Продовольчі ярмарки в Києві будуть проводитися за новими правилами

Продовольчі ярмарки в Києві будуть проводитися за новими правилами

19.07.2017 11:01
  697
Ukrainian Retail Association

КМДА запускає експеримент з проведення традиційних ярмарків за допомогою ProZorro.

Комерційні змагання

Як пише портал abcnews,  з 18 липня в системі держзакупівель ProZorro з’явиться новий розділ – типовий контракт для охочих взяти участь у традиційних столичних ярмарках. Про це на брифінгу повідомив заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

Ці новації торкнуться районних ярмарків, які зазвичай проводяться на вулицях міста, але також експеримент зачепить два комунальні ринки – Житній і Володимирський. Осторонь від подій залишиться тільки Бессарабський ринок, який Геннадій Пліс назвав бутіком і якому, з його слів, і так є чим займатися.

Експеримент буде своєрідним змаганням між двома комунальними ринками і операторами, які організовують ярмарки – КП “Київська спадщина”, КП “Міський магазин” і районні держадміністрації. Мета змагання – з’ясувати, хто може заробити більше грошей. Зараз, пояснює Геннадій Пліс, ярмарки проходять не дуже ефективно, а частина отриманих організаторами коштів і зовсім йде повз міський бюджет.

“Нинішній рівень організації ярмарків нас не влаштовує. Зараз у нас немає рівних правил гри для всіх. Тобто, якийсь оператор підписує договори з усіма підприємцями, які хочуть брати участь у ярмарках, а якийсь – на свій розсуд. Також ми бачимо нерівні умови за ціною, штрафні санкції дуже розмиті або їх немає взагалі”, ─ перераховує чиновник.

Дві сторони

Отже, з одного боку, заробити грошей на ярмарках спробують ринки. “Володимирський і Житній зможуть проводити ярмарки на певній території за умови дотримання всіх санітарних норм і вимог”, ─ наголосив Пліс.

З іншого, колишні оператори залишаться в справі, але працюватимуть за новими правилами – продавати підприємцям право на участь у ярмарку через сайт ProZorro. Для цього КМДА вже сьогодні вивісить на сайті ProZorro типовий контракт для підписання потенційними учасниками ярмарків. У документі будуть вказані всі основні права і обов’язки сторін.

Чиновник пояснює, що договір (контракт) може бути укладений вже наступного після торгів дня, тобто підприємець-оператор ярмарки може починати свою роботу відповідно до графіка проведення ярмарків. “Договір буде підписуватися до 31 грудня 2017 року», ─ уточнив Геннадій Пліс.

За його словами, вимоги будуть однаковими до всіх учасників, відрізнятися буде лише вартість контракту, яка залежатиме від продукції, що продається. Наприклад, для торговців м’ясом ціна участі в ярмарку складе 200 грн, для продавців яєць і риби – 100 грн.

На електронні торги будуть виставлені ярмарки Шевченківського району по вул. О.Гончара, 65А на перетині з вул. Б.Хмельницького, 94, по вул. Щусєва на перетині з вул. Тираспольською і по вул. Ружинській. “Продаж почнеться одразу після отримання від Департаменту промисловості та розвитку підприємництва затвердженого адресного переліку проведення сезонних ярмарків на II півріччя 2017 року. Термін між початком процедури проведення електронних торгів до самого моменту торгів становить сім календарних днів”, ─ повідомив Геннадій Пліс.

Перевіряти будуть ретельніше

Важливим нововведенням стане обов’язкова перевірка всієї продукції, що продається на ярмарках, на відповідність санітарно-гігієнічним вимогам. Раніше, пояснює начальник ГУ Держпродспоживслужби Олег Рубан, перевірки були вибірковими, їх проводили по змозі і на вимогу споживачів. Тепер же, каже він, перевірки здійснюватимуться регулярно.

Зараз, розповідає Олег Рубан, місто повертає собі пересувні лабораторії. “Думаю, найближчим часом будуть працювати дві сучасні мобільні лабораторії для контролю, перш за все, на ярмаркових заходах”, ─ повідомив він. Така лабораторія є автомобілем, у якому можна провести експрес-дослідження продукції – від радіологічного до паразитального. Але якщо в результаті дослідження виникають підозри, продукт забороняється до реалізації і відправляється на детальніше лабораторне дослідження.

Проблеми не приховують

За словами Олега Рубана, раніше при вибіркових перевірках виявлялися п’ять основних видів порушень правил торгівлі: відсутність необхідних документів на товари (саме такими, за його словами, були обставини в ресторані “Євразія”, де було зафіксовано спалах кишкової інфекції), відсутність у персоналу (продавців) медичних книжок або їх фальсифікація, недотримання належних умов зберігання продуктів (особливо це стосується температурного режиму і термінів зберігання), неналежне місце реалізації товару, а також неточні і неповірені ваги.

“Ми ці недоліки не приховуємо, ми самі їх виявляємо. Наприклад, що стосується метрологічних неточностей. Коли моя дружина купує продукти на ринку або ярмарку, зважує їх вдома і виявляє недовагу, я не лінуюся, сідаю в машину, особисто їду туди, роблю контрольну закупівлю і влаштовую скандал. У мене аргументація проста: якщо моїй мамі 80 років, то вона не зможе себе захистити, і якщо я не “потреную” цього торговця, то він і далі буде продовжувати обважувати таких, як моя мама. Я до таких речей ставлюся дуже нетерпимо, і якщо ми будемо таке виявляти, то будемо просто закривати ярмарки “, ─ обіцяє Геннадій Пліс.

За його словами, закриття ярмарку “не буде смертельним”, тому що ринки сьогодні незаповнені торговцями, і вартість продукції там не вища ніж на ярмарках. Усього в Києві нараховується 65 ринків (включаючи три комунальні), на яких торгують продтоварами, і більше 100 локацій, на яких проводяться ярмарки в будні та вихідні.

Утім, саме сьогодні КМДА має намір тимчасово призупинити торгівлю низкою продуктів на ярмарках через підвищення температури повітря. “Оскільки сьогодні ми припиняємо торгівлю швидкопсувними продуктами (м’ясо, риба, молочні продукти), то в реальності нова система ярмарків запрацює, швидше за все, уже в вересні. Але що стосується безпосередньо аукціону, ми починаємо його сьогодні”, ─ пообіцяв Геннадій Пліс.

Джерело: abcnews

Читайте також – 

Продаж «складної техніки» тільки з фіскальними чеками: що це означає для магазинів і покупців


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку