За які товари на AliExpress українцям доведеться переплатити

За які товари на AliExpress українцям доведеться переплатити

10.02.2017 11:49
  689
Ukrainian Retail Association

Новина про те, що тепер будь-яка доставка товару з AliExpress в Україну буде платною, торкнеться далеко не всіх українських одержувачів.

Один з найбільших в світі інтернет-майданчиків AliExpress (Китай) недавно оголосив, що відміняє в Україну безкоштовну доставку товарів. Як пише Стас Юрасов в матеріалі для ЛІГА.net, українці замовляють через цей сайт мільйони одиниць товарів в іноземних магазинах. Наприклад, тільки Нова пошта доставила в нашу країну з AliExpress 1,5 млн посилок за п’ять місяців. А за оцінками президента Української асоціації директ маркетингу Валентина Калашника, за рік в Україну приходить більше 10 млн відправлень від продавців AliExpress.

Редакція LIGA.net з’ясувала, за які товари з Піднебесної тепер доведеться переплачувати.

Чому китайці пішли на непопулярний крок

З 7 лютого товарам, які відправляють продавці з AliExpress в Україну, буде присвоюватися спеціальний трекінг-номер для дистанційного відстеження посилки. За трекінг доведеться доплатити. Раніше торговці могли надсилати безкоштовно прості відправлення, які неможливо було відстежити.

Як роз’яснили ЛІГА.net в Укрпошті, такий крок є частиною глобальної стратегії AliExpress, спрямованої на запобігання випадків шахрайства як з боку відправника, так і одержувача товару. Обов’язковий трекінг також зменшує ймовірність втрати посилки в дорозі. Валентин Калашник додає, що у китайців не вийшло працювати з Україною за безтрекінговою схемою в першу чергу з вини самих місцевих партнерів. AliExpress не вдавалося отримувати детальну інформацію про міжнародні відправлення на території України. І часто виникали суперечливі ситуації, вирішення яких могло обійтися торговому майданчику дорожче, ніж сам проблемний товар. Технологія трекінгу, за його словами, дозволить бачити, коли посилка знаходиться на кордоні, коли потрапляє в місцевий сортувальний центр, відправляється з кур’єром до одержувача, приходить за адресою і так далі.

«Приватні компанії, такі як Нова пошта, з самого початку доставляли посилки з трекінгом. Тобто нововведення АliExpress, по суті, торкнеться національного оператора (Укрпошти. – Авт.). Таким чином китайський онлайн-гігант уніфікує свої вимоги до якості доставки в Україну по відношенню до всіх провайдерів цієї послуги», – повідомили в прес-службі Нова пошта.

Кого торкнеться нова норма

Як розповідає керуючий партнер інтернет-магазину F.ua Дмитро Покотило, скасування опції безкоштовної доставки практично не вплине на обсяг посилок. Хіба що за найдешевші товари, у яких не було трекінгу, за його словами, доведеться заплатити більше. «Наслідком цього нововведення можуть стати незначні зміни розцінок на товари, представлені на AliExpress», – підтверджують у Нова пошта.

Українці часто замовляють на AliExpress товари, які коштують всього кілька доларів. Наприклад, аксесуари для смартфона. Ось простий приклад: якщо раніше за алюмінієвий бампер iPhone потрібно було заплатити $1,3, то тепер за його доставку в Україну доведеться доплатити ще $1,6.

При цьому варто підкреслити, що окрема націнка за трекінг з’явиться далеко не на всіх товарах. Нехай навіть найдешевших. «Нові правила не вплинуть на ціну доставки. Швидше, продавці врахують її в ціні самого товару і знайдуть спосіб утримати конкурентні ціни», – підкреслює регіональний директор з розвитку AliExpress в компанії Alibaba.com Марк Завадський. І дійсно: зараз багато продавців на китайському торговому майданчику як і раніше доставляють товари в Україну безкоштовно. Навіть якщо вони коштують трохи більше долара.

Місцеві поштові оператори теж будуть намагатися зменшити витрати українських покупців у боротьбі за частку на міжнародному ринку. «Для клієнтів, які при оформленні товару замовляють доставку через нашого партнера в Китаї (SF Express), доставка залишиться безкоштовною», – підкреслюють в Нова пошта. В Укрпошті ж повідомляють, що спільно з AliExpress і Сainiao (логістична компанія групи Alibaba) також почали розробку нового продукту з частковим трекінгом для економічної доставки. Продавці на AliExpress зможуть пропонувати послугу покупцям безкоштовно.

Джерело: ЛІГА.net

Читайте також – 

Шопоголіки пішли по світу: третину онлайн-покупок українці роблять за кордоном


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Блиск поп-культури у кристалах Swarovski: як перша креативна директорка компанії змінює стратегію бренду

Блиск поп-культури у кристалах Swarovski: як перша креативна директорка компанії змінює стратегію бренду

Перша в історії креативна директорка компанії Swarovski Джованна Енгельберт працює над тим, щоб бренд став привабливим для...
time icon  
  33
Усі новини ринку