Як побудувати мільярдний бізнес на якісних винах. Кейс Good Wine
Як Good Wine з персоналом у 900 людей може приносити виторг у 2 млрд грн. Один із співвласників розповів секрет їх успіху.
Дмитро Кримський, один зі співвласників Good Wine у Youtube-проекті «Перший мільйон з Борисом Давиденком» розповів, чому не масштабувалися і не планують цього робити, про те, що витрачають багато зусиль, щоб знайти персонал і що нічого не роблять в маркетингу. В матеріалі Forbes представлена скорочена текстова версія, а RAU пропонує ознайомитися з основними тезами.
Про виторг
В 2006 році Володимир Шаповалов і Дмитро Кримський відкрили Good Wine у форматі Cash&Carry площею 1200 кв. м у Києві на вулиці Мечникова. Через 17 років компанія має магазин, який приносить власникам 2 млрд грн у війну. Цікаво, що такий самий виторг був у довоєнному 2021 році.
Сам супермаркет Good Wine не масштабується, але в структурі компанії Бюро вин (юрособа бренду Good Wine) є однойменний винний дистриб’ютор, мережевий дискаунтер алкоголю Bad Boy, ресторан Lucky і кав’ярні Yellow Place. Їхній виторг у 2023 році очікується у 5,5 млрд грн, каже Кримський.
Про відмінність від конкурентів
З одного боку, конкурентами компанії є всі супермаркети, з іншого – ніхто. Good Wine – важлива точка на мапі, куди люди їдуть не тільки з інших районів та міст. Його можна порівняти з паризьким універсальним магазином Bonmarche або з лондонським Harrods, які теж не масштабуються та мають своїх прихильників.
Про підбір персоналу
Для пошуку нової людини витрачається багато часу та зусиль. Багатьом людям відмовляють – це більше стосується не професійних навичок, а їхнього внутрішнього світу і цінностей.
Для підприємців важливо, щоби люди, які розвивають бізнес у нашій компанії, були носіями культури. Покупці відчувають, коли персонал щирий і не намагається щось їм там «впарити».
На цей рік мінімальна зарплатня у компанії – 22 000 грн, а максимальної суми немає. А щоб персонал мав на виході щось, крім пенсії від держави, співвласники робимо їх акціонерами: надають їм певну частку компанії. Якщо людина хоче її продати, то тільки компанія може цю частку викупити. Виходить такий великий сімейний бізнес на 900 людей.
Про ідею цінності та вино
У Good Wine існує ідея цінності, а вже потім йде бізнес-план. Магазин будується навколо продукту, а до його вибору дуже прискіпливі.
Щодо вина, то українці більше п’ють сухі вина, менше – напівсолодкі, хоча 20 років тому ситуація була навпаки. Взимку віддають перевагу червоним, влітку – білим. Найбільш популярне вино – французьке чи італійське. Якщо французьке, то плюс-мінус столове, якщо італійське – то Pinot Grigio. Бенчмарк наразі – новозеландський Marlborough Sun.
Про зміни через війну
Якісь клієнти поїхали, але з’явилися нові. А локальний продукт став більш затребуваним, тому почали розвивати продукцію локальних фермерів – було 60, стало – 160.
Про масштабування та преміальний маркетинг
Підприємці зрозуміли, що масштабування їм не потрібне, а власник бізнесу має бути присутній майже завжди. Клієнти кажуть, що коли бачать тут тебе, то розуміють, що треба продовжувати ходити. Якщо ти тут купуєш, і я буду купувати теж.
Щодо маркетингу, ідеально робити продукт, який не потрібно просувати. Він настільки унікальний, що люди хочуть його купувати та іншим про нього розповідати. Вони стають амбасадорами. В маркетингу зараз майже нічого не робимо. Максимум – інформуємо клієнтів. Якщо щось рекламуємо, то, найімовірніше, підтримуємо якийсь фонд.