Анатолій Юркевич віддав торговий центр Магелан ВТБ Банку

Анатолій Юркевич віддав торговий центр Магелан ВТБ Банку

13.12.2016 09:36
  358
Ukrainian Retail Association

Один з найбільших торгових центрів Харкова Магелан змінив власника. Раніше Юркевич змушений був продати роздрібну мережу Країна.

Структури бізнесмена Анатолія Юркевича підписали з ВТБ Банком (Україна) угоду про передачу в рахунок боргу харківського торгового центру Магелан. Про це ЛІГА.net розповіли три джерела: два консультанта з нерухомості та директор торгового центру. Передача відбулася минулого тижня. Підтвердив цю інформацію і сам бізнесмен.

Труднощі переживають і інші бізнеси Юркевича: збитки несе молочна компанія Мілкіленд. Ще в 2015 році був визнаний неплатоспроможним Український професійний банк, який також належить бізнесмену.

Завишені очікування

До недавнього часу Анатолій Юркевич був власником трьох торгових центрів Магелан (у Києві, Харкові та Миколаєві), якими управляє девелоперська група компаній Край. У планах також будівництво ще одного об’єкта в Дніпрі.

Останні кілька років торговельні центри у Києві та Харкові були виставлені на продаж, київським ТЦ цікавилася британська компанія London & Regional (в Україні належить торговий центр Глобус і бізнес-центр Поділ Плаза), розповів ЛІГА.net консультант з нерухомості, який побажав залишитися неназваним. Проте сторони не домовилися про умови угоди.

Два роки тому Анатолій Юркевич анонсував плани будівництва другої черги Магелана в Харкові, що дозволило б збільшити загальну площу торгового центру з 43 000 до 93 500 кв м. У другій черзі комплексу планувалося відкрити розважальну зону: багатозальний кінотеатр Мультиплекс, боулінг, каток та ін. “Об’єкт не був добудований через припинення фінансування з боку ВТБ. Також в результаті девальвації і недобудови довелося знизити орендні ставки, – розповів ЛІГА.net Анатолій Юркевич. – Ситуація не дозволяла обслуговувати кредит, і ми прийняли рішення мирно врегулювати даний конфлікт”.

У прес-службі ВТБ Банку повідомили, що банк прийняв у власність харківський Магелан на підставі іпотечного застереження (пункт в договорі, за яким можна стягнути майно у позасудовому порядку. – Ред.). ВТБ планує управляти центром і згодом виставити його на продаж, повідомили ЛІГА.net у прес-службі банку. ВТБ Банк і Юркевич не розкривають суму заборгованості компанії бізнесмена перед банком.

Опитані експерти оцінюють вакантність ТРЦ у 30%. Щоб скоротити її, доведеться міняти концепцію торгового центру і, можливо, площі і розташування магазинів. Керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський оцінює вартість таких робіт в суму від $200 до $600 за 1 кв. м. Виходячи з цієї оцінки, Магелан потрібно буде вкласти близько $8,6 млн інвестицій. Але такий крок може дати результат.

Торговий центр може привернути увагу інвесторів у тому випадку, якщо його вакантність вдасться скоротити до 5-10%, а також підписати з орендарями договори оренди терміном понад п’ять років, вважає співвласник девелоперської компанії “XXI Століття” Олег Салмін. За його оцінкою, в цьому випадку Магелан реально продати за $15-20 млн. “Торгові центри користуються попитом як серед українських, так і серед іноземних інвесторів”, – повідомив він ЛІГА.net.

Це не перший об’єкт, з яким доводиться розлучатися Юркевичу. У минулому році він також продав мережу гіпермаркетів Країна, площа кожного з яких становила близько 10 000 кв м, своєму конкуренту – Каравану. Точну суму продажу Юркевич не назвав, повідомивши лише, що мова йде про десятки мільйонів доларів.

Джерело: ЛІГА.net


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

На різних стадіях реалізації на заході країни знаходяться одразу шість проєктів нових торгово-розважальних центрів...
time icon  
  142
Усі новини ринку