Аптечні мережі не дотримуються рекомендованих державою цін – звіт АМКУ

Аптечні мережі не дотримуються рекомендованих державою цін – звіт АМКУ

24.11.2016 09:01
  700
Ukrainian Retail Association

Антимонопольний комітет України опублікував звіт про фармацевтичному ринку за 2014 — перше півріччя 2016 року, в якому провів аналіз як роздрібних, так і оптових гравців ринку.

Як пише портал delo.ua, основними постачальниками лікарських засобів в українські аптечні мережі є компанії БаДМ, Вента Лтд і Оптіма-Фарм, сумарна доля яких на ринку перевищує 80%. На початку 2014 року в число найбільших фармдістрібьюторов входила також Альба Україна, а їх сукупна частка становила 87%.

В АМКУ нагадують, що з метою запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції на початку березня 2015 року комітет надав цим компаніям обов’язкові рекомендації, зокрема, утриматися від встановлення економічно необґрунтованих оптово-відпускних цін на лікарські засоби, а фармдістрібьютери повідомили про врахування цих рекомендацій.

Що стосується роздробу, то, як відзначають в АМКУ, цей ринок розбивається на регіональні, на яких більшість учасників організовують свою діяльність у форматі «аптечна мережа». При цьому дослідженням відомства «було встановлено наявність ознак монопольного (домінуючого) становища (або колективної монополії) на більшості регіональних ринків послуг з організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

Антимонопольний комітет також виявив випадки недотримання аптечними мережами державної дисципліни цін. На його думку, чинна в Україні система державного регулювання оптово-відпускних роздрібних цін окремих препаратів нездатна забезпечити їх доступність для населення.

При цьому в АМКУ нарікають на те, що в українському законодавстві відсутні документи, якими визначалася б сфера застосування методів/методів/правил просування лікарських засобів. Крім того, діяльність як вітчизняних, так і закордонних виробників у частині ціноутворення на ліки фактично не підлягає регулюванню з боку держави.

«Створена на законодавчому рівні система, яка в даний час встановлює правила та умови функціонування фармацевтичних ринків, не забезпечує ефективної конкуренції та не створює умов для її розвитку, а отже, потребує вдосконалення», — робить висновок АМКУ.

Для виправлення ситуації АМКУ рекомендував уряду ввести референтне ціноутворення на самі необхідні лікарські засоби з метою підвищення їх доступності, а також поступово переходити до референтного ціноутворення на ліки з відкритими реєстрами цін на них і впровадження системи реімбурсації (це механізм забезпечення населення лікарськими засобами, який передбачає адресне (персональне) відшкодування вартості призначеного лікарем лікування).

Джерело: delo.ua

https://rau.ua/news/top-10-dohodnyh-aptechnyh-setej/

 


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Блиск поп-культури у кристалах Swarovski: як перша креативна директорка компанії змінює стратегію бренду

Блиск поп-культури у кристалах Swarovski: як перша креативна директорка компанії змінює стратегію бренду

Перша в історії креативна директорка компанії Swarovski Джованна Енгельберт працює над тим, щоб бренд став привабливим для...
time icon  
  45
Усі новини ринку