Вільні метри: які ТРЦ можуть відкритися у Києві в 2017-му?

Вільні метри: які ТРЦ можуть відкритися у Києві в 2017-му?

05.01.2017 09:00
  1873
Виктор Нагорский

З восьми ТРЦ, заявлених до відкриття на 2017 рік, у кращому випадку відкриється половина торгових центрів.

У 2016 році в Києві з’явилося майже 170 000 кв. м нових торгових площ. Більшу частину нової пропозиції забезпечили відкриті в столиці ТРЦ Lavina Mall, ЦУМ и New Way. За словами директора компанії Retail & Development Advisor (RDA) Таїсії Литовченко, девелоперами до відкриття на 2017 рік у Києві були заявлені такі об’єкти як ТРЦ KIdeal і AuchanRetailPark, ТРЦ Retroville, Blockbuster Mall, торгові центри Smart Plaza на Оболоні і біля метро КПІ, Ocean Mall і River Mall. Щоб з’ясувати, які з торгових центрів з великою часткою ймовірності відкриються в цьому році, а які ні, редакція RAU поспілкувалася з девелоперами, а також представниками брокерських та консалтингових компаній.

ТРЦ Blockbuster Mall

Місцерозташування: Київ, пр. Бандери

Орендопридна площа: 135 000 кв. м

Девелопер: Megaline

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017-2018 рік

Blockbuster Mall – один з найбільших торгово-розважальних центрів столиці, заявлених до відкриття на найближчі роки. Об’єкт загальною площею близько 245 000 кв. м, орендною в 135 000 кв. м та паркінгом на 1400 місць, після відкриття повинен стати найбільшим торговельним об’єктом Києва. Втім, коли відкриється черговий мегамолл Вагіфа Алієва, що збирається побудувати в столиці 500 000 кв. м торговельних площ, поки що залишається загадкою. Опитані RAU експерти впевнені, що в 2017 році ТРЦ відкрито точно не буде. А ось чи запрацює він у 2018-му, багато в чому буде залежати не від термінів виконання будівельних робіт, а від заповнюваності торгового центру орендарями. За словами представника консалтингової компанії, який побажав залишитися неназваним, поки з якірних орендарів Blockbuster Mall підписав лише Сільпо.

«Команді Алієва вже зараз важко з лізингом. Вони намагаються проштовхувати підписання договорів відразу на декілька своїх торгових центрів: Lavina Mall, Ocean Mall і Blockbuster Mall. Але в існуючій в країні ситуації це практично неможливо. Враховуючи, що зараз там підписане лише Сільпо, у 2017-му він не відкриється. Навіть якщо технічно це можливо, то практично ні», – говорить співрозмовник RAU.

ТРЦ Ocean Mall

Місцерозташування: Київ, вул. Антоновича

Орендопридатна площа: 75 000 кв. м

Девелопер: Megaline

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017-2018 рік

Ще один великий торговий об’єкт, що належить Вагіфу Алієву – Ocean Mall, розташований поруч з одним з найбільш успішних ТРЦ країни – Ocean Plaza. Влітку минулого року стало відомо, що Вагіф Алієв придбав Ocean Mall за $20 млн у українського мультимільйонера Василя Хмельницького. Однак з тих пір якоїсь активізації будівельних робіт на майданчику ТРЦ помічено не було. На відміну від того ж Blockbuster Mall, каркас якого вже готовий, будівництво Ocean Mall досі знаходиться на стадії котловану, тому ймовірність його відкриття в 2017-му близька до нуля. Втім, і для відкриття об’єкта в 2018-му девелоперу доведеться форсувати події і активізувати будівельні роботи та підписання орендарів. Тому не виключено, що введення в експлуатацію цього об’єкту буде перенесено на більш пізні терміни.

ТРЦ Retroville

Місцерозташування: Київ, пр. Правди

Орендопридатна площа: 91 254 кв. м

Девелопер: Stolitsa Group

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017-2018 рік

Про початок будівництва великого ТРЦ на проспекті Правди стало відомо ще в 2013 році. Спочатку девелоперська компанія Stolitsa Group, основним акціонером якої є литовська BT Invest, яка також розвиває в Україні мережу супермаркетів NOVUS, планувала здати в експлуатацію ТРЦ Retroville вже в 2015 році. Пізніше стало відомо про перенесення відкриття на 2017-й.

Однак, як повідомила RAU директор департаменту торговельної нерухомості Colliers в Україні Наталія Кравець, відкриття Retroville знову перенесено і тепер планується навесні 2018 року. За її словами, перенесення термінів був пов’язаний з кількома факторами.

«По-перше, девелопер проекту хотів почати будівництво і продаж житлової нерухомості в районі будівництва ТРЦ і тим самим підвищити привабливість торгового центру. З цим впоралися – Варшавський будується і успішно продається. А по-друге, для поліпшення концепції проекту була проведена серйозна робота архітекторами, проектантами та дизайнерами, що також зайняло чимало часу – близько півроку», – пояснює Наталія Кравець.

ТРЦ River Mall

Місцерозташування: Київ, Дніпровська набережна, 10-14

Орендопридатна площа: 59 682 кв. м

Девелопер: Вільна Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017 рік

ТРЦ River Mall після відкриття стане самим великим торгово-розважальним центром в Дарницькому районі Києва. У його складі планується відкриття продуктового супермаркету, площею близько 5 000 кв. м, зона розваг площею 3 500 кв. м, а також 10-зальний кінотеатр (5 800 кв. м) і аквапарк (4 000 кв. м).

За словами Наталії Кравець, на об’єкті активно ведуться будівельні роботи і запуск торгового об’єкта в експлуатацію в 2017 році цілком можливий.

«За моїми оцінками, ймовірність того, що River Mall буде відкритий в кінці 2017-го – близько 70%. У власника для цього є всі ресурси і технічна можливість. Виходячи з динаміки підписання договорів оренди, ми також бачимо, що ТРЦ буде готовий відкритися в заявлені терміни», – запевнила Кравець.

Рітейл Парк Петрівка (1 фаза)

Місцерозташування: Київ, пр. Бандери

Орендопридатна площа: 12 000 кв. м

Девелопер: Іммошан Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017 рік

Ще одним знаковим для українського ринку торгової нерухомості проектом, введення в експлуатацію якого заплановано на 2017 рік, є Рітейл Парк Петрівка – перший в країні об’єкт формату Retail Park. Така концепція передбачає облаштування значних площ для великих магазинів з окремими входами, де пропонується широкий асортимент товарів.

Девелопером проекту виступає український підрозділ французького холдингу Auchan – Іммошан Україна. Слід зазначити, що девелоперський підрозділ холдингу має неабиякий досвід у реалізації подібних об’єктів: з 2,5 млн кв. м орендних площ, якими управляє Immochan, 1,4 млн кв. м припадає на проекти формату Retail Park.

Серед підписаних орендарів – дитячий парк Дитяча Планета площею близько 4 000 кв. м і супермаркет товарів для дому JYSK (1 200 кв. м). Відкрити Рітейл Парк Петрівка в Іммошан Україна планують в кінці 2017 року.

ТРЦ KIdeal (1 черга)

Місцерозташування: Київ, вул. Здолбунівська

Орендопридатна площа: 30 000 кв. м

Девелопер: Іммошан Україна

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017 рік

Окрім рітейл парку, в поточному році Іммошан Україна має намір закінчити будівництво першої черги торгово-розважального центру з робочою назвою KIdeal. Втім, половину орендної площі першої черги ТРЦ повинен зайняти гіпермаркет Ашан – близько 15 000 кв. м. Іншими якірними орендарями стануть гіпермаркет електроніки Ельдорадо, мережевий ресторан швидкого обслуговування KFC з цілодобовим drive сервісом, ресторан середземноморської та італійської кухонь, раніше відомий як Oliva, сімейне кафе-кав’ярня КАКАО FAMILY. Також в торговій галереї на площі більше 5000 кв. м. будуть представлені 60 бутиків.

Введення в експлуатацію другої черги ТРЦ заплановано на 2019 рік, після чого орендна площа KIdeal має зрости до 70 000 кв. м, що дозволить розширити бутікову галерею до 200 торгових точок. Говорити про те, чи встигне компанія ввести в експлуатацію другу чергу торгового центру в зазначений термін, поки рано. Що ж стосується першої черги, то ймовірність її здачі та запуску в роботу гіпермаркету Ашан до кінця поточного року, опитані RAU експерти оцінюють в 50-60%.

ТРЦ Smart Plaza (КПІ)

Місцерозташування: Київ, пр. Перемоги, 26

Орендопридатна площа: 15 000 кв. м

Девелопер: Ukrainian Development Partners (UDP)

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017 рік

Будівництво ТРЦ Smart Plaza ведеться поруч з однойменним житловим комплексом бізнес-класу. Однак якщо житлові об’єкти вже практично готові, то ось на місці майбутнього торгового центру поки ще тільки котлован. Тому учасники ринку схильні вважати, що до кінця 2017-го відкрити об’єкт не встигнуть. У кращому випадку він буде відкритий на стику 2017-2018 років. За словами експертів, на користь такого прогнозу говорять невеликі масштаби об’єкта, а також досвід UDP, що дозволяє девелоперу зводити об’єкти в найкоротші терміни, при цьому не втрачаючи якості робіт.

Вже відомо, що одним з «якорів» ТРЦ Smart Plaza буде супермаркет Сільпо, який орендував для відкриття магазину в торговому центрі близько 2 600 кв. м. При цьому, ще минулого літа директор компанії UTG (брокер ТРЦ) Євгенія Локтіонова запевняла, що заповнюваність Smart Plaza за підписаними договорами становила близько 50%. За словами Локтіонової, в ТРЦ також має намір відкритися ресторан KFC.

ТРЦ Smart Plaza (Оболонь)

Місцерозташування: Київ, вул. Маршала Тимошенка, 21

Орендопридатна площа: невідомо

Девелопер: Ukrainian Development Partners (UDP)

Заявлений термін введення в експлуатацію: 2017 рік

Наприкінці минулого року стало відомо, що Smart Plaza буде мережею торгових центрів – компанія UDP заявила про намір відкрити ще один ТРЦ Smart Plaza біля станції метро Мінська. При цьому в компанії поки не озвучували подробиці проекту. Однак, як зазначає старший менеджер UTG Дмитро Терьохін, за останніми даними, загальна площа проекту (GBA) складе близько 13 000 кв. м. Якась частина з них буде орендопридатною поки невідомо. Також поки не озвучувалися і основні орендарі торгового центру. Незважаючи на це, девелопер має намір відкрити ТРЦ вже в четвертому кварталі 2017-го.

Українські реалії

Слід зазначити, що незважаючи на велику кількість заявлених до введення в 2017 році торгових центрів, цілком можливо, що цей рік стане одним з найменш щедрим на нову пропозицію якісних торгових площ.

«Враховуючи, що за останні 16 років жоден торговий центр у Києві не відкрився в заявлені терміни, ми припускаємо, що введення в експлуатацію великої частини заявлених на 2017 рік об’єктів буде перенесено», – говорить Наталія Кравець.

За словами керівника відділу торгових приміщень компанії JLL в Україні Катерини Весни, для існуючих торгових центрів дана ситуація буде позитивно впливати на динаміку орендних ставок, які будуть зростати за умови загальної стабільності та збереження тенденції до зростання економіки країни.

Читайте також –

Михайло Меркулов, Arricano: Топ-5 трендів року на ринку торгової нерухомості України


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

На різних стадіях реалізації на заході країни знаходяться одразу шість проєктів нових торгово-розважальних центрів...
time icon  
  142
Усі новини ринку