Продаж «складної техніки» тільки з фіскальними чеками: що це означає для магазинів і покупців

Продаж «складної техніки» тільки з фіскальними чеками: що це означає для магазинів і покупців

03.05.2017 09:00
  1592
Ukrainian Retail Association

З 8 травня всі магазини, що торгують «складною технікою» — у тому числі продавці на єдиному податку, зобов’язані видавати покупцям фіскальний чек.

Як пише AIN.UA, якщо ви продаєте або купуєте щось складніше MP3-плеєра або навушників, наприклад, пральну машину або ноутбук, покупка повинна оформлятися через касовий апарат, з видачею покупцю фіскального чека.

Така норма міститься у законі, який депутати прийняли в грудні минулого року. На початку березня він був опублікований, а 8 травня вступає в силу. Згідно з його нормами, торговці, що продають «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантії», повинні працювати через касові апарати. Про роботу інтернет-магазинів з касовими апаратами (реєстратори розрахункових операцій, РРО), вибору моделі ми раніше публікували роз’яснення від Ольги Кримової, SystemGroup.

Щоб уточнити, якої саме «складної техніки» стосуються норми закону, Кабмін у березні цього року опублікував перелік. Зазначимо, що сюди потрапило багато популярних категорій товарів, ось неповний їх перелік:

  • холодильники, пральні машини посудомийні машини,
  • електронні книги, планшети та ноутбуки,
  • ПК і консолі,
  • сервери та маршрутизатори,
  • принтери та сканери,
  • жорсткі диски та інші комплектуючі для комп’ютера, за типом відеокарт або оперативної пам’яті,
  • смартфони і мобільні телефони.

У список не потрапили лише найпростіші товари, на зразок веб-камер, навушників та електронних сигарет. Редакція AIN.UA запитала учасників ринку і юристів, що зміниться з 8 травня для покупців і продавців такої складної техніки.

Що зміниться для продавців

Особливих змін не передбачається — адже законодавці вже давно просувають ідею касових апаратів для інтернет-торгівлі.

«Зміни найменшим чином торкнуться магазинів, інтернет-магазинів, які продають легальний «білий», сертифікований товар. Для них така фіскалізація та можливість зіставлення продажів з імпортом або виробництвом не викличе ніяких незручностей. Однак, при цьому доведеться понести витрати на купівлю, програмування РРО, витратити час на реєстрацію їх в органах ГФС, навчити співробітників користування таким обладнанням», — каже Галина Пилипенко, юрист практики податкового права «Юскутум».

На жаль, закон, який дозволяє магазинам як РРО використовувати смартфони або планшети, залишився прийнятим тільки в першому читанні.

Це підтверджують і учасники ринку. «Змін в роботі нашого магазину не буде», — зазначає Євген Резуєв, директор з маркетингу Алло, коментуючи питання про роботу інтернет-магазину компанії. Однак він прогнозує витрати для дрібних магазинів.

«Мій особистий прогноз — єдина зміна на ринку — більш часта заміна ПП-шників дрібними інтернет-магазинами і як наслідок — збільшення костів на адміністрування цього процесу. Пересічний споживач буде, як і раніше, або орієнтуватися на бренди, або ризикувати взаємодіючи з невідомим йому приватним підприємцем», — говорить Резуєв.

За словами Дмитра Латанського, директора магазину Repka.UA компанія готувалася до роботи з фіскальними чеками більше року, і в точці видачі в 100% випадків видає товар виключно за фіскальними чеками. Найбільш важливою частиною підготовки стала робота з постачальниками: магазин припинив працювати з постачальниками, які ввозять товари з порушеннями митного законодавства і не можуть надати документи, потрібні для угоди; їх товари вивели з асортименту.

Латанський підкреслює, що ринку потрібно роз’яснення від Державної фіскальної служби про те, як використовувати РРО при дистанційній торгівлі. «На сьогодні немає робочої схеми видачі фіскального чека при дистанційній торгівлі, тобто коли товар відвантажується сьогодні, чек друкується сьогодні, а гроші надходять в касу підприємства через кілька днів. Як робочий варіант, може розглядатися видача видаткової накладної покупцю у двох примірниках, один з яких він підписує при отриманні замовлення і повертає назад», — говорить Латанський.

Що зміниться для покупців

Юристи вважають, що ці зміни посилять відповідальність підприємців за свій товар і дозволять споживачам краще захищати свої права в тому разі, якщо продано неякісний товар. «На даний момент ситуація з розглядом скарг споживачів на продукцію інтернет-магазинів дуже плачевна. Так за словами в. о. заступника голови Держспоживслужби в 2016 році було задоволено лише 1% таких скарг, а основною причиною відмови в задоволенні решти 99% стала саме відсутність підтверджуючих купівлю документів та фіскального чека», — уточнює Галина Пилипенко.

Зазначимо невеликий, але важливий нюанс. Після оновлення законодавства гарантія на подібну техніку (технічно складні товари) зможе розглядатися тільки, якщо покупець пред’явить саме фіскальний чек (ст. 8, ч. 11 Закону «Про захист прав споживачів»). Сам порядок надання гарантії не змінюється.

Експерти також відзначають, що зараз покупці в більшості не знають, що продавець зобов’язаний видати їм фіскальний чек і навряд чи зможуть відрізнити фіскальний чек від звичайного. Це може призвести до того, що, наприклад, недобросовісні продавці просто будуть друкувати фразу «Фіскальний чек» на документі, який їм не є.

Джерело: AIN.UA

Читайте також – 

Як врятувати український ринок побутової техніки


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку