Томаш Фіала: Захистом іноземних інвесторів в Україні ніхто не займається

Томаш Фіала: Захистом іноземних інвесторів в Україні ніхто не займається

30.01.2017 02:40
  590
Ukrainian Retail Association

Засновник інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала в інтерв’ю порталу Экономічна правда розповів про те, чому іноземні інвестори в Україні не можуть домогтися справедливості в судах.

Також він розповів про інвестиційні плани Dragon Capital New Ukraine Fund та фонду інвестицій в українську нерухомість Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC. RAU наводить уривки з його інтерв’ю.

— Три роки тому ви і засновник компанії Arricano естонський інвестор Хілар Тедер звинуватили свого партнера по проекту ТРЦ Sky Mall Андрія Адамовского в незаконних методах тиску і шантажу. Як зараз справи зі Sky Mall?

— Британський фонд DUPD, одним з акціонерів якого є Dragon Capital інвестував в холдингову компанію Arricano. Вона була власником юрособи, яка володіла пакетом 50%-1 акція SkyMall. Пакетом 50%+1 акція володів Андрій Адамовський через компанію Stockman, директором якої був Олександр Грановський.

DUPD зайшов з інвестицією в компанію Arricano в розмірі $30 млн

У Arricano був опціон викупити частку Stockman з прибутковістю 40% річних. Цим опціоном компанія скористалася. Stockman відмовилася цей опціон виконувати. Між сторонами почалися судові тяжби.

Спочатку Arricano програла перший суд у 2011 році, але потім виграла апеляцію у серпні 2014 року. Суд визнав дійсність і зобов’язуючу силу зазначеного опціону.

Минув ще час, навесні 2016 року Лондонський арбітраж ухвалив чергове рішення, яким визнав, що збиток від управління цим об’єктом компанією Stockman перевищив ціну опціону, тому Stockman повинна ці акції віддати протягом місяця без будь-якої оплати з боку Arricano. Вони цього не зробили.

Після програшу в 2014 році вони вивели Sky Mall на банк “Південний”. Схема проста: взяли кредит і не розрахувалися за нього. Таким чином об’єкт юридично перейшов банку “Південний”, але переговори з того часу з нами продовжував вести Андрій Адамовський.

До речі, ми з ним останній раз зустрічалися, це було в кінці травня 2016 року, у приймальні народного депутата Грановського.

— Проблема в тому, що рішення іноземних судів повинні підтвердити наші суди?

— Так. Ніяких зрушень в українських судах чи правоохоронних органах з повернення контролю над інвестицією у іноземного інвестора немає і рішення Лондонського арбітражного суду досі не виконане.

Навіть навпаки: Arricano і її акціонери зараз змушені захищатися в українському суді від позову Адамовського про захист його честі та гідності.

Думаю, що шанси іноземних інвесторів відстояти свої інтереси в українських судах в нинішніх умовах мінімальні.

Так само, як і в українських правоохоронних органах, які використовують опоненти.

— Яким чином?

— Відкривають кримінальні справи, наприклад. На співробітників групи Arricano, на інших осіб, які відкрито захищають інтереси Arricano і Хілара Тедера. Я поки як свідок проходжу по деяким з них. Це такий спосіб тиску, щоб їм пробачили і віддали Sky Mall.

Це стандартна практика. На вас відкривають кримінальні справи, створюють проблеми, щоб відбити інтерес захищати свої права. А коли ви звертаєтеся до президента, який добре знайомий з вашою історією, то він усувається від вирішення цієї проблеми, тому що там є інтереси його членів партії.

Цей об’єкт побудував естонський інвестор за $200 млн і він навіть сьогодні генерує $15 млн на рік чистого доходу.

Але так як друга сторона підтримується владною партією, захистом іноземного інвестора ніхто не займається. Така ось ситуація.

— У 2014 році фонд Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (DUPD) заявив про зміну своєї стратегії і про те, що більше не буде купувати нові проекти. На чому зараз зосереджена робота фонду?

— Він знаходиться в стадії orderly realization, це означає, що він не робить нових інвестицій, а доводить до кінця всі свої проекти, продає їх, і повертає інвесторам гроші через виплату дивідендів.

Всі проекти, які знаходяться у нього в портфелі, а це Obolon Residences, Riviera Villas, Green Hills, фонд продовжує добудовувати і розпродавати в роздріб. Це займе ще, напевно, 3-4 роки. DUPD створювався як щось середнє між фондом і компанією. Це публічна компанія з лістингом на Лондонській біржі.

— У листопаді 2015 року ви створили Dragon Capital New Ukraine Fund. Які у нього інвестплани?

— Так, це вже наш другий фонд приватних інвестицій після створеного в 2010 році Europe Virgin Fund (EVF), основними інвесторами якого є Dragon Capital і ЄБРР. Він був повністю проінвестований в 2011-2015 роках.

Dragon Capital New Ukraine Fund, створений на 10 років. За цей час він повинен проінвестувати, покерувати і продати інвестиції. Його термін може бути продовжено три рази на 1 рік.

Ми вже зробили три інвестиції. Фонд купив два логістичних об’єкта: East Gate Logistic у Борисполі, West Gate Logistic на Житомирській трасі і ТРЦ Піраміда на проспекті Бажана.

— Зі Sky Mall ви сильно обпеклися, але все ж продовжуєте інвестувати. Ваші підходи до інвестування в Україні не змінилися?

— Dragon Capital New Ukraine Fund купує тільки контрольні пакети. Саме через відсутність верховенства права в Україні. Намагаємося таким чином мінімізувати ризики корумпованих судів і правоохоронних органів, і не допустити ручного управління політиками.

Не хочемо ризикувати, коли вашим партнером стане хтось, хто прийде до влади і почне керувати судами.

Воліємо або самі володіти 100%, або мати контрольний пакет, структурувати власність холдингової компанії європейської юрисдикції для того, щоб мати можливість вирішувати потенційні суперечки з акціонерним договором і в міжнародних судах, переважно в Лондоні.

— Хто інвестори цього фонду?

— Інвесторами там поки є Dragon Ukrainian Redevelopment Fund LP (приватний інвестиційний фонд, керований Soros Fund Management). Публічно розмір фонду ми не називаємо. Ще в червні минулого року американська державна організація OPIC схвалила інвестицію до $25 млн в цей фонд. Ведемо переговори з деякими іншими інвесторами.

— До чого придивляється фонд?

— Придивляємося до експортерів і гравців, що виграють від імпортозаміщення. Дивимося проекти в ІТ, FMCG, комерційній нерухомості та ряду інших секторів. Поки не закриті угоди, не хочу розголошувати деталі.

Джерело: Економічна правда


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку