
Ролики тижня: Moyo, Uklon, Сільпо, Файно Маркет, Comfy


З кожним все більше людей починають звертати увагу та цінувати зручності при здійсненні покупок. Запит на зручності стане головним викликом для рітейлерів у найближчі роки.
Цей матеріал також доступний російською мовою
Дослідницька компанія Nielsen підготувала детальний аналітичний звіт, присвячений глобальним світовим трендам поведінки споживачів в найближчі роки. RAU публікує ключові тези дослідження.
У звіті Nielsen Quest for Convenience ми розглядаємо очікування споживачів від зручних продуктів і комфортного шопінгу та обговорюємо, як концепція зручності буде розвиватися в найближчі 5-10 років.
Понад чверть покупців у всьому світі говорять, що шукають ті продукти, які роблять їхнє життя легшим (27% опитаних) і зручні у використанні (26%). Кожен п’ятий покупець вибирає товари, які підходять для невеликих домогосподарств (20%) і необхідні в певних ситуаціях в повсякденному житті (19%). Запит на максимальну зручність спостерігається в самих різних регіонах, і цей тренд закономірно виник під впливом шести глобальних рушійних сил, значимість яких буде тільки зростати в середньостроковій перспективі.
Про зручність стосовно ринку рітейлу і FMCG можна говорити в трьох аспектах: у ставленні до моделей споживання, процесу шопінгу та взаємодії брендів зі споживачами.
Попит на зручність в споживанні в першу чергу має місце в запиті на нові продукти, які спрощують життя. Це товари, готові до споживання на ходу, замовлення їжі в офіс або додому та різноманітні додатки для зручної доставки продуктів із магазинів. Згідно з дослідженням Nielsen, третина покупців у світі замовляють доставку їжі з ресторанів або продукти з магазинів, при цьому 11% оформляють замовлення не рідше одного разу на тиждень. Зростає споживання в форматах демократичних кафе та вуличної торгівлі: більше половини (57%) споживачів у всьому світі відвідували ресторани швидкого харчування за останні шість місяців.
Модель споживання еволюціонує в бік зручності не в останню чергу завдяки поширенню технологій.
Споживання стає автоматизованим: один пристрій може стежити за харчуванням цілої родини (контролювати термін придатності продуктів, підбирати більш здорові варіанти вечері), розпізнавати голосові команди тощо. Такою системою легко управляти з екрану мобільного телефону. Відзначимо також і розвиток програматики-споживання, коли покупці отримують моментальні рекомендації, де пообідати чи повечеряти, що і де замовити за вигідною ціною. Нарешті, буде змінюватися й система доставки товарів: нові технологічні пункти видачі позбавлять від рутини офлайн-шопінгу.
Купівельний досвід змінюється під впливом онлайн-торгівлі й омніканальності, а також завдяки еволюції офлайн-рітейлу. Згідно з даними глобального рітейл-аудиту Nielsen, онлайн-продажі FMCG ростуть приблизно в п’ять разів швидше, ніж продажі офлайн, а до 2020 року онлайн-ринок FMCG буде приносити більше $400 млрд і складе 10-12% від загального обсягу продажів. Завдяки омніканальності всі етапи шопінгу стають більш зручними й ефективними для споживача: покупцеві легко перед покупкою порівнювати ціни та шукати промопропозиції; в ході шопінгу – користуватися функціями доповненої реальності та сканувати QR-коди для отримання детальної інформації; ділитися відгуками після придбання товару.
Еволюціонують і офлайн-формати: у багатьох регіонах випереджаючими темпами зростають продажі в невеликих магазинах, через них вже проходить 26% всіх продажів FMCG і 70% загального обсягу покупок.
Далеко не всі покупці обирають гіпермаркети, які найчастіше розташовані далеко від будинку: 56% людей завжди шукають магазини якомога ближче, а 43% вважають за краще здійснювати покупки швидко. В цьому й полягає перевага магазинів біля дому, в яких, крім усього іншого, легко оптимізувати асортимент під конкретні потреби локального співтовариства, що, в свою чергу, задовольняє попит на зручність.
Поширеність інтернету дає безліч точок контакту споживача та FMCG-компаній, в основному завдяки спеціалізованим програмам, що враховує смаки й потреби споживача. Емоційний зв’язок з магазином і брендами відбувається в тому числі за допомогою віртуальної та доповненої реальності, яка дає, наприклад, можливість оцінити одяг у віртуальній примірочній або «пройтися» по продуктовому магазину. Ці можливості вже використовують або тестують найбільш далекоглядні рітейлери в усьому світі.
«Не дивлячись на універсальність поняття “зручність”, споживачі в усьому світі по-своєму його інтерпретують залежно від особливостей культури, географії, зрілості ринку та доступу до технологій, – зазначає Аліса Вінгфілд, Executive Director Thought leadership. – Компаніям в сфері FMCG важливо знати ключові фактори, що впливають на споживчі переваги, щоб пропонувати покупцям кастомізовані рішення».
Источник: Nielsen
Читайте также –
Поради Nielsen: як вивести новинку на FMCG-ринок – від ідеї до комунікаційної кампанії