Як російській Carlo Pazolini вдалося зберегти бізнес в Україні

Як російській Carlo Pazolini вдалося зберегти бізнес в Україні

25.05.2017 10:31
  1300
Ukrainian Retail Association

Російська мережа Carlo Pazolini закриває магазини не тільки за кордоном, але і на батьківщині, в Росії. Чому ця доля не торкнулася українських активів?

Мережа з продажу взуття та аксесуарів Carlo Pazolini – одна з небагатьох серед російських рітейлерів, хто зміг утриматися на українському ринку, пише Олександра Некращук в материалі для LIGA.net. Материнський офіс в Росії проходить процедуру банкрутства, рітейлеру доводиться відмовлятися від частини активів, а засновник Ілля Рєзнік заборгував банкам десятки мільйонів доларів.

Проблеми головного офісу

Carlo Pazolini в 1991 році заснував інженер-автомобілебудівник Ілля Рєзнік. Спершу він займався імпортом взуття, а через чотири роки після заснування компанії відкрив перший брендовий магазин. За 20 років роботи бізнесмен зміг створити успішний бізнес, відкривши близько 200 магазинів в одинадцяти країнах світу, серед яких Росія, Італія, Великобританія, Китай, Греція, Чехія, Казахстан, Азербайджан, Молдова, Україна і США. На перших етапах близько 70% взуття вироблялося на власній фабриці під Москвою, а решту 30% постачали переважно з Китаю. Але після 2007 року через зростання собівартості виробництва велика частина моделей взуття Carlo Pazolini вироблялася на китайських фабриках. Про Іллю Рєзніка, як про успішного бізнесмена, написали практично всі великі російські ЗМІ.

Carlo Pazolini працює і в Україні, керуючи 16 магазинами в Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Херсоні та Львові. Наприклад, у 2015 році виручка мережі, за даними Ділової столиці, склала 150 млн грн. “Якщо розглядати категорію взуття з точки зору впізнаваності і представленості в Україні, можна сказати, що даний бренд має велику за мірками України мережу. Зокрема, в минулому році бренд вперше відкрив свій магазин у Львові в ТРЦ Victoria Gardens, і магазин в даному об’єкті має хороші показники продажів”, – говорить керівник відділу торгових площ компанії JLL в Україні Катерина Весна. Магазин Carlo Pazolini був ротований лише одного разу – коли сусідньому магазину одягу необхідно було розширення, підкреслює вона. Але це виняток: мережа в цілому працює стабільно, дотримується платіжної дисципліни, а торгові центри не зверталися до консультантів з пропозицією замінити орендаря.

Проблеми у материнського офісу почалися після девальвації рубля практично вдвічі в 2014 році. Тоді Ілля Рєзнік змушений був відмовитися від своєї “американської мрії” і закрити всі торгові точки в США, а також залишити лише 10 з 50 магазинів в Італії, Чехії та Греції. Але економія не врятувала підприємця. У квітні Арбітражний суд Москви визнав обгрунтованою заяву про банкрутство самого Іллі Рєзніка, позов до якого подав Автоторгбанк через борг в розмірі 660 млн рублів ($11,6 млн). Заборгованість на суму $11 млн і 8,4 млн євро з бізнесмена намагається стягнути Альфа-банк, оскільки саме засновник компанії виступав поручителем за позикою. Carlo Pazolini заборгувала Ощадбанку 2,4 млрд рублів ($42 млн), а Юнікредит-банку – 1,5 млрд рублів ($26,3 млн).

Нові керівники

Carlo Pazolini – один з небагатьох російських рітейлерів, хто зміг зберегти свій український актив. За останній рік з України пішло відразу кілька російських рітейлерів, серед яких мережа Kira Plastinina, взуттєва Centro. У регіонах закрилися магазини BeFree російської компанії Melon Fashion Group (про що раніше писала LIGA.net). 

Як Carlo Pazolini вдалося втриматися? “Ми не пов’язані з російською компанією”, – заявив LIGA.net представник мережі. Рітейлер ніколи не належав росіянам. До недавнього часу магазини управлялися ліквідованим зараз Карло Пазоліні Трейдінг (на кожну торгову точку оформлено ПП), кінцевими бенефіціарами якого були генеральний директор мережі Анатолій Грєков і маловідома широкій громадськості Алла Гракова. Правонаступником фірми стала черкаська компанія з аналогічною назвою і таким же переліком власників, яка також знаходиться в процесі ліквідації. Кредиторам, за інформацією Ділової столиці, Карло Пазоліні Трейдінг заборгував близько 400 млн грн, а процедуру банкрутства ініціював маловідомий приватний підприємець Артем Потапов.

Зараз магазини Carlo Pazolini перебувають в управлінні іншої юридичної особи – компанії Дет Груп, якою володіє директор з розвитку мережі Ростислав Різун. “Я є засновником компанії Дет Груп. Мережа не належить російським власникам. Ми розділилися, і зараз це окремий бізнес”, – повідомив Різун. Опитані LIGA.net  експерти сумніваються в цьому. Carlo Pazolini давно не є нашим клієнтом, повідомили LIGA.net в прес-службі Альфа Банку (Україна). Прес-служба російського банку на запит не відповіла. Ростислав Різун не відповів на пряме запитання журналіста LIGA.net, чи викупив менеджмент бізнес російської мережі. Він зазначив лише, що планує розвивати Carlo Pazolini на українському ринку.

Джерело: LIGA.net

Читайте також – 

adidas Originals відкрив у ЦУМ перший в Україні магазин взуття (+фото)


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку