Українці ходять у заклади рідше, але платять більше: як змінився ресторанний рахунок у 2025-му – дослідження Poster

Українці ходять у заклади рідше, але платять більше: як змінився ресторанний рахунок у 2025-му – дослідження Poster

27.08.2025 08:08
  2089
Оксана Дудка

У першому півріччі 2025 року виторг українських закладів харчування зросла на 5% порівняно з минулим роком. Це зростання відбулося завдяки вищим цінам, а не більшій кількості гостей, йдеться у дослідженні української компанії Poster, що автоматизує роботу ресторанів.

Серед міст, які увійшли до дослідження, найбільшу динаміку продемонстрував Львів — там виручка закладів громадського харчування зросла на 7% порівняно з аналогічним періодом 2024-го. Якщо ж дивитися за форматами, то лідером стали суші-заклади, де зростання виторгу сягнуло 9%.

Попри зростання виторгу, ресторани по всій країні втратили відвідувачів: у I півріччі 2025 року трафік знизився на 9%. Єдиним сегментом, що втримав рівень минулого року, стали суші-заклади. В інших форматах падіння відвідуваності коливалося від 7% до 16%.

Середній чек у закладах України зріс на 17% і тепер становить 171 грн. Найбільше подорожчали бари (+19%, до 476 грн) та кав’ярні (+18%, до 108 грн). У кафе рахунок зріс до 307 грн (+17%), у ресторанах – до 675 грн (+17%). Середній чек піцерій тепер в середньому 324 грн (+16%), пекарень – 82 грн (+14%), а суші – 670 грн (+12%).

«Цифри показують на те, що українці стали їсти більше чи балувати себе частіше, а те, що улюблена кава чи вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше», — пояснює CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек.

Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта – 8800 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду дослідження.

 Довідка. Poster – лідер серед систем автоматизації кафе та ресторанів в Україні. Це екосистема технологічних рішень для HoReCa: каса, програмне РРО, склад, фінанси, аналітика, CRM, QR меню та оплати, AI-помічник. Компанія заснована у 2013 році в Дніпрі Родіоном Єрошеком та Олександром Рижковим. 20 000 закладів в Україні працюють з Poster. Серед них як маленькі кав’ярні та бари, так і великі мережі та ресторани – Галя Балувана, IQ Pizza, Шкіпер, TC Pizza, СhaCha, Avangarden та інші.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Share this news on social networks


Read also

Роман Вельгуш, Альфа Про: Актуальні ключові запити від ритейлу – це прозорість, легкість і енергоефективність

Роман Вельгуш, Альфа Про: Актуальні ключові запити від ритейлу – це прозорість, легкість і енергоефективність

Ритейл нерухомість — це завжди великі об’єми скління, особливі вимоги до прозорості та антивандальності скла, а також...
time icon   
  291