Новини food&beverage: McDonald’s, Gabar, Чорноморка, лідери за кількістю відкритих закладів у 2024 році та інше

Новини food&beverage: McDonald’s, Gabar, Чорноморка, лідери за кількістю відкритих закладів у 2024 році та інше

1 день тому
  502
Дарія Осіїк

Відкриття McDonald’s біля АЗК Grand Petrol у Києві, два нових заклади Gabar, устричні автомати від мережі Чорноморка, 120 закритих закладів у Києві за 2024 рік, а також ресторанні мережі, які відкрили найбільшу кількість закладів минулого року.

McDonald’s відкрив новий ресторан на АЗК при в’їзді до Києва

У Києві відкрився новий ресторан McDonald’s — на перетині проспекту Миколи Бажана та Харківського шосе одразу при в’їзді в місто з Бориспільської траси. Це 109-й заклад мережі, що працює в Україні, та 124-й загалом (включно з 15, що тимчасово зачинені з вимог безпеки). Цей McDonald’s став останнім новим закладом, який компанія відкрила у 2024-му.

Новий заклад збудували у співпраці з компанією АЗК Grand Petrol, яка стала вже четвертим партнером McDonald’s серед АЗК. Формат такої співпраці дозволяє компанії формувати широкий комплекс сервісів в одній локації та дає клієнтам можливість отримати одразу кілька послуг: заправити авто та посмакувати улюблені страви.

Ресторан розташований в окремій одноповерховій будівлі за адресою проспект Миколи Бажана, 19 Б за 5 хвилин пішки від станції метро Бориспільська. Загальна площа ресторану — 465 кв. м. У залі є 116 посадкових місць, а на терасі – ще 68. Також у закладі буде спеціальне місце для людей на кріслах колісних. А для велосипедистів поруч із літньою терасою є своя велопарковка.

З першого дня роботи відвідувачі мають змогу замовити страви на касі, на терміналах самообслуговування та з послугою McDelivery з 7:00 до 23:00. Для автомобілістів із 5:00 до 23:00 працюватимуть дві лінії McDrive з окремими паркомісцями, де зручно зачекати на замовлення. Заклад оснащений генератором, як і в майже 90% ресторанів McDonald’s по всій Україні, тому обслуговування триватиме й під час відключень електрики.

Новий ресторан забезпечує близько 100 робочих місць. Всього у McDonald’s в Україні працює близько 10 000 співробітників.
Як і решта McDonald’s в Україні, заклад працюватиме за розширеними правилами безпеки. Під час повітряної тривоги ресторан зачиняється, аби працівники та відвідувачі могли перейти в найближче укриття, і відкривається протягом години після відбою.

Нові заклади Gabar у Вінниці та Рівному

10 січня 2025 року відбулося відкриття нового закладу мережі у Вінниці за адресою: вул. Скалецька, 35. 

Це франчайзингова точка мережі. Заклад має площу понад 140 кв. м і розрахований на 44 особи. Він розміщений неподалік госпіталю та місцевого ринку Урожай на перехресті, де є великий потік людей. Вінницький Gabar забезпечує 10 робочих місці та має автономне джерело живлення, щоб навіть у блекаут клієнти могли скуштувати гарячі страви.

У середині січня 2025-го у тестовому режимі запрацював Gabar у Рівному за адресою: Князя Романа, 13. Це десята точка мережі, яку відкрили франчайзі.

Заклад знаходиться на першому поверсі цокольного приміщення багатоповерхівки, де чимало студентської молоді, молодих сімей та працівників різних сфер. За словами франчайзі, відправною точкою для купівлі франшизи була ідея знайти формат для харчування футболістів клубу Верес, а це два склади команди – 40 гравців – і є ще учні академії, де займаються діти та потім і відкриття закладу для мешканців міста.

«У Рівному не вистачало закладу подібного формату, адже ми відрізняємось від класичного закладу фаст-фуду тим, що маємо лінійку домашньої та ресторанної їжі, а також у нас чимало салатів і солодких десертів. Люди, які заощаджують свій час, поспішають з роботи додому чи займаються вихованням дітей, можуть прийти, замовити їжу, взяти з собою і бути впевненим, що їдять домашні страви за доступною ціною», – розповідає представниця франчайзі Катерина Літвінчук.

Також за підсумками голосування аудиторії, яка пришла на тестове відкриття, отримали понад 95% схвальних відгуків про формат закладу і страви. Тож незабаром буде офіційне відкриття.

Чорноморка встановлює устричні автомати

Перший автомат вже запустили в закладі на Подолі. Спершу устриці будуть видавати в ресторані так, як зручно гостю: їх можна зʼїсти на місці або забрати з собою. Біля автомата також є устричний бар, де можна взяти соуси, тартар і напої. 

Автомат зберігає устриці так само як і в закладах мережі: живими у морській воді. Температура в автоматі 8-9 градусів, яку контролює спеціальне обладнання. Планують, що устриці будуть завантажувати в автомат як мінімум раз на день.

Автомати планують встановити на АЗС, вокзалах, у бізнес-центрах і ресторанах мережі. Обладнання обирали, зважаючи на досвід роботи з подібними басейнами в ресторанах.

Перший устричний автомат розробило українське підприємство Avangard. Пристрій вміщує до 240 живих устриць, має сенсорний екран для вибору та оплати, а також механізм видачі устриці з води.

«Ми обмірковуємо створення подібних рішень для інших видів морепродуктів», – каже команда. Крім того, устричний бар із вендинговим автоматом на Подолі тестуватимуть як можливий напрямок франшизного бізнесу. Команда планує впродовж декількох місяців встановити ще кілька автоматів не у своїх ресторанах. Також хочуть реалізовувати проєкт і за кордоном.

Компанія хоче відкрити перший магазин Чорноморка онлайн. Це буде новий формат у вигляді місця для смаження та видачі риби. Відвідувачі зможуть замовити рибу, яку приготують «з-під ножа» з індивідуальними доповненнями та консультацією рибного сомельє. Пілотний магазин почне працювати 31 січня у ЖК «Варшавський» за адресою вулиця Олександра Олеся, 2-Б.

За 2024 рік в Києві закрилось близько 120 ресторанів та кафе

Директор аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова проаналізувала на своїй сторінці у Facebook ситуацію на ресторанному ринку Києва та чому відбуваються численні закриття закладів. RAU пропонує ознайомитися з основними висновками.

Експертка звернула увагу на те, що протягом 2024 року у Києві закрилось близько 120 ресторанів та кафе. І хоча Київ лідирує, однак не є виключенням, оскільки у Львові минулого року закрилось чи знаходились на етапі продажу близько 50 закладів.

У столиці не витримали перевірки реаліями:

  • Нові заклади з яскравими ідеями, які не встигли злетіти, оскільки не мали достатньо грошей та часу;
  • Нові заклади з неправильною концепцією, не в тому місті та не з тими цінами;
  • Старі заклади, які вже дійсно стали застарілими, грошей на відновлення не було, а власники не готові були щось змінювати;
  • Давно вже працюючі заклади, які закрились, щоб провести ребрендинг та відновитись в новому форматі. “Комусь це навіть вдалося”, – зазначила Насонова;
  • Заклади “в місцях, які раптом стали нещасливими”: наприклад, ТЦ, з яких виганяють під час тривог, місця де поряд прилітало, або бізнес-центри, де люди так і не з’явились;
  • Ресторани та кафе, які виглядають успішними (з великою кількістю відвідувачів та підписників та у соцмережах), але насправді потерпають через фінансові труднощі  – зростання оренди, податків, заробітних плат, високі комунальні платежі, а також здорожчання продуктів.  Далеко не у всіх вистачає сил з цим боротись.

“Свою роль зіграли й зовнішні фактори, як-то відключення електроенергії, тривоги, мобілізація, і загалом війна. Платоспроможність падає, і людей з грошима на всі заклади не вистачає. Тому найкращі гості залишаються найуспішнішим. Але таких щасливчиків у Києві близько 15% ринку”, – резюмувала Ольга Насонова.

Хто з рестораторів відкрив найбільше закладів за 2024 рік — дослідження Poster

Система автоматизації закладів Poster на каналі «Реве та стогне ресторатор» опублікувала результати опитування власників українських ресторанних компаній про кількість нових локацій їхніх проєктів, які відкрились за 2024 рік. Відповідно, було складено рейтинг з топ-10 лідерів.

В компанії Poster розпитали власників мереж Галя Балувана та CoffeeArt про інші проєкти, які вони розвивають, а Lviv Croissants та Чорноморка — про міжнародну експансію, а також дізнались про відкриття Gastrofamily та McDonald’s.

Очолює рейтинг мережа Pizza Day, яка застосовує штучний інтелект, зокрема для обслуговування клієнтів, покращення роботи відділу маркетингу та продажів. Результат роботи мережі в минулому році – 81 новий заклад.

Галя Балувана на другому місці в рейтингу з 70 відкритими локаціями в Україні. Також компанія продовжує розвивати інші проєкти: заклади Gabar (9 нових локацій), польську франшизу Wesola Pani (40 нових локацій) та MultiCook за кордоном (150 нових локацій).

В трійку лідерів входить також майстерня смачного та натурального морозива Файні Льоди, яка сім років тому почала розвиток у Львові й станом на сезон 2024 року вже була представлена у 30 містах та 12 областях України (загалом більше 120 локацій). За 2024 рік було відкрито 53 нових точки.

Запорізька мережа кав’ярень CoffeeArt на шостому місці з 26 новими локаціями. Власники відкрили й інші проєкти: Rubimjarim — 7 нових закладів, Mlyny — 2 нових заклади, Mavra — 1 новий заклад.

Lviv Croissants зайняли дев’яте місце з 22 новими ресторанами. Ще компанія відкрила по одному закладу в Польщі, Словаччині, Чехії та США. У 2024 році Lviv Croissants були більше зосереджені на міжнародній експансії, тому кількість локацій відкритих в Україні нижча, ніж зазвичай.

Gastrofamily відкрили сім закладів в Україні та два в Польщі. Почався рік з ресторану Барсук у Києві на Лук’янівці, якому за п’ять днів до відкриття вибуховою хвилею винесло вікна та пошкодило техніку. Вікна швидко замінили, пошкодження полагодили, й продовжили роботу. Потім відкрили шість барів Білий Налив в Україні (Біла Церква, Луцьк, Рівне, Ірпінь, два у Києві) та два у Польщі (Варшава, Гданськ).

За 2024 рік McDonald’s відкрили в Україні вісім закладів. Це навіть на два заклади більше, ніж планувала компанія. Серед нових ресторанів — заклади в Чернівцях, Одесі, Львові, Боярці, Ковелі, Вінниці та два у Києві. Загальна сума інвестицій — $29 млн.

Чорноморка відкрила п’ять закладів в Україні, чотири у Європі та один заклад Устриці та Гуси.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку