставці їжі додому і в офіс і розвитку технологічних рішень на запит клієнта. Кожен третій (33%) споживач в світі користується доставкою їжі з ресторану або спеціальною службою доставки їжі, 11% з них користуються такими послугами як мінімум один раз на тиждень.

В Україні 20% споживачів замовляють їжу додому або в офіс.

Готові страви, фаст-фуд і вуличні торговці готових страв також користуються популярністю – 57% світових споживачів користувалися послугами фаст-фуду мінімум один раз за останні шість місяців. В Україні зафіксовано 45% споживачів, які купували їжу в форматі фаст-фуд. Більш кращим часом для харчування поза домом для глобального споживача є обід і вечеря – 39% споживачів в світі харчуються поза домом щотижня, 48% – в Тихоокеанському регіоні і 47% – в Північній Америці перекушують на ходу. В Україні тільки 11% респондентів харчуються поза домом щотижня і 21% – щомісяця.

Купівельний досвід стає багатшим завдяки активному розвитку рітейл ландшафту, електронної комерції та мультиканальності брендів. Дослідження Nielsen з продажу e-commerce, проведене в 30 країнах, показало, що онлайн продажі товарів FMCG ростуть в п’ять разів швидше, ніж продажі оффлайн і, за оцінкою, до 2020 року складуть понад 400 мільярдів доларів США з часткою в 10-12% від загальної частки ринку FMCG.

Мобільні пристрої та цифрові платформи формують споживчий досвід і змінюють підхід бренду до споживача, і навпаки – 75% світових споживачів стверджують, що їм подобається свобода бути на зв’язку завжди і скрізь.

І ця можливість безперервно бути на зв’язку забезпечує брендам безліч шляхів, як краще взаємодіяти зі споживачем за допомогою персональних і унікальних пропозицій і рекомендацій. Для порівняння, 68% користувачів в Україні сказали, що їм подобається свобода бути на зв’язку, і 77% підтвердили, що мобільний пристрій робить їх життя кращим.

«Поняття зручності може бути для різних споживачів різним, залежно від обставин, культури, зрілості ринку і економіки, доступу до технологій. Однак ми вказали на тренди, які рухають компанії FMCG в сторону розвитку і дають поштовх для того, щоб пропонувати споживачам рішення, що допомагають і полегшують їхнє життя, – коментує Айлз Вингфилд, виконавчий директор Nielsen, Global markets. – Разом з тим, всюдисущі технології забезпечують постійно зростаючий масив даних про споживача, що дозволяє підлаштувати їх під будь-яку ціль. Гравцям FMCG ринку необхідно пристосуватися до поточних трендів і забезпечувати споживачам свободу вибору того рішення, яке відповідає їхнім потребам в даний момент часу».

Читайте також –

Юрій Ліщук, Nielsen Україна: Яким буде FMCG-рітейл майбутнього


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку