Вартість оренди торговельної нерухомості в преміум об’єктах зростає по всій Європі

Вартість оренди торговельної нерухомості в преміум об’єктах зростає по всій Європі

28.07.2017 08:30
  99
rau

Першу сходинку в десятці найдорожчих у світі ринків торгової нерухомості посів Нью-Йорк, другу й третю – Лондон і Гонконг.

Результатами дослідження з rau.ua поділилася прес-служба CBRE Ukraine. Згідно з результатами піврічного дослідження Global Prime Retail Rents (Світові ставки оренди в сегменті торгової нерухомості), New Bond Street у Лондоні посіла перше місце в світовому рейтингу найбільш зростаючих ринків торгової нерухомості: в I кварталі 2017 року ставки оренди зросли на 39,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Незважаючи на стабільність ставок оренди (у квартальному численні) на New Bond Street, столиця Великобританії посіла друге місце в десятці найдорожчих у світі ринків торгової нерухомості ($1753  кв. фут/рік), у той час як П’ята авеню в Нью-Йорку зберегла перше місце в цьому рейтингу ($3 240 кв. фут/рік). Першу п’ятірку світового рейтингу замикають Гонконг, Париж і Токіо.

Результати дослідження річних ставок оренди торгової нерухомості (в перерахунку на 1 кв. фут) на центральних вулицях міст свідчать, що в I кв. 2017 року Європа була єдиним у світі регіоном, де спостерігалося зростання ставок, що склало в річному численні 4,3%.

На тлі обмеженої пропозиції торгових приміщень на центральних вулицях, зростання ставок оренди спостерігається в багатьох західноєвропейських столицях. Рітейлери готові платити вищу орендну плату, щоб забезпечити собі впізнаваність бренду для подальшої реалізації планів із розширення на регіональному ринку. Завдяки відновленню економічного зростання в Ірландії і Іспанії торік ставки оренди в Дубліні і Мадриді виросли на 10,5% і 6,4% відповідно.

Санкт-Петербург посів друге місце в десятці міст з найшвидшим зростанням орендних ставок: річний приріст склав 15,4%. Загалом, це було обумовлено зростанням туристичного потоку в місті. Рітейлери продемонстрували високий попит на торговельну нерухомість на центральних вулицях. Крім сектору роздрібної торгівлі, попит з боку брендів громадського харчування, які прагнули вийти на ринок, також сприяв зростанню орендних ставок. Окленд і Софія зайняли в рейтингу третю позицію (12,5%), Дублін – п’яту (10,5%), а Глазго – шосту (9,4%).

«Показники, які продемонстрував Лондон, свідчать про загальне пожвавлення на європейському ринку роздрібної торгівлі. Попит на якісну торгову нерухомість в Лондоні залишається високим, а прихід таких брендів, як New Balance і Nars, знову наголосив на важливості цього ринку. Однак зростання вартості оренди в результаті перегляду орендних ставок змусило рітейлерів встановити вищі вимоги  щодо розташування своїх магазинів. Це призвело до скорочення обсягу угод з рітейлерами на центральних торгових вулицях Лондона за останні шість місяців», – прокоментував Родрі Девіс, директор відділу торговельної нерухомості у Великобританії, CBRE.

Наташа Пател, директор відділу досліджень ринку торгових приміщень CBRE в регіоні Європи, Близького Сходу і Африки, прокоментувала:

«Сектор роздрібної торгівлі швидко розвивається і є високо конкурентним ринком, що змушує бренди приваблювати покупців одночасно використовуючи декілька каналів. Фізичні магазини залишаються важливим елементом стратегії продажів, тому бренди будуть як і раніше використовувати для свого просування магазини на центральних торгових вулицях. Магазини також стануть тим місцем, де покупці зможуть знайомитися з продуктами і рітейлери – демонструвати і випробувати інноваційні технології.»

Довідка. CBRE є найбільшою в світі консалтинговою компанією у сфері нерухомості (за підсумками 2016 року) і входить до списку 500 найбільших компаній світу згідно рейтингу Fortune 500. Сьогодні CBRE – це світовий лідер в галузы комерційної нерухомості, що має більше 400 офісів у світі і штат співробітників близько 70 000 осіб (виключаючи афілійовані компанії).

Український офіс CBRE був відкритий у січні 2008 року і є частиною афілійованої мережі компанії. Штат співробітників CBRE в Україні нараховує близько 270 фахівців, включаючи персонал на об’єктах нерухомості, переданих компанії в управління та експлуатацію.

Читайте також – 

Дослідження CBRE: Київ посів 13 місце серед найкращих міст для рітейлерів


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку