Олег Шкаровський, Епіцентр: У 2023 році відкриємо 10 магазинів Food Market

Олег Шкаровський, Епіцентр: У 2023 році відкриємо 10 магазинів Food Market

30.03.2023 09:00
  5272
Іван Зайцев

Керівник мережі Food Market від компанії Епіцентр про виклики в період війни, роботу з асортиментом і покупцями в умовах зростання цін, а також подальші плани розвитку мережі та власного виробництва.

Епіцентр вже багато років є беззаперечним лідером українського рітейлу в сегменті товарів для дому і будівництва. Водночас, компанія активно розвиває і нарощує продажі FMCG-товарів, в тому числі побутової хімії, особистої гігієни, медикаментів та продуктів харчування. Останній напрям почав активно зростати у 2020 році, коли Епіцентр став відкривати у власних торгових центрах окремі магазини Food Market. З того часу мережа продуктових маркетів компанії значно збільшилася як кількісно та географічно, так і в плані широти асортименту та об’єму продажів. В ексклюзивному інтерв’ю RAU керівник мережі Food Market Олег Шкаровський детально розповів про результати проекту, вплив війни та глобальних процесів на продуктовий рітейл, а також подальший розвиток формату магазинів, фуд-кортів та власних торгових марок.

– Скільки всього зараз Food Market працює в ТЦ Епіцентр? В яких регіонах і містах вони представлені та яка загальна площа всіх магазинів?

– Станом на березень 2023 року мережа Food Market налічує 24 торгові точки загальною площею 34 000 кв. м. Вони представлені у Києві, Полтаві, Дніпрі, Хмельницькому, Кропивницькому, Запоріжжі, Львові, Чернівцях, Вінниці, Миколаєві, Первомайську, Калуші, Шепетівці, Нікополі, Харкові, Херсоні та Мелітополі. На жаль, три з них не працюють через близькість до бойових дій або окупацію українських територій.

– Які результати роботи мережі з моменту запуску? Наскільки вони відповідають очікуванням?

– Щороку ми перевершуємо наш результат щонайменше вдвічі. Минулий рік, хоч і був дуже складним, не став винятком. На відміну від багатьох інших торгових операторів, мережа Епіцентр продовжувала працювати в усіх регіонах країни, де це було можливо, забезпечуючи українців продукцією першої необхідності та побутовими товарами. Попри повномасштабну війну та скрутні часи, ми не збираємось зупинятись і продовжимо активно розвиватися.

Будемо зростати й за рахунок розширення та поглиблення асортиментної матриці. Адже ми додали значну кількість товарних категорій, які не були представлені в мережі на старті її роботи.

– Наскільки вторгнення рф відобразилося на роботі мережі? Що саме довелося змінювати, які рішення ухвалювати, які знання ви винесли з цієї ситуації?

– Як і всі гравці ринку, ми зіштовхнулись з масою труднощів: скороченням виробництва та дефіцитом товарів, проблемами з поставками та логістикою, інфляцією, переорієнтацією та відтоком споживачів. Складні часи потребували нестандартних рішень та підходів. Ми шукали нових регіональних виробників та постачальників, завозили власний та технічний імпорт, створювали тимчасові логістичні хаби, намагались якнайшвидше закрити всі базові потреби споживачів.   

– Чи остаточно сформована концепція магазинів, чи ще доробляєте, шукаєте нові рішення?

– Свій формат ми шукали протягом першого року роботи. Після відкриття Food Market в Києві, в ТЦ Епіцентр на Берковецькій, 6, ми чітко усвідомили, що нам потрібно, і остаточно визначились з форматом. Звісно, ми продовжуємо експериментувати з асортиментом, виробництвом, меню наших фуд-кортів, шукаємо цікаві ідеї та новинки, створюємо власні “фішки”. Ми живемо в світі, який стрімко змінюється, в покупця постійно з’являються нові споживчі звички та вподобання. Тож рітейл не стоїть на місці, а постійно трансформується в прагненні відповідати зростаючим вимогам клієнтів.

Як формується асортимент? На які продуктові групи робити акцент?

– Асортимент формуємо, відштовхуючись від потреб споживача, постійно відслідковуємо кон’юнктуру ринку. Серед наших пріоритетів – надання споживачу доступу до готових страв. Тому основні акценти зроблені на товари власного виробництва та кулінарію, а концепцію своїх маркетів ми будуємо довкола сучасних фуд-кортів. 

Найбільшими за обсягами продажів товарними категоріями в продуктовому рітейлі традиційно є бакалія, кондитерські вироби та алкогольні напої. Мережа Food Market в цьому плані не виключення.

Деякі процеси та асортимент будемо переглядати. В тому числі у зв’язку з інфляційними процесами, які відбуваються в світі. На жаль, змушені констатувати, що ціни суттєво зростають не лише в Україні, а й за кордоном. Ми реагуємо на це, шукаючи дешевші альтернативи для українського споживача, який в умовах війни та падіння реальних доходів прагне економити на продуктах. Одним з важливих кроків в цьому напрямку буде розширення портфелю якісних, але доступних для споживача власних торгових марок.

– З чим в першу чергу пов’язане зростання цін на продукти харчування в Україні та світі?

– З цілим комплексом причин. По-перше, повномасштабне вторгнення в Україну суттєво вплинуло на загальносвітові процеси. Подорожчали не лише продукти харчування, а й сировина, енергоносії, вартість логістики. В результаті собівартість виробництва виросла і виробники були змушені піднімати ціни. Насправді, зараз світ дуже глобалізований, і події в одній точці земної кулі можуть суттєво впливати на інші. Наприклад, до України з Туреччини взимку їде багато овочів та фруктів. Ці поставки опинилися під загрозою після серії потужних землетрусів, а вартість дефіцитного товару природно почала зростати. Ми спостерігали схожі процеси минулого року, коли з початком повномасштабного вторгнення вирощування та логістика овочів у південних регіонах країни стали неможливими. Вже тоді ціни на помідори та огірки перевищували 100 грн за кілограм. 

– Як інфляційні процеси впливають на продажі в Україні та як ви реагуєте на зміну споживчих уподобань?

– По-перше, споживач став купувати рідше та менше. Спостерігається тренд до економії та більш раціонального споживання. Якщо раніше українці могли забивати холодильник продуктами, а потім викидати частину зіпсованої їжі, то зараз вони прагнуть купувати чітко під своє споживання. Покупець частіше обирає якісь стандартизовані рішення, купує чіткий перелік товарів для приготування певної страви або ж купує вже готову їжу. До речі, навіть виробники продуктів харчування все частіше працюють на кулінарному полі та пропонують покупцям комплексні гастрономічні рішення. Українські виробники м’яса, курятини, молочних продуктів вже не перший рік активно розвивають не лише власні магазини, але й мережі ресторанів. Це логічний процес. Після досягнення стелі ефективності виробництва вони прагнуть нарощувати свою маржинальність через продукти з доданою вартістю.

– Яким чином вибудовані ваші відносини з постачальниками в Україні та за кордоном? Віддаєте перевагу прямим контактам з виробниками чи працюєте з дистриб’юторами?

– Вважаємо, що чим коротшим є шлях від виробника до споживача – тим краще і для клієнта, і для бізнесу. Тому в пріоритеті для нас – прямі контракти з виробниками. При цьому, враховуючи реалії сьогодення, прямі поставки з-за кордону відбуваються лише за передоплатою. Тому в контексті імпорту ми завозимо в основному товари з високою оборотністю.

– Яка частка імпортних товарів в асортименті? В яких категоріях вона найпомітніша?

– Не секрет, що з початку повномасштабного вторгнення велика кількість підприємств-виробників продуктів харчування в Україні перестали функціонувати або були змушені скоротити обсяги виробництва. Це стосується всіх категорій продуктів харчування без винятку. Тому й частка імпорту збільшилась практично в усіх категоріях. У цілому, український ринок став набагато більш імпортозалежним. І це стосується не лише продуктового рітейлу.

– Як побудована логістика у мережі Food Market – як внутрішня, так і у випадку з імпортом? Використовуєте власні склади чи орендовані? Постачання товарів в магазин здійснює власними силами чи звертаєтеся до логістичних партнерів?

– Наразі ланцюги поставок в мережі побудовані наступним чином:

  • Поставки від постачальника напряму в торгову точку;
  • Поставки через власний логістичний центр компанії, що включає складську обробку та транспортну логістику (товари департаменту “Драй фуд”, в тому числі власний імпорт);
  • Поставки через логістичний центр 3pl-оператора (товари департаменту “Фреш”).

При цьому в наших планах є будівництво власного логістичного комплексу з мульти-температурним складом. Що стосується імпорту, то в першу чергу ми завозимо товари департаменту “Драй фуд”, які не мають суттєвих температурних вимог.

– Ви згадували про розвиток власних торгових марок. Розкажіть детальніше про те, в яких категоріях вони представлені та хто їх для вас виробляє?

– Минулого року ми запустили одразу три бренди ВТМ: “Епіцентр Смаків”, “Вінницька” та Viva Bene. Перший об’єднує продукцію власного виробництва, в тому числі наших м’ясних та рибних цехів, пекарень тощо. ТМ “Вінницька” – це торгова марка продуктової групи бакалія (соняшникова олія, крупи, цукор тощо). Базою для цього ВТМ став аграрний підрозділ групи компаній Епіцентр, який забезпечує постачання продукції на наші полиці та забезпечує відродження традицій української гастрономії за допомогою сучасних технологій виробництва, а також високоякісної сировини контрольованого походження. Що стосується Viva Bene, можна сказати, що ця ТМ повинна викликати емоцію «смачного життя». Наше зобов’язання в даному випадку полягає в тому, щоб забезпечити високу якість за правильною ціною, вбираючи найкращі традиції європейської гастрономічної культури. В подальшому ми плануємо продовжити роботу над нашими ВТМ, розширюючи їх як по-горизонталі, так і по категоріям. Також розглядаємо можливість централізації власного виробництва.

– Зазвичай власне виробництво в продуктовому рітейлі розосереджене по торговим об`єктам. З якою метою плануєте його централізацію?

– Централізація виробництва дозволяє стандартизувати приготування їжі, покращити контроль над якістю, оптимізувати виробничі процеси та зменшити собівартість фінального продукту. За час своєї роботи ми вже навчились добре виробляти м’ясні та рибні вироби, салати, кулінарію. Тепер же хочемо робити все це в одному місці, якісно і технологічно запаковувати, маркетингово оформлювати та розвозити по всім торговим точкам. В подальшому це може дозволити нам постачати продукцію власного виробництва і в інші магазини, які не мають власних цехів. 

 – Які подальші плани з розвитку мережі маєте на 2023-й та найближчі три роки? Чи є в планах відкриття магазинів поза межами ТЦ Епіцентр: в інших торговельних центрах чи у стріт-рітейлі?

– Зараз ми зосереджені на розвитку проекту на майданчиках діючих та майбутніх ТЦ Епіцентр. В 2023 році відкриємо Food Market в Івано-Франківську, та ще два в Києві (на вулицях Братиславській та Бальзака). Також плануємо провести реновацію діючих торгових точок в Хмельницькому та Чернівцях. Загалом в планах на цей рік запуск близько 10 повноцінних магазинів Food Market. Щодо можливості розвитку мережі поза межами торговельних центрів Епіцентр, то вона розглядається.

– Чому компанія продовжує розвивати мережу, попри повномасштабну війну та економічну кризу?

– Через інвестиції в розвиток мережі та створення нових робочих місць ми прагнемо підтримати українську економіку та прискорити її відновлення. Вважаємо, що криза – це час можливостей, коли ми можемо посилити власні позиції на ринку. Наша стратегічна мета – це надання покупцю можливості придбати в наших торговельних центрах все необхідне, включно з продуктами харчування та готовими стравами. А в перспективі – лідерство на українському ринку продуктового рітейлу.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку