Топ-10 найбільших аптечних мереж України

Топ-10 найбільших аптечних мереж України

07.02.2018 08:00
  6628
Ukrainian Retail Association

Як розвивається український ринок аптечного роздробу, які компанії на ньому представлені, і в яких регіонах працює найбільше аптек.

Профільний портал apteka.ua проаналізував український ринок аптек, склавши рейтинг найбільших гравців і визначивши основні тенденції. RAU публікує адаптовану версію матеріалу.

Тенденції

Інфраструктура українського аптечного ринку постійно змінюється. Кількість торгових точок поступово збільшується, в основному за рахунок відкриття аптек при скороченні числа аптечних пунктів. За останні три роки кількість торгових точок в аптечному роздробі збільшилася на 825 одиниць. Станом на початок 2018 року в Україні функціонувало 16 200 аптек та 4 300 аптечних пунктів (співвідношення аптек і аптечних пунктів становить 79% на 21%). Всього в країні налічується 20 500 торгових точок. В середньому на одну торгову точку припадає близько 2 000 жителів.

Інфографіка – apteka.ua

Географія

Найбільше аптек і аптечних пунктів в Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Львівській областях. У Києві, представленому як самостійна адміністративна одиниця, працює 1 600 торговельних точок, або 7,7% від загального обсягу по Україні.

Інфографіка – apteka.ua

Більшість аптечних мереж, представлених на ринку, є локальними і охоплюють лише одну область. Станом на початок року таких налічувалося 5 200. Кількість регіональних мереж, що охоплюють до п’яти областей, склала 161. Мультирегіональних (більше п’яти областей в більш ніж двох регіонах) – 25, а національних (більше 15 областей у всіх регіонах) – 9.

Дохідність

Середній виторг на одну торгову точку відрізняється як за типами точок, так і за типами населених пунктів. Чим більший населений пункт, тим вище середній виторг з розрахунку на одну торгову точку. Ймовірно, це обумовлено великою кількістю населення і більш високою купівельною спроможністю.

Інфографика – apteka.ua

Лідери

За підсумками 2017 року лідером серед аптечних мереж за кількістю торговельних точок є компанія Аптека-Магнолія, якій належить вже більше 550 торгових точок. У топ-5 найбільших мереж також входять компанії Сіріус-95 (близько 480 торгових точок), Гамма-55 (близько 310 торгових точок), Мед-Сервіс груп (понад 300 торгових точок) і Фармастор (понад 230 торгових точок).

Консолідація

Процес консолідації аптечних мереж неухильно продовжується. За підсумками III кварталу 2017 року топ-100 аптечних мереж за обсягом аптечних продажів серед юридичних осіб в грошовому еквіваленті забезпечили 71,2% виручки. Для порівняння, в III кварталі 2015 року цей показник становив 67%. Консолідація аптечних мереж за кількістю торговельних точок відбувається повільніше. За аналогічний період частка топ-100 аптечних мереж за цим показником збільшилася з 51,5% до 52,7%.

Інфографіка – apteka.ua

Внаслідок консолідації роздрібного сегмента питома вага невеликих аптечних підприємств (що мають в своєму складі до 10 торгових точок) скорочується. Проте вони все ще акумулюють близько половини всіх роздрібних торгових точок. Близько 20% належать крупним (11-25 торгових точок) і великим (26-50 торгових точок) аптечним мережам. Важливо відзначити, що частка мегамереж (в складі яких налічується понад 50 торгових точок) активно зростає. Так, за останні три роки кількість торгових точок, що належать мегамережам, збільшилася більш ніж на тисячу, а їх питома вага в інфраструктурі збільшилася з 28% до 33%.

Джерело: apteka.ua

Читайте також –

Топ-30 продуктових мереж по обороту, найприбутковіші ТРЦ і інші лідери ринку


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку