
Допомога дітям Героїв: «Вухастик» долучився до благодійної ініціативи від Антошка


17 травня 2025 року відбувся третій щорічний Львівський ярмарок смаку — подія, яка стала традиційною платформою для зустрічі виробників сертифікованих органічних та крафтових молочних продуктів з усієї України, а також локальних виробників Львівщини зі споживачами, рестораторами, представниками HoReCa та ритейлу.
У заході взяли участь понад 50 виробників із 15-ти областей України, включно з виробниками і з регіонів, що найбільше страждають від наслідків війни — Харківщини, Сумщини, Миколаївщини, Одещини.
Відвідувачі мали змогу скуштувати сири, нагороджені на міжнародному сирному конкурсі World Cheese Awards, придбати різноманітні органічні молочні та мʼясні продукти, мед, чаї, овочі, горіхи, крупи, вино та багато іншого, зокрема вироблену ремісниками Львівщини продукцію, та взяти участь у дегустаціях, майстер-класах, вікторинах, поспілкуватися з підприємцями та насолодитися гастрономічними смаками з різних куточків України. З переліком виробників можна ознайомитися за посиланням.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Уже втретє Швейцарія в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) підтримує цей захід. Фелікс Бауманн, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова, зазначив: «Швейцарія вже третій рік поспіль підтримує Львівський ярмарок смаку, і нам особливо приємно бачити, що, незважаючи на надзвичайно складні обставини, ярмарок зростає як кількісно, так і якісно. Ця подія демонструє гастрономічні надбання не лише Львівщини, а й найбільш постраждалих регіонів, що долучаються до таких заходів — це Харків, Миколаїв, Суми та Одеса. Ми продовжимо фокусуватися на підтримці українського аграрного сектору, зокрема на створенні торгівельних можливостей для малих та середніх підприємців органічного та молочного секторів України».
У Міністерстві аграрної політики та продовольства України додали, що Львівський ярмарок смаку вже став чудовою традицією, яка щороку об’єднує найкращих виробників української харчової продукції — молочної, органічної та крафтової.
«Вдячні Швейцарії за підтримку, всім партнерам та співорганізаторам на національному, регіональному рівнях, громадським об’єднанням та надавачам послуг в молочному та органічному секторах за таку залученість та синергію на Львівському ярмарку смаку. Цьогорічна подія демонструє значне зростання кількості учасників, що свідчить про активний розвиток малого та середнього сегмента виробництва. Ми розуміємо, що європейська модель економіки базується на малому та середньому бізнесі, і саме тому підтримка таких виробників є нашим пріоритетом на шляху інтеграції України до ЄС. Важливо, щоб унікальна українська продукція була не лише визнаною на міжнародних ринках, а й доступною для українських споживачів у повсякденному житті», — сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
«Львівський ярмарок смаку — це не лише гастрономічна подія. Це — платформа підтримки малого та середнього бізнесу, демонстрація невичерпного потенціалу наших українських та локальних виробників, символ незламності та відновлення України. Серед учасників ярмарку сьогодні — ветерани війни, внутрішньо переміщені особи, наші підприємці, які попри всі виклики продовжують працювати, творити і дивувати. Дозвольте подякувати нашим міжнародним партнерам — представникам посольства Швейцарії та швейцарсько-української програми “Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України” за дружнє плече та сталу підтримку малого і середнього бізнесу, за віру в український потенціал і спільну працю над відновленням нашої країни. Хочу також подякувати всім виробникам за вашу відданість справі», — наголосив заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко.
Юрій Холод, в.о. голови Львівської обласної ради, зазначив, що проведення ярмарку дуже важливе для Львівщини та місцевих підприємців.
«Особлива подяка уряду Швейцарії за постійну підтримку таких заходів. Ми щиро сподіваємося, що це не останній ярмарок і що надалі кількість учасників ярмарку буде збільшуватись. Та найбільша вдячність нашим підприємцям — людям, які не опустили руки навіть у найскладніші часи війна. Вони продовжують працювати, виробляючи український продукт, і це заслуговує на величезну повагу», — сказав він.
Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese в Ardis Group, зазначила: «Наша місія — розвивати культуру споживання якісного сиру, підтримувати локальних виробників і сприяти формуванню професійної сирної спільноти. Цьогорічна подія вкотре підтвердила: українські споживачі дедалі більше цінують прозорість походження продукту, довіру до виробника та культуру усвідомленого споживання. Також приємно спостерігати, що у ярмарку вже зʼявилися свої постійні гості, які спеціально приходять на захід за продукцією з різних регіонів країни».
«Львівський ярмарок смаку — це унікальна можливість для органічних виробників не лише представити свою продукцію споживачам, але й отримати зворотний зв’язок, налагодити нові партнерства та зміцнити позиції на ринку. Такі заходи допомагають формувати культуру свідомого споживання, сприяють популяризації органічних продуктів та підтримують розвиток малого і середнього бізнесу України», — наголосила у вітальному слові Наталія Чоловська, президентка Львівської міської громадської організації Екотерра.
Унікальну гастрономічність цьогорічного заходу також підкреслила зона майстер-класів з дегустацією, серед яких були:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Львівський ярмарок смаку вчергове показав: українські органічні та молочні крафтові продукти мають потужний потенціал як на внутрішньому ринку, так і за його межами. Події такого масштабу об’єднують виробників, експертів, споживачів, органи державної влади та міжнародних партнерів довкола спільної мети — розвивати культуру споживання, підтримувати локальну економіку та просувати Україну як країну сильних гастрономічних традицій і нових смакових відкриттів.
Львівський ярмарок смаку організовано Львівською міською громадською організацією Екотерра, департаментом ProCheese від Ardis Group під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України за сприяння Львівської обласної військової (державної) адміністрації, Львівської міської ради та за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). Медіапартнер заходу: OrganicInfo.ua