В “карантин вихідного дня” бари й ресторани не дорахуються понад 40% виручки – дослідження Poster
За даними дослідження компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster, на суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування.
Цей матеріал доступний російською мовою
Як повідомили RAU в компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster, у вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари – 40%, піцерії і кальянні – 35%, фаст-фуд – 31%, кондитерські – 30% . Про це свідчать дані відповідного дослідження.
Найменше залежать від вихідних днів кав’ярні та пекарні, але й для них виручка в суботу та неділю становить відчутну частку в тижневому обороті – 27% і 25% відповідно.
Карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж. Для ресторанного бізнесу, маржинальність якого не перевищує 20%, це робота в збиток.
«Якщо уряд запровадить карантин вихідного дня, це призведе до збитковості абсолютно всіх ресторанів, а значить – до різкого скорочення персоналу і масовим закриттям», – вважає Денис Жаткін, власник пабів «Кеды искусствоведа», закладів «Донерная» і «Кастрюлька утюга варит рис».
За його словами, обмеження на роботу після 22.00 “зрізало” близько 15% обороту. Якщо до того ж заборонять роботу на вихідних і в п’ятничний вечір, то заклади недоотримають ще 60% виручки.
Крім того, карантин вихідного дня зламає весь виробничий процес. Ресторан – це безперервне виробництво, заготівельний процес іноді займає 2-3 дні. Тобто не ясно куди подіти заготовки перед вихідними і як потрібно працювати, щоб вранці в понеділок все меню було готово.
«Карантин вихідного дня – це квиток в один кінець для більшості закладів, – погоджується Євген Якутин, власник дніпровського бару Acacia. – Маленькі бари не мають такої величезної фінансової подушки, як великі компанії, вони живуть на доходи місяця. Мені дуже дивно спостерігати, як держава допомагає великим компаніям, але повністю ігнорує дрібний бізнес. Повна посадка в вагоні київського експреса – 70 осіб – це більше, ніж у мене в барі, але транспортній галузі можна, а маленькому бару не можна».
Дослідження компанії Poster базується на операційних даних близько 5000 закладів України. Дані являють собою сукупну неперсоналізовану статистику і взяті за період з 6 січня по 8 листопада 2020 року.
Читайте також –
Кінотеатри, ресторани і доставка: хто менше всіх заплатив податків за час карантину