Ресторани і кафе Києва чекає українізація

Ресторани і кафе Києва чекає українізація

24.04.2017 10:10
  444
Ukrainian Retail Association

Київрада вимагатиме від закладів громадського харчування надрукувати меню і спілкуватися з гостями тільки українською мовою. Українізація обійдеться закладам у 7 млн грн.

Мовне питання може посварити рестораторів і мерію, пише Олександра Некращук в матеріалі для LIGA.net. Київрада має намір зобов’язати заклади громадського харчування перевести меню на українську мову, а офіціантів – спілкуватися з гостями українською. Таке рішення наприкінці минулого тижня Київрада прийняла у першому читанні. Більшості ресторанів і кафе також доведеться поміняти і таблички при вході. Ресторатори незадоволені ініціативою. Тільки на передрук меню вони змушені будуть витратити близько 7 млн грн. Депутати мають намір повторно голосувати за нові правила на найближчій сесії у травні.

Несподіване рішення

Велика частина жителів столиці обмеженою у своїх мовних правах, пояснює необхідність рішення його розробник, депутат від партії “Свобода” Юрій Сиротюк. “Якщо пройти по Хрещатику і зайти в усі ресторани, меню українською мовою немає ні у одного з них. Такого немає в інших країнах світу”, – розповів він LIGA.net. Незадоволені громадяни пишуть скарги, запевняє депутат.

Ресторан повинен запропонувати гостям спочатку меню українською, а потім – будь-якою іншому мовою, йдеться у проекті рішення. Офіціант зобов’язаний буде, як мінімум, привітатися з гостем і почати розмову державною мовою. “Якщо відвідувач іноземець, після цього спілкуватися з ним можна на будь-якій мові”, – уточнює Сиротюк. Попутно ресторатори повинні перевести всі свої назви з латиниці на кирилицю. Це правило не стосується тільки зареєстрованих торгових марок. Автор стверджує, що проект рішення підтримали представники всіх фракцій Київради, а також мер Віталій Кличко. Планується, що на повторний розгляд документ винесуть на найближчому засіданні міськради у травні.

Перевіряти виконання рестораторами правил буде інспекція захисту прав споживачів, каже Сиротюк. “Ми не хочемо вводити санкції, але злісним порушникам може бути відмовлено в праві продовжити документи на роботу”, – пояснив він.

Ресторатори проти

За словами керівників трьох мереж закладів швидкого харчування, тільки передрук меню обійдеться в середньому в 6 000 грн на заклад, а зміна таблички – від 1 300 до 5 000 грн за квадратний метр. За даними Держстату всього в столиці близько 1 600 закладів громадського харчування. Українське меню є лише у чверті закладів, кажуть співрозмовники LIGA.net. Таким чином, на оновлення меню бізнесу доведеться витратити близько 7 млн грн. Витрати в основному ляжуть на плечі немережевих рестораторів.

Бізнес по-різному ставиться до ініціативи Київради. “Меню в наших клубах видається на трьох мовах, включаючи українську, а назви зареєстровані. Ми не маємо наміру їх переписувати кирилицею”, – каже власник нічних клубів Indigo, Форсаж, Саксон і Біоніка Ростислав Ручко. Він додає, що не збирається виконувати “мовне правило”, оскільки його офіціанти вітаються і спілкуються з гостем виключно рідною йому мовою для підвищення лояльності клієнтів.

В інших новація Київради не викликає заперечень. “У наших закладах є меню українською мовою, – розповідає співвласник мережі Pesto Cafe Дмитро Погребицький. – Офіціанти без проблем почнуть розмову з гостями українською, якщо це необхідно”.

Далеко не всі офіціанти можуть вільно спілкуватися з гостями, відзначає генеральний директор компанії Ресторанний консалтинг Ольга Насонова. Багато говорять суржиком, що може тільки відлякати відвідувачів, тому керівництву ресторанів доведеться відправити своїх співробітників на курси. Це загрожує зростанням витрат, зазначає Насонова.

Юристи сумніваються у законності проекту рішення. Київрада не має права втручатися у господарську діяльність ресторанів, вважає старший партнер адвокатської компанії “Кравець та партнери” Ростислав Кравець. “Яким чином перевіряючі будуть фіксувати, якою мовою з ним привітався адміністратор або офіціант?” – цікавиться він.

Навіть якщо ресторатори, об’єднавшись, заблокують прийняття ініціативи через суд, це не гарантує позитивного рішення. Наприклад, з жовтня минулого року Київрада ввела заборону на продаж алкоголю з 23:00 до 10:00 у всіх київських магазинах. Обмеження діють, незважаючи на вимогу Антимонопольного комітету та Господарського суду Києва їх скасувати.

Джерело: LIGA.net

Читайте також – 

Геннадій Медведєв, Сушия і не тільки: Тотальна бідність породжує збочену конкуренцію


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку