Топ ресторанів та інших закладів food-рітейлу, відкритих за 2022 рік

Топ ресторанів та інших закладів food-рітейлу, відкритих за 2022 рік

26.12.2022 09:00
  3701
Микола Маранчак

За 2022 рік ресторанний ринок України пережив щонайменше стільки ж, скільки за останні 30 років, якщо не більше: девальвація гривні, заборона продажу алкоголю, ракетні обстріли, втрати локацій і ланцюгів поставок, окупація, відсутність електропостачання, комендантські години, повітряні тривоги та безліч інших випробувань. І навіть за таких умовах продовжують відкривати нові заклади. RAU підготувала добірку закладів, які відкрилися у перший рік повномасштабної війни росії проти України.

Фуд-хол GastroFamily Market та Остання Барикада у Львові

Адреса: Львів, Площа Ринок, 20

У серпні ресторатор Дмитро Борисов відкрив у Львові фуд-хол GastroFamily Market та ресторан Остання Барикада, що було вперше для цих форматів за межами Києва. «Це, певно, найбільш масштабні наші проекти за останній час. І, звісно, ми хочемо закласти в них якомога більше сенсів та цінностей», – розповів RAU ресторатор.

Львівська Остання Барикада – це музей сучасної української музики, ресторан зі 100% українською гастрономією та виключно вітчизняним алкоголем. Як і у Києві, вхід до закладу тільки за паролем. В оформленні приділили уваги багатьом цікавим деталям. Наприклад, стіна – «залізна завіса з руками» – нагадування про роки радянської окупації. Ламаєш стіну і потрапляєш у зали, де кожен квадратний метр сповнений символів, а на стінах – вишиті по металу маки та артефакти, унікальні речі від українських митців. І, звісно, тут є таємний бар, який раптово починає рухатися у підземному тунелі. GastroFamily Market – це фуд-хол, який об’єднує шість різних ресторанів на одній локації. Всі вони об’єднані спільною бізнес-моделлю: всі страви коштують 1-2-3 євро і видаються за декілька хвилин.

борисов львів

Avi

Адреси:
  • Київ, вул. Велика Васильківська, 24
  • Київ, вул. Князів Острозьких, 8 (корнер на Kyiv Food Market)
  • Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 2 Б
  • Київ, вул. Басейна, 5 А.

Продуктивним роком виявився 2022-й для ресторатора Алекса Купера (Kyiv Food Market, Молодість, Shalom). То він заклад Купер та Мері на Kyiv Food Market біля метро Арсенальна відкриє, то орендує будівлю трамвайної диспетчерської на Львівській площі під новий заклад. Але найбільш помітним його новим дітищем стала мережа ізраїльських кафе Avi. Сам ресторатор називає це виходом формату Shalom у мережу, тільки крім близькосхідних страв у них великий акцент робиться на шаурму.

Спочатку Купер запустив Avi біля площі Льва Толстого, потім – корнер на Kyiv Food Market, далі двоповерхове приміщення ресторану розмістилося на Великій Васильківській, 24 і ще одне – на Басейній 5 А. В меню пропонують шість видів шаурми, тарілки з хумусом, салати та мезе. У карті напоїв – крафтове пиво, чай, кава, лимонади та коктейлі у пляшках. Заклад назвали на честь Авраама, біблійного родоначальника євреїв. 

Boho Yosai

Адреса: Київ, вул. Івана Мазепи,1

Триповерховий ресторан з караоке Boho Yosai відкрився біля Арсенальної площі в столиці у жовтні. Заклад розташований у старовинній цитаделі ХІХ століття, через що його й прозвали Yosai – тобто «фортеця». Елементи інтерʼєру, окрім старовинних готичних стін, прикрасили зображеннями змій. Ще на одному поверсі, який починає працювати з 18 години, проводять концерти, презентації, спектаклі й стендапи. Цей простір стилізували під джунглі: на стелі розмістили екзотичні рослини, а на стінах – інсталяції диких тварин.

В меню можна знайти рамен із м’ясом страуса, гребінець з пюре едамаме, коктейлі під назвами ​​Hentai Margaret і Shibari Martini. Заклад став другим у мережі Boho Boho Ростислава Ручко (клуби Форсаж, Саксон, Indigo).

Інші

Адреси:

  • Львів, Соборна площа
  • Івано-Франківськ, вул. Чорновола, парк ім. Т. Шевченка.

Нова мережа бістро від власників київського закладу «100 років тому вперед» – шеф-кухара Євгена Клопотенко, а також співзасновниці Нова пошта Інни Поперешнюк – стали реакцією на виклики війни, які терміново почали шукати нові можливості для розвитку. Перший з них відкрився у Львові у березні 2022-го, а другий, невдовзі, – в Івано-Франківську. Якщо у львівському закладі пропонуються повсякденні страви українського фаст-фуду, то в другому меню поєдналося з рецептами світової вуличної їжі. Так, у закладі є суп Том Ям, пампушкобургери, крильця з гострим соусом Верещака, паляниці, локшина з яловичиною та інше.

У планах ресторатора продавати франшизу нової мережі. “Так ми розповсюдимо українські смаки та сенси, але зайдемо через їжу, яку люди з різних країн вже звикли сприймати як фаст-фуд”, — заявив шеф-кухар.

інші

Чорноморка

Адреси:
  • Київ, Русанівська набережна, 10
  • Чернівці, вул. Тараса Шевченко, 23

До війни мережа Чорноморка налічувала 25 працюючих ресторанів, ще 26 – були у будівництві. На місяць компанія відкривала по чотири заклади під брендами Чорноморка, Селедочна, Анчоусна, Чебуречна. Після вторгнення росії частина закладів мережі перетворилася на ресторани Паляниця, в яких подавали безкоштовні обіди для людей літнього віку. Проте навіть під час вторгнення окупантів мережа гастролавок продовжила своє масштабування, причому не лише в Україні.

Навесні 2022 року засновниця та CEO Чорноморки Ольга Копилова відкрила перші ресторани у Молдові та Румунії, а пізніше – в Польщі. Наразі ще один заклад планується у Болгарії. Один новий ресторан мережі почав працювати і в Чернівцях на вул. Тараса Шевченко, 23, другий – у Києві на Русанівці. Станом на грудень в Києві працює 13 закладів мережі, ще по одному у Вишеньках і Бучі Київської області, Вінниці, Чернівцях ті Івано-Франківську.

Чорноморка

044 Cafe

Адреса: Київ, вул. Велика Васильківська, 85-87

044 cafe — це новий київський проект групи First Line Group (ЖЗЛ, «Любимый дядя», Італійська редакція) ресторатора Дмитра Запорожця й бренд-шефа Володимира Ташаєва. Заклад розпочав роботу на місці ресторану Eastman між станціями метро «Олімпійська» й «Палац Україна» влітку. Замість азійських страв тепер в найбільшому закладі First Line Group пропонують меню з різними позиціями: від сніданків упродовж усього дня до бургерів.

Ресторан став аналогом харківського Gorcafe 1654 в Києві, яке постраждало внаслідок ракетного обстрілу російськими окупантами. Після перемоги власники закладу обіцяє відновити і його.

Boca a Boca Jamoneria

Адреса: Київ, вул. Немировича-Данченка, 14/13

Відкритий Boca a Boca Jamoneria у Києві поєднує в собі винний магазин та іспанський ресторан. Гостям пропонують страви, розроблені валенсійським бренд-шефом Хорхе де Анхель Молінер. Кухня Boca a Boca відкрита, що дає можливість спостерігати за приготуванням страв. Особливість меню – в авторській коктейльній карті, в якій кожен знайде напій на власний смак. Фірмові страви — традиційна паелья, гаспачо, сангрія та крокетоси.

Також у закладі є винний магазин, асортимент якого представлений відомими та ексклюзивними винами з різних куточків Іспанії. У закладі Boca a Boca відбуваються винні дегустації, творчі вечори та бранчі. У якості укриття під час повітряної тривоги у закладі використовують винний льох.

Gustoso

Адреса: Київ, вул. Софіївська, 14

Ресторан італійської кухні Gustoso розпочав роботу в центрі столиці 16 червня. В закладі, розташованому на місці, де раніше працював ресторан Carpaccio, відтворили атмосферу і вишуканість кухні італійського регіону Тоскани. Інтер’єр прикрашає оливкова гама з панеллю акцентного кольору «бардо», зелень, що символізує внутрішній двір тераси італійського житла, та інші елементи, витримані у стилі цього регіону. За дизайн відповідало архітектурне бюро Олега Волосовського Loft buro.

В меню представлена італійська кухня в сучасній інтерпретації: різноманітні антипасти, брускети, салати, карпачо і тартари, піца та інше.

Sunshine Cafe

Адреса: Київ, просп. Бандери, 26 В

Соціальне кафе-пекарня Sunshine Cafe – це перший заклад у столиці, де працюють люди з ментальною інвалідністю. Запустила проект керівниця ГО «Сонячні люди» Аліна Живаго у вересні. У закладі, розташованому в гіпермаркеті Metro, працюють піцейола, пекарі й бариста. Відвідувачі можуть бачити процес роботи на відкритій кухні. У меню кафе – 14 видів піци. Частину хліба передаватимуть малозабезпеченим людям, теробороні та ЗСУ. Також доступна доставка.

Кііт

Адреси:

  • Львів, вул. Руська, 3
  • Львів, вул. Богдана Лепкого, 6
  • Київ, вул. Еспланадна, 30

На початку квітня переселенці з Ірпеня, Бородянки та Ніжина – Сергій Стоян, Іван Демченко та Дарина Мазур – відкрили у Львові “віконце” з кавою та пирогами. Завдяки соціальним мережам точка, в якій готують каву, галети та пироги, миттєво стала популярною. «Коли ми сюди приїхали, то шукали роботу, але нічого не могли знайти. Мали при собі деякі гроші. Могли жити у Львові кілька місяців, нічого не роблячи або щось собі придумати. Вдома ми втратили все, що могли. Чому б не ризикнути – вирішили почати свою справу», – розповідає Іван.

Заклад «Кііт» отримав назву на честь кота одного з власників, якого також привезти до Львова. Пізніше ще одну кав’ярню Kііт запустили у Львові на Богдана Лепкого, а пізніше вже й у столиці – біля Палацу спорт. Наразі там подають кавові напої, веганські галети та пироги.

Mimosa Brooklyn Pizza у Черкасах

Адреса: Черкаси, вул. Святотроїцька, 42

Перший заклад Mimosa Brooklyn Pizza, який спеціалізується на піці тривалого періоду ферментації, пасті й сніданках, відкрили ще у 2017-му в Києві на Бессарабці. За іронією долі, масштабуватися він почав вже під час війни. “У 2020-му зустрілися. Потиснули руки. Збудували місце в центрі під себе. Довго запускалися. Планували відкриття на початку березня 2022-го. Вийшло інакше», – розповів співвласник закладу Ігор Сухомлин.

В Черкасах ресторан італійсько-американської кухні Mimosa Brooklyn Pizza почав роботу у вересні. В меню пропонують піцу з гострим медом, грушею, картоплею фрі й страчателою, також є закуски, основні страви й десерти.

100-й заклад Döner Маркет від МХП

Розширити мережу до сотні закладів харчування – ще треба зуміти, навіть якщо це заклади вуличної їжі. Компанії МХП з її шаурменними Döner Маркет це вдалося, причому під час війни. Ювілейна точка запрацювала у відновленому після ворожого обстрілу київському ТРЦ Retroville. В ній пропонують шаурму та донери, які готують з м’яса «Наша Ряба» та Skott Smeat від МХП, а також нагетси, сирні палички, картоплю фрі та інші страви.

Перша точка бренду була відкрита в Києві у вересні 2020 року. Зараз заклади мережі працюють  у різних населених пунктах 15 областей України. МХП паралельно відкриває Döner Маркети у двох форматах: власні й франчайзингові.

Station Pizza

Адреса: Київ, вул. Ярославів Вал, 30

Пройшли майже непоміченими відкриття й деяких закладів перед самим початком повномасштабного вторгнення росіян. Наприклад, успішне масштабування мережі піцерій Station Pizza, яка відкрила в лютому другий свій заклад. Station Pizza працювала на доставку з весни 2021-го, проте потім почали розвивати й повноцінні ресторани. Їх співзасновники – Дмитро Зубков, Вікторія Рейнікова (Bureau Business Ideas) і Дмитро Смирнов.

Station Pizza відкрили в будівлі 1917 року на розі вулиць Ярославів Вал і Гончара. Раніше в цьому приміщенні працював рибний ресторан Пена. В основі меню закладу неаполітанська і нью-йоркська піца, а також паста.

Читайте також

В Україні з початку війни закрилося близько 7000 ресторанів та кафе


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку