Темні часи: як працюють ресторани при відключенні світла

Темні часи: як працюють ресторани при відключенні світла

26.10.2022 08:45
  2294
Костянтин Симоненко

Як тимчасове відключення світла вплинуло на позиції в меню, швидкість обслуговування відвідувачів та технології приготування блюд.

Цей матеріал доступний російською мовою

Директор аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова поділилася у Facebook своїми спостереженнями про те, що змінилося в роботі ресторанного бізнесу в Україні внаслідок довготривалих і частих відключень електроенергії. RAU приводить її тези.

Масовані обстріли критичної інфраструктури та, як наслідок, відключення світла стає черговим випробуванням для ресторанного бізнесу. Відвідуваність закладів в різних містах зменшилась майже вдвічі останнім часом.

  1. Багато рестораторів суттєво зменшили кількість позицій у меню, щоб не псувались продукти під час відключень. Все свіже – тільки продукти привезли, одразу приготували та продали. Робити запаси зараз не на часі, і гості поступово звикають, що в меню є далеко не все.
  2. Часті затяжні тривоги впливають на персонал, який не може потрапити на роботу чи просто боїться їхати. А коли не вистачає персоналу – все готується довше, або ресторан взагалі не може відкритися.
  3. Хто не встиг замінити обладнання на сучасне, наприклад, індукційні плити – той пасе задніх. Тенденція енергозбереження не нова, а зараз актуальна навіть для великих ресторанів. Хтось вже закупив дизельні генератори або кавоварки на керосині.
  4. Їжу можна готувати не тільки на плиті чи в духовці. Наприклад, в мережі Pestocafe розробили спеціальне меню на такий випадок. В ньому салати з гарбузом, з лососем, мясні та сирні антипасті, пиріг з гарбузом та бакський чізкейк, гарячий чай – поки гріє термопот. Подібне “меню при свічках” можна зустріти і в інших містах.
  5. Працюють заклади, які мають мангали на вулиці. Шашлик не потребує електрики, і тягнуться люди до живого вогню грилю. І тепло, і м’ясо є. Навіть шаурма на мангалі користується великим попитом.
  6. Освітлений свічками зал ресторану – чарівне місце, яке притягує відвідувачів. І тут відсутність світла – навіть перевага. В такій атмосфері суттєво зростають продажі алкоголю, в деяких закладах навіть вдвічі. В темряві люди люди більше п’ють, як відомо. Тому бари, особливо розташовані у підвальних приміщеннях, можуть виживати взагалі без світла.
  7. Термінали, на жаль, без електрики не завжди працюють, тож треба мати запас готівки.

Читайте також –

Ольга Насонова: На ринку залишаться лише гнучкі як змії ресторатори та проекти


До останніх новин До популярних новин Підписатись на TG канал

Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Три супермаркети Сільпо увійшли до переліку найкращих магазинів Європи за дизайном (фотоогляд)

Три супермаркети Сільпо увійшли до переліку найкращих магазинів Європи за дизайном (фотоогляд)

До вибору найкращих супермаркетів Європи за версією конкурсу Europe’s Finest Store 2025 потрапили три дизайнерські супермаркети...
time icon  
  938
Усі новини ринку