
Фармопіка під обстрілами: як Подорожник підтримує країну у часи великої війни


Нові заклади від мережі McDonald’s, заклад “У Інни” від Інни Поперешнюк та Євгена Клопотенко, нові формати від холдингу !Fest та інше. RAU підготувала добірку закладів, які відкрилися у III кварталі 2024 року.
Новий McDonald’s відкрився у Чернівцях на вул. Героїв Майдану, 184. Заклад став першим в місті та області. Цей McDonald’s має площу понад 605 кв. м та налічує 175 місць у залі та 136 на терасі.
Як і решта нових ресторанів мережі в Україні, чернівецький заклад має всі канали продажів, аби клієнти здійснювали та отримували замовлення максимально зручно. В залі працюють 12 цифрових терміналів самообслуговування, є сервіс обслуговування за столиком. Персонал ресторану складається з близько 100 працівників.
Автомобілісти можуть придбати страви на McDrive, також працює служба доставки McDelivery. Графік роботи ресторану — з 7:00 до 22:30, McDrive — з 5:00 до 22:30.
Ресторан у Чернівцях — перший заклад, який відкривається у 2024 році. Тепер в Україні 101 працюючий ресторан, а мережа загалом налічує 118 закладів. План на 2024 рік передбачає відкриття 6 ресторанів.
Наприкінці липня співвласниця Нова пошта Інна Поперешнюк та шеф-кухаря Євген Клопотенко відкрили полтавський стрит-фуд у столиці на Хрещатику – заклад “У Інни”.
Основна страва – солоні та солодкі галушки, які зроблені за рецептом мами Інни Поперешнюк. «Бо той автентичний сімейний рецепт – справжній знаходь і для нас, і, судячи з відгуків, для вас!» – написано в дописі в Instagram. Тут пропонують квас та кисіль.
Нагадаємо, “У Інни” – це вже четвертий спільний проєкт Інни Поперешнюк та Євгена Клопотенка. Два ресторани працюють у столиці – “100 років тому вперед” та “Полтава” і один у Львові – “Інші”.
!Fest відкрив новий заклад «Велика трійка» у приміщенні Реберні на Стрийській у Львові з концепцією “Три країни. Три страви. Три смаки”.
«Основна ідея “Великої трійки” – це зробити формат, у якому будуть три страви, які подаватимуться з такою ж якістю і подачею, якби вони були у дорогому ресторані. Але доступно, швидко і технологічно. Том-ям, рамен та український борщ», — розповів автор проєкту та співвласник !Fest Юрко Назарук.
Наразі заклад діятиме у форматі pop-up та має посадку на 18 столиків. Втім план команди на майбутнє — відкриття “Великої трійки” за кордоном. «Нам важливо, щоб поруч з відомими азійськими стравами — раменом та том-ямом — стоятиме український борщ. Щоб навіть через страви ми розповідали про свою країну. Це велика частина нашої культурної дипломатії», — додав підприємець. Обіцяють, що для українців у всіх просторах «Великої трійки» діятиме знижка -50% на борщ.
Ще один заклад у новому форматі від холдингу !Fest – “Пані Фріда” відчинив свої двері у серпні. Заклад працює у Львові на вулиці Шевській, 1.
“Почалось з того, що один із наших партнерів відкрив у Латинській Америці такерію, котра досить швидко стала популярною, тому було прийнято рішення спробувати запустити такерію у Львові. Мета була зробити тако максимально автентичними, справжніми, такими, як вони смакують у Мексиці. Тому наші кухарі поїхали до Мексики для того, щоб перейняти досвід тамтешніх таконь’єрос. Суміш на тортиль’ї (Meseca) ми привозимо з Мексики, так само як перці та пасту із зерна анато для маринаду ачотте. Решту готуємо з інгредієнтів, які можна знайти в Україні. До тако пропонуємо лимонади і два види «Маргарити», а також текілу і мескаль у традиційній мексиканській подачі.
Ми собі нафантазували, що було би, якби Фріда (надихалися Фрідою Кало, яка є, мабуть, найбільш впізнаваним символом Мексики в популярній культурі) приїхала до нас і почала впроваджувати мексиканські гастрономічні традиції. Окрім того, якщо подивитися на орнаментику і образи мексиканського традиційного мистецтва та порівняти їх з традиційним мистецтвом Карпат, то можна знайти багато подібного. Тому у дизайні проєкту ми використовували таку собі «суміш Мексики та Карпат». Тож справжні тако, маргарита і плітки, бо як не пліткувати за тим всім — це все яскравий двіж з Пані Фрідою!”, – так описують свій заклад у !Fest.
У такерії Пані Фріда подають тако й буріто зі свининою та яловичиною, також гостям подають різні безалкогольні напої, крафтові лимонад, пиво та інші напої. В інтер’єрі використали яскраві елементи, стіни закладу оформлені в поєднанні двох стилів – мексиканського та гуцульського, з відповідним декором.
Новий заклад кримськотатарської кухні Musafir почав роботу на вулиці Костянтинівська, 1, що навпроти фонтану Самсон на Контрактовій площі.
Засновники мережі Musafir – сім’я Сеітвелієвих – привезли бізнес із Бахчисараю після анексії Криму.
У кафе подають кримськотатарські й середньоазійські страви – традиційні чибуреки і янтики з різними начинками, піде, салати, супи, долму, сарму, імам, манти, шашлик і люля-кебаб. На десерт гостям пропонують баклаву з різними смаками, тарти або чизкейки.
30 серпня в Одесі на вул. Саймона Літмана, 2 А відкрився McDonald’s, що став десятим рестораном мережі в місті . Також це перший заклад міжнародної компанії, відкритий у партнерстві з мережею АЗК ОККО та четвертий, який працює на автозаправних комплексах.
“Із відкриттям в Одесі компанія продовжує втілювати стратегію бути поруч із клієнтами, поступово збільшує кількість закладів у великих містах і відкриває нові ресторани там, де це найбільш зручно для відвідувачів. Так, новий McDonald’s розташований у житловому масиві неподалік від в’їзду в місто зі сторони автошляху М-05 Київ-Одеса. Це робить його зручним як для подорожувальників, так і для мешканців житлових комплексів неподалік”, — прокоментував директор із розвитку McDonald’s в Україні Віталій Стефурак.
Просторий заклад площею 469 кв. м налічує 125 місць у залі та 106 на терасі. Відвідувачі зможуть замовити страви в залі на касі та за допомогою цифрових терміналів самообслуговування, або скористатися McDrive. Графік роботи ресторану — з 7:00 до 22:30, McDrive — з 5:00 до 22:30. Також ресторан обладнано генератором для безперебійної роботи під час відключень електроенергії.
Новий заклад McDonald’s в Одесі став четвертим рестораном мережі, що розміщується безпосередньо на території автозаправної станції, і першим проєктом, втіленим у співпраці з АЗК ОККО. Раніше McDonald’s відкрив два ресторани у співпраці з KLO та один ресторан у співпраці з WOG. А прямо зараз триває будівництво ще одного ресторану в співпраці з ОККО в Мукачеві (Закарпатська область).
“Суть партнерських проєктів з АЗК полягає в тому, щоб у певній точці на трасі або в місті сформувати широкий комплекс послуг. Це не конкуренція, а доповнення одне одного. І, головне, це можливість вибору для відвідувачів”, — додає Віталій Стефурак.
27 вересня відкрився дев’ятий ресторан McDonald’s у Львові. Новий заклад розташований у ТЦ Арсен за адресою: проспект В’ячеслава Чорновола, 93, що неподалік від парку імені 700-річчя Львова. Локація зручна як для жителів навколишніх забудов, так і для відвідувачів торгового центру й тих, хто прогулюється в парку.
Загальна площа сягає 469,7 кв. м. У залі 127 посадкових місць, а на терасі — ще 126. Безперебійну роботу закладу під час відключень електроенергії забезпечує генератор. “Один з основних напрямків стратегії McDonald’s в Україні — розширення мережі в містах-мільйонниках. Львів — одне з найбільших міст України, що стрімко розвивається. Перший ресторан McDonald’s відкрився тут 27 листопада 1999 року, і вже протягом майже 25 років ми докладаємо всіх зусиль, аби львів’яни куштували ті самі улюблені страви та отримували найкращий сервіс, відповідно до найвищих стандартів якості. І ми продовжуємо цю традицію, відкриваючи нові ресторани для наших численних поціновувачів. Крім цього, ми створюємо робочі місця в регіоні, наприклад, у новому закладі працюватиме близько 100 людей”, — коментує директор із розвитку McDonald’s в Україні Віталій Стефурак.
Графік роботи ресторану — з 7:00 до 23:00, McDrive — з 5:00 до 23:30.
В останній тиждень вересня в столичному ТРЦ Respublika Park відкрився новий ресторан Pesto Cafe в абсолютно новому дизайні. Незмінними залишилися смачна їжа та зона для дітей. І саме з цього закладу почнеться реновація мережі.
Інтер’єр сімейних ресторанів Pesto Cafe яскравий: скатертини в клітинку, різноколірні стільці та стіни, і різноманітні картини на них. А ще багато живих квітів.
Як повідомила RAU CЕО мережі Марина Ковальчук, новий заклад в ТРЦ Respublika Park має спокійний, стриманий і сучасний дизайн, виконаний в пастельних відтінках. Як його називає Ковальчук – «дорослий». Заклад займе площу 370 кв. м. Тут традиційно пропонують смачну їжу, проте нові подачі страв, та й в цілому інший посуд.
Заклади мережі child friendly і новий – не виключення. Місце для ігор дітей буде поділено на дві зони: перша з гірками та басейнами з кульками, друга – для старших дітей, яким цікаво пограти в приставки.
Мережа Пузата хата запустила новий заклад у київському бізнес-центрі Podil Mall, біля станції метро Тараса Шевченка. Тут традиційно можна замовити перші й другі страви, гарніри, салати, вареники, млинці й десерти. Також у ресторані доступні заморожені продукти: сирники, вареники, млинці, котлети й налисники. Заклад працює щодня з 09:00 до 21:00.
Нагадаємо, що Пузата хата – одна з найбільших мереж ресторанів українських страв в Україні. Перший заклад був відкритий у Києві у 2003 році. Зараз заклади мережі працюють у Києві, Дніпрі, Львові, Запоріжжі, Луцьку й Одесі.
У кінці серпня «Пузата хата» й Uklon Delivery запустили спільну доставку. Оформити замовлення можна на платформі Choice без додаткових комісій.