У травні споживчі настрої українців покращилися – GfK

У травні споживчі настрої українців покращилися – GfK

16.06.2017 04:24
  226
rau

Після незначного погіршення у квітні, коли індекс споживчих настроїв знизився на 0,6 п., у травні споживчі настрої українців дещо покращилися – на 3,2 п. і встановилися на позначці 58.

Read in English

Як повідомляється у щомісячному дослідженні компанії GfK Ukraine, найсуттєвіших змін зазнали індекс очікуваного розвитку економіки країни та очікування щодо безробіття.

За інформацією GfK Ukraine, індекс поточного становища збільшився на 1 п. і становить 51,2. Тим часом індекс поточного особистого матеріального становища склав 47,7, що на 4,7 п. вище за квітневий показник. А от індекс доцільності великих покупок зменшився на 2,7 п. та встановився на позначці 54,7.

Індекс економічних очікувань збільшився на 4,6 п., склавши у травні 62,6. Серед складових цього індексу найбільше змінився індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року – зріс на 10,8 п. порівняно з минулим місяцем і дорівнює 56,1.

Очікування щодо ситуації з безробіттям в травні покращилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття склав 135,7, що менше за показник минулого місяця на 6,7 п.

Індекс інфляційних очікувань склав 181,1, що на 2,8 п. нижче, ніж у квітні. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців дещо погіршилися: індекс девальваційних очікувань збільшився на 2,6 п. ─ до значення 142,7.

Аналітики GfK Ukraine зазначають, що в травні значення індексу особистого матеріального становища, очікуваних змін особистого матеріального становища та розвитку економіки найближчого року сягнули максимального рівня за останні 2 роки (з травня 2015 року). Водночас індекс очікуваної динаміки безробіття зафіксовано на мінімальному рівні. На думку аналітиків, цей результат свідчить, що у сприйнятті громадян стан справ у економіці поліпшується, а кризовий час пройдено.

Читайте також – 

Nielsen: онлайн-покупки в 2016 році очима споживачів і що змінилося за 5 років


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку