
Який Київ на смак: як райони столиці формують свій гастропрофіль


Перший McDonald’s у Білій Церкві, нові Salateira у ТРЦ Ocean Plaza та ТРЦ Respublika Park, а також Darkkitchen Salateira, відкриття кафе-пекарня Хлібний у ТРЦ Aladdin, новий концепт Юність та інші новини сфери food&beverage.
Цей матеріал доступний російською мовою
3 грудня у Білій Церкві відкрився перший ресторан McDonald’s за адресою вул. Леванєвського, 53 К. Новий одноповерховий заклад площею 393 кв. м вмістив 97 гостьових місць у залі та 146 на літній терасі. Ресторан обладнаний сервісами McDrive та McDelivery, а також тут обладнано кімнату для кур’єрів. Прискорити замовлення дозволяють десять терміналів самообслуговування – на великих екранах можна розглянути страви та вибрати за смаком без очікування у черзі. Для зручності відвідувачів касова зона розділена на дві частини для замовлення та видачі, а працівники сервісу можуть принести замовлення на стіл. Докладніше розглянути ресторан можна тут.
Це відкриття відповідає стратегії посилення присутності компанії у регіонах, яку McDonald’s оголосив на початку року. У 2021 році компанія також відкрила ресторани у Луцьку, Івано-Франківську, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та селі Гора.
Крім того, новий ресторан McDonald’s відкриється у найбільшому харківському ТРЦ Planeta Mall за адресою Кільцевий шлях, 4. Заклад загальною площею 557 кв. м, буде представлено у новітньому форматі мережі: з терміналами самообслуговування, новим принципом роботи касової зони з поділом замовлень та їх отримання, обслуговуванням за столиком та багато іншого. Договір оренди підписаний за допомогою ексклюзивного брокера проекту – компанії UTG. McDonald’s у Planeta Mall розташується на першому поверсі фасадної частини ТРЦ.
Новий ресторан покликаний замінити собою перший заклад у місті (і третій в Україні), який був відкритий на Павлівській площі 12 червня 1997 року. Останнім днем його роботи стало 15 грудня 2021 року. Як повідомили в компанії, ресторан потребував повної модернізації, тому вигідніше було б відкрити новий заклад у сучасному форматі та в іншій локації Харкова.
Як повідомив співзасновник мережі ресторанів Salateira Олександр Савілов на своїй сторінці Facebook, 5 листопада відчинила свої двері нова точка Salateira на фуд-корті ТРЦ Ocean Plaza. Інтер’єр нового ресторану Salateira виконаний у новому фірмовому стилі з акцентом на природні матеріали. За приготуванням страв можна буде спостерігати прямо через панорамні вікна на кухню. Заклад представляє успішний формат fast-casual, що базується на вільному виборі інгредієнтів на смак гостя. У меню входять салати, пасти, круасани, равіолі, авторські десерти, супи та напої.
Буквально через тиждень, 12 листопада, також розпочала роботу Salateira у ТРЦ Respublika Park. Цей заклад став 18-м в Україні та 23-м у мережі. Нагадаємо, компанія має в своєму розпорядженні 17 точок у Києві, 1- у Дніпрі, а також 5 за кордоном – у Мінську (Білорусь). Крім того, на початку грудня компанія повідомила про відкриття нової “хмарної кухні”, яка готуватиме для доставки.
Компанія Dragon Capital Property Management продовжує реконцепцію ТРЦ Aladdin, у рамках якої у листопаді було відкрито нове кафе-пекарня «Хлібний». Як повідомили RAU в керуючій компанії комплексу, новий орендар зайняв площу близько 250 кв. м, має окремий фасадний вхід для зручності відвідувачів. Особливість інтер’єру полягає у стилізації під покажчики у метрополітені радянських часів.
11 грудня ресторатор Алекс Купер написав на своїй сторінці у Facebook про відкриття нового проекту Юність – міського кафе з піцею у міському саду Одеси (одразу за входом з вул. Преображенської). Окрім піци тут відвідувачам пропонують випічку та торти, а також фірмові бургери та сніданки цілий день. Нагадаємо, у ресторатора вже є мережа ресторан-барів у стилі 90-х під назвою Молодость в Одесі, Києві та Харкові.
Крім того, на початку грудня у Києві на вул. на Мазепи 5А ресторатор запустив ще один проект, який починався як звичайна шаурменна і в результаті перетворився на Shalom на 120 місць на двох поверхах: ізраїльське міське кафе на першому поверсі та коктейльний бар на другому.
Співзасновник Kyiv Food Market та Odesa Food Market називає це закладом нового формату. В інтерв’ю The Village Ukraine він висловив надію, що цей формат спрацює як свого часу вдалося “окультурити” формат закладів з танцями під музику 90-х або занесення в Україну тренду зі створення фуд-холів.
Новий проект він реалізує разом із співзасновником компанії “Верес” Андрієм Родіонцевим. Для початку формат запустили та перевірили на корнері в Odesa Food Market. Незабаром планують запустити окремий формат із Shalom-кіосками: неподалік (в радіусі 3-4 км) від ресторану відкрити кілька невеликих закладів.
Як повідомляє сайт Mmr.ua, платформа TikTok об’єдналася з Virtual Dining Concepts та Grubhub, щоб за допомогою TikTok Kitchen втілити у реальність мрії тих, хто хотів спробувати страви з TikTok. На початку наступного року в США з’являться ресторани, що працюють лише на доставку, які пропонують вірусні продукти через додаток. Передбачається, що TikTok відкриє 300 ресторанів, а доставка буде доступна з березня. До кінця року кількість локацій може перевищити 1000. Згідно з повідомленням TechCrunch, у першому меню будуть представлені найпопулярніші страви, зокрема паста із запеченою фетою, смеш-бургери, кукурудзяні реберця та чіпси з макаронів. Меню змінюватиметься, щоб відображати нові рецепти, які стали вірусними, хоча ще невідомо, чи будуть якісь страви постійно представлені в меню.
Доходи від продажів підуть творцям страв, хоча це може бути не так просто, тому що невідомо хто точно створив ці рецепти. У таких випадках неясно, як додаток визначатиме, хто отримає виплату.
28 листопада відбулася церемонія нагородження дев’ятої національної ресторанної премії Сіль. Як повідомляється на сайті НВ, у Києві вручили мідні сковорідки найкращим ресторанам, кафе, барам та пабам України. Цього року за перемогу у 17-ти номінаціях премії змагалися 145 закладів із 22-х міст України.
Цього року нагороди отримали найкращі заклади Києва, Одеси, Львова та Львівської області.
Найкраще міське кафе
Найкращий ресторан національної кухні
Найкраща кав’ярня
Найкращий заміський ресторан
Найкращий винний бар
Найкращий ресторан азійської кухні
Найкраща кондитерська
Найкращий пивний ресторан
Найкращий ресторан із винною картою
Найкращий ресторан при готелі
Найкраще кафе-пекарня
Найкращий ресторан української кухні
Найкращий пивний бар
Найкращий м’ясний ресторан
Найкращий бар
Вибір журі
Відкриття року
Нагадаємо, переможців 2021 року визначило журі, у складі представників українського ресторанного бізнесу: ресторатори, експерти ресторанної індустрії, керівники та керуючі відомих компаній, топ-менеджери, тренери та лектори, бренд-шефи, сомельє та інші.
Читайте також –
Огляд новин food&beverage: Shell Café, Royal Donuts, McDonald’s, Burger King, Salateira та інші