Топ-10 найкращих ресторанів світу за версією The World’s 50 Best Restaurants 2022

Топ-10 найкращих ресторанів світу за версією The World’s 50 Best Restaurants 2022

22.07.2022 08:45
  8112
Микола Маранчак

Копенгагенський ресторан Geranium названо найкращим рестораном у світі за версією міжнародного рейтингу гастрономічної індустрії The World’s 50 Best Restaurants від журналу Restaurant Magazine. Чим унікальний заклад та хто ще потрапив у вибір року експертів.

The World’s 50 Best Restaurants – один з найвпливовіших світовий рейтинг гастрономічної індустрії, який є орієнтиром для мільйонів гурманів. Рейтинг існує вже 18 років і складається на основі опитування понад тисячі шеф-кухарів, ресторанних критиків, кулінарних оглядачів та рестораторів із різних країн. До нього можуть потрапити абсолютно будь-який заклад – хоч у лісах Амазонії чи Гімалаях, незалежно від кількості зірок Michelin. Цього року церемонія нагородження відбулася 19 липня у Лондоні. RAU пропонує познайомитися з десяткою найкращих закладів харчування, визнаних експертами у 2022 році.

Geranium

Місцезнаходження: Копенгаген, Данія

У 2016 році Geranium став першим данським рестораном, який отримав три зірки Michelin. З того часу співвласники закладу Расмус Кофоед та Серен Ледет ніколи не зупинялися в експериментах з новими стравами. На початку 2022-го Geranium зробили вільною від м’яса зоною, тож тепер страви в ресторані готують виключно на місцевих морепродуктах та фермерських овочах Данії й інших скандинавських країн. Ресторан Geranium знаходиться на восьмому поверсі футбольної арени «Паркен» у Копенгагені. Інтер’єр закладу оздоблений камінами, натуральним світлим деревом та елегантною сірою гамою з білими та янтарними акцентами й квітами.

geranium

Central

Місцезнаходження: Ліма, Перу

5-зірковий ресторан Central – флагманський заклад перуанського шеф-кухаря Вірджиліо Мартінеса Веліса. Ресторан славиться своєю сучасною інтерпретацією традиційної перуанської кухні. Кожні півроку шеф-кухар кардинально змінює меню, але до нього завжди включені такі місцеві делікатеси, як риба пайче та гребінці, що водяться в Амазонці, а також тушковане порося й козеня. Під час їх приготування клієнти можуть спостерігати за фантастичним кулінарним шоу на кухні через величезне скло.

central

Disfrutar

Місцезнаходження: Барселона, Іспанія

Назва цього закладу перекладається без зайвої скромності, як “насолода”. Ресторан Disfrutar розташований у самому серці барселонського району Ешампле. Сучасна авангардна кухня Disfrutar представлена трьома дегустаційними сетами: з 18, 25 та 32 страв, кожна з яких характеризується вишуканою оформленістю із середземноморським колоритом. За рішенням співзасновників закладу Матеу Касаньяс, Оріоль Кастро і Едуард Ксатрук опис страв у мені відсутній, тож клієнтам пропонують обирати їх на осліп. Дизайн Disfrutar наповнений великою кількістю кераміки – таким чином заклад віддає данину історії Середземномор’я.

Disfrutar

Diverxo

Місцезнаходження: Мадрид, Іспанія

Ресторан Diverxo – незвичайний заклад, прихований в емігрантському районі Мадрида. Його інтер’єр більше нагадує аматорську художню галерею, ніж тризірковий ресторан: стеля та стіни ресторану вкриті зграями чорних метеликів, на столах встановлені фігури літаючих свиней, а винний льох «охороняють» величезні металеві мурахи. Дегустаційне меню з 12 страв від шеф-кухара Дабіза Муньоса, який заснував Diverxo, складається зі страв в азійському стилі, приготовленими з автентичних іспанських інгредієнтів. Муньос не вірить, що є момент, коли закінчується солоне і починається солодке, тому його десерти мають багато дивовижних смаків.

Diverxo

Pujol

Місцезнаходження: Мехіко, Мексика

Засновник Pujol Енріке Олвера був одним з перших шеф-кухарів у Мексиці, хто модернізував мексиканську кухню. Саме традиційні для місцевої вуличної їжі рецепти та інгредієнти перетворили Pujol на культовий заклад на гастрономічній карті світу. Два дегустаційні меню по сім страв кожне обігрують базові елементи, без яких неможливо уявити мексиканську кухню. В основі першого меню лежить маїс у всіх його видах, а друге – будується навколо дарів моря. Альтернативний варіант – найширший асортимент такос, в якому шей-кухар закладу просто не має меж фантазії. В ресторані панують геометрія ліній, скло та дерево, підсвічені природним світлом, що проникає крізь вікна.

Asador Etxebarri

Місцезнаходження: Ачондо, Іспанія

Кам’яна будівля ресторану Asador Etxebarri знаходиться у передгір’ях іспанської Країни Басків. Тут усі страви готуються на грилі, у тому числі, навіть десерти мають присмак вогню. Співвласник і шеф-кухар закладу Віктор Аргінсоніc дуже любить займатись барбекю, тож його рідко можна побачити поза кухнею. Серед ключових шедеврів ресторану соковиті креветки паламос, величезний стейк томагавк і копчене морозиво з присмаком димку, яке Віктор готує, нагріваючи молоко над вугіллям. Усім цим можна насолодитися у поєднанні з панорамним краєвидом на гори та худобу.

Casa do Porco

Місцезнаходження: Сан Пауло, Бразилія

Заклад A Casa do Porco, що португальською означає «Будинок свині», названий так через меню, зосереджене на стравах зі свинини у всіх її формах. За останні роки ресторан адаптувався до мінливих дієтичних вимог, запровадивши вегетаріанське меню зі їдлом, як-от грибні суші чи сирні шкварки. Вигадливо оформленим закладом керує команда з подружжя Джефферсон і Джанайни Руеда. Цікаво, що пара також керує мережею кіосків з хот-догами та морозивом.

asa-Do-Porco

Lido 84

Місцезнаходження: Гардоне-Рив’єра, Італія

Ресторан Lido 84 розташований на березі озера Гарда в північній Італії, тож приголомшливий вид на озеро чудово доповнює їжу та гостинність братів Ріккардо та Джанкарло Каманіні. В закладі можна знайти одне класичне та одне інноваційно-креативне дегустаційне меню. Страви Lido 84 базуються на вилові озера Гарда та смаколиків із зелених пасовищ регіону. Зіркою меню є страва з макаронів рігатоні, приготованих у свинячому міхурі з сиром пекоріно. Коли Каманіні придбали територію під ресторан у 2014 році, на цій ділянці розташовувався ретро-басейн просто неба або лідо, заснований у 1984 році. Асоціативну назву вирішили зберегти.

Lido 84

Quintonil

Місцезнаходження: Мехіко, Мексика

Власники невеликого ресторану Quintonil – подружжя Хорхе Вальехо та Алехандрі Флорес – поєднують у своєму закладі прогресивну мексиканську кухню з традиційними локальними продуктами. До рецептури страв входять кактуси, кукурудза, зелень та різні овочі з власного саду, що знаходиться поза будівлею. У 2020 році Quintonil отримав оновлення дизайну й нову зону для відпочинку біля стійки бару, де пропонують захоплююче меню з тако на основі комах із мурахами чикатанами, та видом на відкриту кухню. Головна їдальня розділена на дві секції: затишну вхідну зону та секцію, прикрашену мексиканськими витворами мистецтвам і мансардним вікном.

Quintonil

Le Calandre

Місцезнаходження: Рубано, Італія

Ресторан Le Calandre – найстаріший у першій десятці рейтингу. Заклад був відкритий у 1981 році Ермініо Алаймо і Рітою Кіметто, а у 2003 завдяки старанням їхніх синів, Макса і Рафа Алаймо, отримав світову популярність, у тому числі, третю зірку Michelin. Це зробило Макса в його 28 років наймолодшим шеф-кухарем, хто отримав таку відзнаку. У затишній атмосфері команда ресторану втілює в життя девіз сім’ї Алаймо: «Дбати про кожного клієнта так, як про самого себе, навіть у дрібницях».

Читайте також

Їсти подано: нові ресторани, які відкрилися під час війни у Києві та інших містах України


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку