
Король пиріжків: як сімейний бізнес Fornetti перетворився на міжнародну франшизу


Два великих столичних фуд-холи, один з найперший McDonald’s в Україні, а також Хлібний, Pastateka, Рибний базар, Druzi Cafe та інші заклади, які закрилися минулого року.
За даними співзасновниці Національної ресторанної асоціації України Ольги Насонової, з початку війни в Україні відкрилося понад 2000 нових закладів, проте закрилося значно більше – близько 7000. Такі дані були наведені у вересні, тож на кінець року ця цифра може сягати 10 000 закритих закладів харчування різного формату й призначення. Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. І хоча нові відкриття попри війну тривають, про що RAU вже писала тут, їх темп ніяк не покриває дефіциту закладів харчування, який збільшується, через що чимало локаціяй пустують. Разом з майбутньою перемогою варто чекати й на відновлення ринку, проте поки про це мова не йде. RAU розповідає, які з ресторанів, кафе, фуд-холів та інших відомих закладів припинили своє існування у 2022 році.
Масштабний фуд-хол Stars площею 6000 кв. м відкрився на другому поверсі ТРЦ Blockbuster Mall минулого року й об’єднував 28 ресторанів, барів та інших корнерів. З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого гастро-простір припинив свою роботу. Причиною такого рішення стали не лише російська агресія, а й те, що фуд-хол запускав російський ресторатор Антон Пінський. У 2022-му, разом з партнерами, він викупив російські локації колишніх кав’ярень Starbucks, що пішов з рф, і переніс назву “Stars” у москву, назвавши нову мережу Stars Coffee. На Україну в нього були теж великі плани – київський простір позиціонували як «головний фуд-маркет країни».
Ресторан грецької кухні Kritikos відкрився в Києві на бульварі Лесі Українки, 30, у 2020-му. Він став першим в Україні закладом мережі, заснованої Нікосом Критикосом у Греції в 1977 році. Деякий час Kritikos намагався працювати в умовах війни, проте низька виручка змусила власників закрити його. “Виручка ресторану, подібного до Kritikos, 25 000 – 30 000 грн на день – це ні про що. 60 000 грн – це вважається “супер”. З цих грошей жоден ресторатор не запрацює – вони підуть на покриття зарплат працівникам та закупівлю продуктів. А ще додайте до цього комунальні платежі на суму майже 200 000 грн та рахунок за оренду. Це просто непідйомно”, – розповіла “Країні” співвласниця ресторану Катерина Любчик. Після того, як орендодавець не захотів звільнити ресторан від плати за оренду або надати знижку на час війни, Kritikos закрився.
McDonald’s продовжує відновлювати роботу в Україні, але у вересні компанія вирішила закрити принаймні два зі своїх ресторанів назавжди. Перший з них – McDonald’s у ТЦ Globus на Майдані Незалежності, який працював 20 років, з жовтня 2002-го. За словами представників компанії, його закрили через “фінансову неефективність”, і “таке рішення розглядали ще до початку повномасштабної війни”. Також мережа назавжди закрила ресторан у Кривому Розі на вул. Лермонтова, 37.
Ресторан італійської кухні Pastateca відкрив у 2020 році колишній керівник Celentano Максим Храмов. Заклад працював на вул. Спаська у Києві і пропонував відвідувачам пасту, сніданки протягом усього дня й 40 видів вин. Усе це можна було скуштувати в одному з чотирьох залів ресторану або на літній терасі, оздобленими студією Олега Волосовського Loft Buro. Під час війни Pastateca на Подолі закрилася, проте свою роботу продовжує ще заклад поблизу площі Льва Толстого, а також кафе у Кривому Розі.
Київське кафе з азійськими стравами й коктейлями Tiger почало роботу на вул. Саксаганського, 40 у Києві влітку 2019 року. Дітище блогерів Тетяни Пренткович та Ореста Мурія пережило два роки пандемії, проте на початку 2022-го його зачинили. Локацію зайняв гастро-бар Sreda, який з початку російського вторгнення у київський регіон також припинив свою роботу. В грудні офіційна сторінка Facebook закладу змінила брендинг з Sreda на Іскра. Проте жодних повідомлень про ребрендинг від власників і нове відкриття поки не було.
Ресторан Рибний базар працював у центрі столиці, поруч із Софійською площею, з 2007 року. У меню були представлені європейська та середземноморська кухні, а у центрі зали можна було побачити вітрину зі стравами з морепродуктів, викладених на льоду. Морські делікатеси привозилися з таких країн, як Норвегія, Франція, Іспанія. Після 15 років роботи, у першій половині 2022 року, ресторан на вул. Володимирська, 24 А закрився. Причина не повідомляється.
Після року роботи ресторатор Дмитро Борисов закрив назавжди один з трьох своїх столичних фуд-холів Gastrofamily Food Market – на Оболоні у Києві. “Наразі фуд-холи Gastrofamily Food Market працюють на Бессарабській і на Дарницькій площах. Ефективно. З чудовими результатами як для сучасних реалій ринку. Об’єкт на Оболоні ми закрили, натомість зараз готуємо відкриття у новому місті”, – розповів він RAU. Фуд-хол відкрився 7 травня 2021-го на місці ресторану Don Mare та об’єднував сім закладів від ресторанної компанії Дмитра Борисова.
Проіснував лише близько року також експериментальний заклад Чорноморки – Чебуречна. Заклад був монопродуктового формату та пропонував лише чебуреки, до яких подавали також салати, рибні пончики й супи. Чебуречна почала свою роботу на Львівській площі у Києві в 2021-му, а закрилася вже 7 лютого. На її місці обіцяли відкрити “щось нове, смачне і цікаве”, проте локація перейшла у власність мережі суші-ресторанів Osminog, яка наразі зайняла локацію.
В травні біля метро Хрещатик закрилося двоповерхове кафе Druzi Cafe, яке працювало на Прорізній, 5 з 2015 року. “Ми прийняли важке серцю рішення – двері одного з наших Druzi Cafe на Прорізній ми зачиняємо. Сьогодні завершується красива і смачна історія довжиною в сім щасливих років”, – повідомили 23 травня власники мережі. Ще один заклад мережі продовжує працювати на Андріївському узвозі, 2 Д. Druzi Cafe належать компанії Dream Hostel, що розвиває мережу хостелів і готелів.
Ресторан Itzel почав роботу на київському Подолі у 2020-му. Заснували заклад власник Aroma Espresso Bar Яків Лівшиц та шеф-кухар Юрій Ковриженко. У просторі на на вул. Нижній Вал, 19/21 пропонували сендвічі зі шніцелями й сидр. Проте навіть не війна зупинила роботу ресторану – Itzel став жертвою пандемії Covid-19, про що повідомили його власники у соцмережах. “Любі друзі, суворі умови пандемії змушують нас цілковито піти в онлайн. Але ми не сумуємо і продовжуємо працювати, ви зможете замовити улюблений шніцель чи салат з доставкою”, – повідомили вони.
Кондитерська Veterano Brownie – один з проектів Veterano Group, що об’єднує засновані ветеранами АТО бізнеси. У березні 2019 року кав’ярню, в якій подавали лише один вид десерту — брауні, заснували Роман та Юлія Набожняк. Після трьох років роботи на київському Подолі (вул. Нижній Вал, 39), Роман організував благодійний аукціон, щоб зібрати $50 000 і придбати для української армії ударний безпілотник Punisher. Виставлену на аукціоні кав’ярню Veterano Brownie продали по частинам. Необхідну суму зібрали за 26 годин.
Кафе-пекарня Хлібний відкрилася на Бессарабській площі, 2 у Києві минулого року. Це був 10-й заклад у мережі, й перший у новому форматі Grab and Go («Хапай і Біжи») – зі швидким обслуговуванням і мінімумом посадкових місць. За даними The Village Україна, під час війни заклад припинив своє існування. Нагадаємо, перший Хлібний відкрили у 2018 році поблизу станції метро «Олімпійська» Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger).
Триповерховий бар з чудернацькою назвою, що перекладається як “Схоже на місцевий винний бар”, працював на Подолі на вул. Спаська, 5, з 2019 року. В червні власник закладу Сергій Клімов повідомив, що чудова історія Like a local’s wine bar добігає свого завершення. За його словами, останній привіт і подарунок від винного бару – це фінальний розпродаж кращих українських вин, які команда старанно збирала роками. “У «Like a local’s wine bar» залишилось кілька сотень пляшок, 56 самих різноманітних вин від Сходу до Заходу, Півночі до Півдня, тож, якщо ви хочете залишити щось на згадку бар — це чудова нагода”, – написав у себе на Facebook він. Це був останній заклад мережі, який продовжував роботу. У травні 2020 року закрився бар Like a Local’s на Січових Стрільців. Заклад на Льва Толстого припинив роботу восени 2021 року.
В Києві на Печерську назавжди закрилася раменна від Жені Михайленко. Заклад Ramen 2.0 на вулиці Цитадельній, 6/8 працював тут з 2017-го і подавав популярні в’єтнамські страви. “Саме ця локація дала можливість масштабувати мережу Food vs Marketing, ставши заготівельним цехом для першої раменної… В 2020 році під час пандемії саме завдяки цій локації ми змогли налагодити службу доставки, яка дозволила бізнесу підтримувати життєздатність під час локдаунів. З 24 лютого 2022 року саме завдяки цій локації ми змогли об’єднатись з нашими працівниками, бути у безпеці та приготувати більше 300 000 порцій їжі для наших захисників”, – розповів у себе на Facebook Євген Михайленко. У Києві продовжують працювати інші заклади мережі Food vs Marketing: три ресторани Ramen vs Marketing, а також один Coffee vs Marketing.
У Львові закрили вінтажний ресторан Cafe1 мережі Kumpel Group. Заклад, відомий своєю локацією для поцілунків, знаходився на Катедральній площі. “Якби не висока оренда, ми б вижили, — розповів власник Cafe1, львівський ресторатор Марк Зархін. — На час воєнного стану нам дали послаблення щодо оренди, але згодом власник приміщення передумав. Крім того, серед причин закриття Cafe1 — складна економічна ситуація в державі. Через високу ціну бензину усі видатки зросли. Така ситуація в усіх ресторанів міста, зараз вони переживають кризу. У нашому кафе завжди було багато гостей. Та воєнний стан вніс свої корективи. Не всім можна було торгувати. Через комендантську годину не можна було довго працювати у вечірній час. Бо в наше кафе люди приходили відпочивати переважно ввечері”.
“Редкая птица” – один з закладів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної, співвласників Хлібного та Holy Burger. Двоповерховий ресторан працював у будівлі на вулиці Басейній, поряд з Mimosa Brooklyn Pizza, але з початку війни не лише залишається закритим, а ще й потрапив у скандал через невиплату заробітних плат співробітникам. Наразі Instagram закладу наповнений гнівними коментарями, самі ж власники “Редкой птицы” на це не реагують. За повідомленням The Village, ресторан зачинено остаточно.
Мережа паназійських ресторанів “Желтое Море”, що належить російському ресторатору Олександру Орлову (Bulldozer Group) повернулася до роботи у Києві 4 червня, проте не повним складом. Серед усе ще працюючих закладів – “Желтое Море” на вул. Дніпровська набережна, 26 Д та на просп. Героїв Сталінграда, 8. У той же час припинила свою діяльність точка в БЦ Palladium біля Либідської площі. Причина та дата закриття невідома, заклад працював тут з 2020 року.