Директор OLX: Якщо ми помилилися, нічого страшного, головне – засвоїти урок і рухатися далі

Директор OLX: Якщо ми помилилися, нічого страшного, головне – засвоїти урок і рухатися далі

27.08.2018 08:05
  296
rau

Директор OLX в Україні та Центральній Азії Сергій Гапоченко – про внутрішнє підприємництво, підбор команди і те, що залишить компанія після себе.

У черговому випуску журналу «Топ-100. Рейтинги найбільших», випущеному видавництвом «Економіка», серед інших матеріалів було опубліковано інтерв’ю з керівником одного з найбільших торгових сайтів країни: директором OLX в Україні та Центральній Азії Сергієм Гапоченко. RAU вибрала найцікавіше з висловлювань топ-менеджера.

Належність до міжнародної групи Naspers, крім таких очевидних речей як інвестиції та ресурси, дає можливість оперативно отримувати інформацію про нові продукти, їх впровадження та поліпшення сервісу. Завдяки цьому OLX значно раніше за інших почав інвестувати в mobile. Три роки тому ми розробили мобільний додаток, активно розвивали його і продовжуємо робити це до сих пір.

Наші співробітники часто подорожують світом і обмінюються досвідом. Ми вивчаємо рішення, які використовує група, досягення колег на інших ринках. Наприклад, наслідуючи приклад польських колег у напрямку “Робота”, ми почали активно розвивати його в Україні. Тільки за останні півроку OLX Робота виросла на 44% за кількістю вакансій.

Яскравий приклад того, що український OLX приніс до міжнародної групи – проект OLX Доставка. Ми першими в Європі впровадили сервіс, який дає можливість користувачам здійснювати дистанційні покупки безпечно. В Україні проект справив фурор: всього за рік з невеликим було здійснено понад 1,8 млн доставок по всій країні.

У OLX ми намагаємося, наскільки це можливо, створити підприємницьке середовище для співробітників. У нас немає мікроменеджменту, звіту за проміжні результати, довгих корпоративних нарад. Ми надаємо велику свободу для самореалізації та помилок.

Ми збираємо команду дуже ретельно, і не погоджуємося на щось середнє, навіть якщо людина потрібна терміново. Перше, на що дивимося, – щира зацікавленість. Тут важливо не купуватися на декларований інтерес кандидата, тому що він може бути викликаний тим, що людина потрапила в крутий офіс відомого бренду та захотіла працювати за зарплату. Ми завжди запитуємо – чи цікаво людині те, що ми робимо. Або її приваблює в більшій мірі робота у великій компанії. Друге – не є погано, але ми все ж намагаємося збирати в команді хлопців, які щиро люблять те, що роблять незалежно від зовнішніх атрибутів.

Ми шукаємо співробітників з рідкісним поєднанням амбітності та скромності. Людина повинна бути або професіоналом своєї справи, або хотіти їм стати. Нам подобається, коли люди прагнуть бути кращими в тому, що вони роблять: будь-то фінанси, маркетинг, служба підтримки або інші сфери. А компанія, зі свого боку, створює середовище, в якому буде соромно не показувати результати.

Бути підприємцем круто і одночасно непросто. Мені ця історія знайома. Ти сам є господарем власної долі, приймаєш рішення, куди рухатися бізнесу. Але кожен твій крок може кардинально змінити те, чим ти займаєшся завтра. Це круто і драйвит, але при цьому складно, тому що далеко не завжди є можливість реалізувати задумане.

Раніше було складно віддавати завдання, а зараз знаю, що інакше неможливо. І мова навіть не про те, що сам все не зробиш, а про те, що є люди, які вміють це набагато краще за тебе. Тому потрібно просто давати їм можливість робити те, в чому вони хороші.

Не так багато компаній дають можливість помилятися. Ми вважаємо, що якщо у нас правильні люди, то немає нічого поганого в тому, щоб вони намагалися експериментувати. Немає нічого гіршого, ніж стабільність. Намагаємося створити умови, в яких співробітникам буде щиро цікаво працювати. Нам важливо переконатися, що людина на своєму місці, що їй подобається, вона росте. Іншими словами – вона займається хобі, яке приносить хороші гроші.

Ми не любимо терміну “корпоративна культура”. Насправді в OLX все максимально спрощено. На мій погляд, в цьому і є наша головна цінність. Коли ти забираєш всі ці умовності, команда може спокійно зосередитися на тому, що у неї виходить найкраще – робити свою улюблену справу.

У нас не буває нарад по 6 годин, довгих погоджень. Команда OLX працює за принципом Fail Fast. Індустрія рухається дуже динамічно, тому ми намагаємося робити все досить швидко, але при цьому добре. Якщо ми помилилися, нічого страшного, головне – зуміти витягти з цього урок і рухатися далі.

Коли ми думаємо про внесок OLX, задаємо собі питання “Чи буде помітно, якщо OLX завтра зникне?” Якщо розуміємо, що багато помітять це, то робимо висновок, що працюємо не даремно.

Ми стали платформою для розвитку малого та середнього бізнесу. Я щиро пишаюся тим, що ми побудували. Ми створили класну компанію, одну з найсильніших на ринку. Я вдячний всім і кожному, хто став частиною цієї подорожі, і мені дуже цікаво, як воно буде розвиватися далі.

Джерело: Delo.ua

Читайте також –

Будинок, рюкзак і Gucci: що шукали українці на OLX у першому півріччі 2018


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку