Arricano готова викупити ТРЦ Sky Mall у банку Південний

Arricano готова викупити ТРЦ Sky Mall у банку Південний

04.07.2017 05:37
  307
Ukrainian Retail Association

Девелоперська компанія Arricano Real Estate PLC заявила про готовність придбати у банку Південний столичний торгово-розважальний центр Sky Mall.

У прес-службі Arricano нагадали, що напередодні голова правління банку Південний Алла Ванецьянц в інтерв’ю виданню «Бізнес» повідомила, що банк планує продати ТРЦ Sky Mall, висвітлюючи історію питання наступним чином: «У нас не було ніяких претензій до обслуговування боргу Sky Mall протягом року, поки не загострився конфлікт між власниками ТРЦ, і на банк, як на власника заставної іпотеки, не спробували чинити тиск різними способами. Але після спроби оскаржити договір застави в суді у банку не залишалося іншого виходу, крім як почати процес звернення стягнення, що і було зроблено. Банк підтвердив законність і обгрунтованість своїх дій, беручи участь у численних перевірках різних контролюючих органів і аудиторів. Всі застави, які переходять після звернення стягнення у власність банку, в подальшому реалізуються. І Sky Mall не буде винятком. Плануємо його продати».

При цьому в Arricano підкреслюють, що заяву голови правління банку Південний компанія розглядає як публічну оферту, яку приймає. Компанія Arricano Real Estate PLC готова купити ТРЦ Sky Mall у банку Південний.

CEO Arricano Михайло Меркулов так пояснив позицію компанії: «Якщо банк Південний збирається продати ТРЦ Sky Mall, то ми готові його викупити, про що направимо офіційний лист керівництву банку. Щоб займати гідне місце серед українських банків, будь-якій фінансовій установі потрібно позбавлятися від супер-токсичних активів (Sky Mall для банку є саме таким). Активи з рейдерським запахом впливають на репутацію банку, відлякують серйозних клієнтів та інвесторів, а Sky Mall – це найгучніший скандальний випадок, коли іноземному інвестору не вдалося захистити свою власність в Україні. Тому, продавши ТРЦ нам, законному власнику, що доведено рішенням Лондонського міжнародного арбітражного суду, банк Південний може не тільки очистити свій портфель від токсичного активу, підвищити свій репутаційний капітал, але і вплинути на зростання довіри інвесторів до українських банків, країни в цілому і сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в Україні».

Нагадаємо, у вересні 2014 року 100% корпоративних прав на ТРЦ Sky Mall було передано голландської Financing & Invest Solutions BV, а право власності на ТРЦ було оформлено банком Південний через непогашену заборгованість в розмірі $32 млн.

Конфлікт між Андрієм Адамовським і естонцем Хіларом Тедером триває з 2010 року. Stockman Адамовського виділила на добудову торгового центру $40 млн. Натомість вона отримала від Arricano 50% + 1 акцію в кіпрському офшорі Assofit Holdings Limited, який володів ТРЦ через компанію Призма Бета. Але згодом Адамовський відмовився продавати назад свій пакет акцій Arricano, хоча така опція в договорі про купівлю-продаж була передбачена.

Високий суд правосуддя підтвердив рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду, що дозволяє Arricano викупити частку в проекті ТРК Sky Mall. У травні 2016 року Лондонський міжнародний арбітражний суд своїм остаточним рішенням повернув київський ТРК Sky Mall компанії Arricano Real Estate Plc.

Згідно з вердиктом, все акції компанії Assofit Holdings Limited повинні були до 5 червня безкоштовно перейти від Stockman Interhold S. A. Андрія Адамовського у власність Arricano Real Estate Plc Хілара Тедера. Втім, рішення Лондонського арбітражу не було виконано досі.


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку